Een vakantie in Catalonië? De afgelopen jaren was ik best wel een paar keer in het zonnige Spanje te vinden, maar toch ken ik het land amper. Als ik mensen hoor praten over vakanties naar streken als Asturië, Extremadura of Cantabrië hoor ik het al van ver donderen in Keulen. Laat staan dat ik überhaupt de plekken zou kunnen aanduiden op een kaart.
Spanje, da’s voor mij voorlopig eigenlijk niet meer dan Madrid, Benidorm en een paar populaire Costa’s waar mensen de hele dag plat op hun buik aan het strand liggen. Oh ja, dan heb je daar ook nog ergens het bruisende Barcelona met zijn fascinerende Park Guëll, de levendige La Rambla en z’n degelijk voetbalploegje.
Laat het nu net de toeristische dienst van Catalonië zijn – waarvan Barcelona ongetwijfeld de bekendste stad is – die me een tijdje geleden uitnodigde voor een avondje dat helemaal in het teken stond van wijn & gastronomie. Check! Ik dus naar Mechelen voor een avond van presentaties, een wijnproeverij en lekker eten. En nog meer wijn. Dubbelcheck!
Ik ben een fan van wijn. Op tijd en stond een goed glas tijdens het eten, of erna. Of gewoon zonder eten, dan ook wel eens een keertje.
Wist je trouwens dat vlotjes 50% van alle wijnen en cava’s uit de streek van Catalonië door Belgische kelen vloeit? Maar liefst de helft van hun productie is dus bestemd voor onze markt!
Ik ben na de proeverij alleszins fan en geef je 8 redenen waarom ik het wijnlandschap in Catalonië wil ontdekken. 8 keiharde argumenten om komend jaar richting de Catalaanse wijngebieden te trekken. Voila, mijn eerste goede voornemen voor 2017 is hiermee alvast een feit.
Ze weten ondertussen hoe het moet
Catalonië en wijnproductie gaat al terug van zo’n 2500 jaar geleden. In de tijd van de Grieken en Romeinen had de streek al een voortrekkersrol op vlak van wijnproductie.
Voor ieder wat wils
Er zijn ongeveer 600 wijngaarden in Catalonië, en 300 zijn open voor het grote publiek. Do I need to say more?
Da’s gene kattepis
600 wijngaarden, dat wil natuurlijk ook zeggen; heel wat pronkjuweeltjes! Bij echte wijnkenners zullen namen als Clos d’Agon, Vins de Taller en Gaintus zeker een belletje doen rinkelen.
Prachtige panorama’s
Ontdek wijngaarden met unieke uitstralingen. Tussen de bergen, in valleien of aan zee. Het wordt een gevarieerde reis met een indrukwekkend panorama achter iedere bocht. Denk ook aan de zon die altijd aanwezig is, een rijke cultuur, en de warme gastvrijheid.
Ook voor architectuur lovers
Omdat de streek al 2500 jaar in de wijnindustrie zit heb je uiteraard ook heel wat architecturale pareltjes om te bezoeken. Zo heb je de Art Nouveau wijnhuizen (ook wel kathedralen genoemd), maar ook de fans van moderne bouwstijlen krijgen er hun zin.
Barcelona
Het Catalaanse wijntoerisme en de verschillende wijnervaringen bevinden zich in en rond één van de meest aantrekkelijkste steden van Europa: Barcelona. Ideaal om het platteland even om te ruilen voor de bruisende sfeer van een wereldstad. Overnachten? Check deze hotels dan.
Gastronomie
Ahh, la cucina! Bij een lekkere wijn hoort natuurlijk ook een verfijnde keuken. De Catalaanse keuken staat garant voor kwaliteit, lokale- en seizoensgebonden producten. Daarnaast streeft de regio naar de perfecte balans tussen traditie en vernieuwing.
Bijzonder en authentiek Catalonië
Overnachten in een charmante Bed & Breakfast tussen de wijngaarden of wijntjes proeven met aangepaste gerechten? Of misschien heb je zin in een workshop druiven plukken? Meer informatie over dit soort diensten vind je hier.
Catalonië praktisch
Met de wagen is het zo’n 1.400 kilometers vanuit Brussel naar hoofdstad Barcelona. Naar de regio Catalonië vlieg je ook supergemakkelijk vanuit België. Iedere dag zijn er vluchten onder andere met TUI fly of Brussels Airlines rechtstreekse vluchten naar Barcelona vanuit Brussels Airport. Vanuit Charleroi zijn er dan weer vluchten naar Girona of Reus.
💡 TIP: Vergelijk altijd eerst bij Momondo snel en eenvoudig je vliegtickets en boek zo altijd aan het goedkoopste tarief.