Laatste update 19 juni
Een tijd geleden mocht ik samen met twee Vlaamse journalisten richting Servië vliegen voor een driedaagse rondrit doorheen het westen van het land. Voor mij was het niet de eerste keer op Servische bodem. Ik bezocht met m’n vrienden immers al enkele keren Belgrado, party capital van Europa. Terwijl de hoofdstad vrij kosmopolitisch was, is het westen van Servië eerder landelijk, authentiek en groen.
Na een erg korte nacht in Belgrado vertrokken we de volgende ochtend al richting het onbekende stukje Servië. Autosnelwegen zijn in het land zo goed als onbestaande, waardoor het toch zo’n 4 uur rijden is naar het beboste en bergachtige westen. Gelukkig hadden we enkele interessante stops op weg naar Zlatibor, waar we 2 nachten zouden doorbrengen. De kronkelende wegen brachten ons langs groene landschappen, traditionele huisjes in kleine dorpjes en kleurrijke zonnebloemvelden.
Mini-roadtrip West-Servië: dag 1
Topola, een koninklijk stadje
Deze kleine Servische stad is vooral gekend om zijn koninklijke verleden en daarom een echte must see op de weg naar Zlatibor. De Sint Joris kerk (Church of St. George) die bovenop de Oplenac heuvel ligt huisvest ook het mausoleum van het vorstenhuis Karađorđević. Stap zeker ook even het prachtige gebouw binnen. Maar liefst 14 miljoen stukjes mozaïek bekleden de muren van de kerk, goed voor ongeveer 15.000 verschillende kleurtinten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bouwwerk bijna helemaal gevrijwaard. Het deed dienst als uitkijktoren en was daarom strategisch te kostbaar om te vernietigen. Naast het mausoleum kan je ook nog de koninklijke wijngaarden, het museum in het huis van King Peter en de kerk van Karadjordje bezoeken
Wijntjes drinken
De regio in het westen, en bij uitbreiding heel Servië kan uitpakken met fantastische wijnen. Zo is Tarpos restaurant -dat tussen de wijnranken lig- die ideale lunchstop. Ga voor een heerlijke schotel met gegrild vlees, kies voor enkele aangepaste wijnen en sluit af (of begin, of doe beide) met een lokale pruimen rakija.
Etnisch dorp Zlakusa
In het kleine etnisch dorpje Zlakusa vind je Terzića avlija, een soort mini-openluchtmuseum van de Servische geschiedenis. Het park stelt een typisch huishouden voor uit de regio Užice rond het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Je krijgt er ook een blik op de wereld van het pottenbakken, want daar is het dorp het meest voor gekend. Alles bij elkaar genomen is dit een interessante stop, maar ook niet veel meer dan dat. Trek er zeker niet meer dan een uur voor uit.
Zlatibor
Zlatibor is een echt toeristisch ski- en zomer resort met een heleboel hotels, restaurants en cafés. Wij gebruikten de stad als uitvalstbasis van onze 3-daagse trip doorheen het westen van Servië en logeerden 2 nachten in het viersterrenhotel Mona.
Mini-roadtrip West-Servië: dag 2
Mokra Gora
Wie voor het eerst voet zet in het traditionele plaatsje Drvengrad (ook Küstendorf) zal ongetwijfeld denken dat hij rondloopt in een dorp dat al enkele honderden jaren oud is. Niet dus. Het was de Servische regisseur (en gewiekste zakenman, zo blijkt) Emir Kusturica die in 2002 het houten stadje liet bouwen als filmdecor. Vanaf toen is het een echte toeristische trekpleister, met zo’n 130 bedden, restaurants, een zwembad, tennisvelden en zelf een cinemazaal. In januari is Drvengrad ook het toneel voor een jaarlijks filmfestival | Je betaalt hier ongeveer 300 RSD entree.
Wie van authentieke treinritjes doorheen schitterende landschappen houdt kan best een stop inlassen in Morka Gora. Daar kan je een tocht maken met de Šargan Eight Railway, langs de prachtige Servische bergen en het platteland. De route telt maar liefst 22 tunnels. De eerste 9 kilometer van de sporen werden gebouwd in 1916, maar toen één van de tunnels instortte lieten heel wat werkers het leven. In 1925 werd de laatste hand gelegd aan de spoorlijn die nu enkel nog dienst doet als toeristische attractie | Een kaartje voor de trein kost 700 RSD.
Uvac Nature Reserve
Tijd om de trein in te ruilen voor een bootje waarmee je de Uvac rivier kanontdekken en aanmeert nabij een prehistorische grot. Sla zeker het bekende viewpoint over de Uvac meanders niet over. Je bereikt het na een korte, maar pittige wandeling van een dik half uur. Maar hey, it’s all worth it. De natuurlijke haarspeldbochten die je ziet zijn er gekomen nadat het water van de rivier zich gedurende vele jaren een weg zocht door de kalkstenen bergen.
Symbool van het gebied is ongetwijfeld de vale gier, die overal in het natuurreservaat opduikt. Met zijn vleugelspanwijdte van zo’n 3 meter kan je er vast en zeker ook eentje spotten.
Mini-roadtrip West-Servië: dag 3
Tara National Park
Tara National Park is één van de 5 nationale parken in Servië en werd opgericht begin jaren ’80. Het uitzicht vanop het viewpoint Banjska Stena (1080 meter) over de Drina rivier en buurland Bosnië is gewoonweg adembenemend. Tara is 192 km² groot en telt maar liefst 3 miljoen bomen, waaronder de zeldzame Servische spar. Dit onaangeroerd stukje Servië is ook de thuis van zo’n 40-tal bruine beren (van in totaal ongeveer 60 in het ganse land). Best op de begane paden blijven dus.
Enkele andere opties
- Bezoek de BB Klekovaca rakija stokerij | 1 Hajduk Veljka | 31250 | Bajina Basta
- Ga in Zlatibor eten in het Grand Restaurant. De gehaktballen Zlatibor style zijn een aanrader (alert! zoals steeds in Servië, gigantische porties) | Centrum Zlatibor
- Kies voor een andere boottocht, nu eentje op Perućac lake. Je kan er zelfs lunchen aan boord en pintjes drinken!
- Aanschouw de kortste rivier van Europa, de Vrelo. Hij is slechts 365 meter lang. Een tourist trap of niet, wat denk jij?
- Hou een korte fotostop bij het Drina River House, een eenzaam huisje op het meer
- Denk er misschien eens over na om je verblijf te verlengen met enkele dagen Belgrado. Bekijk hier de blogpost met mijn ervaringen in de hoofdstad.
West-Servië praktisch
Air Serbia biedt rechtstreekse vluchten aan vanuit Brussel naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur.
In Belgrado hebben wij overnacht in het fantastische Radisson Blue Old Mill hotel. Een echte aanrader.
Je hebt voor een bezoek aan Servië als toerist enkel je identiteitskaart nodig (check alles nog een keer voor je vertrekt op de website van Buitenlandse Zaken).
Deze trip was onderdeel van een gesponsorde persreis.