Laatste update 29 september
Een weekendje Blankenberge, een goed idee? Eigenlijk kent Blankenberge weinig geheimen voor mij. Al is het niet (meer) zo dat ik er ieder vrij weekend de dijk plat loop. Vroeger hadden mijn ouders er een appartementje aan de jachthaven. Zo heb ik ondertussen echt wel op alle mogelijke formaten van gekke fietsjes gezeten in de Velodroom tijdens mijn jeugdige jaren. Daarna at ik Banana Splits in ijssalon Vincent alsof mijn leven er vanaf hing. En ‘s avonds stond ik op de eerste rij voor een foto van Anne De Baetzelier en Willy Sommers die in de gouden jaren van Tien om te Zien toppers als Helmut Lotti en Leopold 3 aankondigden. Anne had trouwens nooit tijd en zin in een handtekening. Het trauma is achteraf niet meer weggegaan.
Opgelet! Door de huidige covid19-maatregelen kunnen bepaalde activiteiten in Blankenberge tijdelijk afwijken van het artikel. Check vooraf de openingsuren en mogelijkheden.
Volks karakter
In Blankenberge is iedereen welkom. Dat merk je al vanaf het moment dat je de trein afstapt in het vernieuwde station. Een gepensioneerd koppeltje dat hand in hand richting brasserie Terminus slentert voor een kopje filter koffie. Een jong gezin (inclusief opblaasbare flamingo onder de arm) hinken achter een moeder en dochter die hun poedel in een kinderwagen voortduwen. Een bende verliefde bakvissen schreeuwen dan weer in koor hun gezamelijke liefde uit voor Niels Destadsbader, die op de cover van een weekblad prijkt. Je leest het: iedereen moet blijkbaar in Blankenberge zijn.
Voor ieder wat wils
Door zijn verscheidenheid is dat eigenlijk ook niet meer dan logisch. Je kan tijdens een weekendje Blankenberge languit zonnen op het strand, wandelen in de duinen, beertjes grijpen in het lunapark of slenteren door de straten met oude Belle Epoque huizen. Wie zin heeft in pannenkoeken met siroop of vol-au-vent met kroketten kan terecht in één van de tientallen tea-rooms langs de dijk, terwijl foodies er naar de beste visrestaurants gaan. Blankenberge heeft voor ieder wat wils in de aanbieding.
Het lekkere westen
West-Vlaanderen staat al langer gekend voor zijn talentvolle chefs die met lekkere streekproducten allerlei pareltjes op het bord toveren. Denk maar aan het heerlijk West-Vlaams rood rund, het alom geprezen trappistenbier Westvleteren of de koekjes van Jules Destrooper. En wie Noordzee zegt denkt uiteraard meteen aan het gevarieerde visaanbod. Westtoer selecteerde 125 chefs die op hun beurt werken met wat de streek hen schenkt. 100% West-Vlaams dus. Wij gingen in Blankenberge langs bij twee van hen.
Oesterput
De Oesterput mag je best een begrip noemen aan de kust. Het restaurant vlakbij het Westerstaketsel is na meer dan 100 jaar nog steeds in handen van dezelfde familie. De hele familiegeschiedenis wordt trouwens bepaald door schaaldieren uit de Noordzee. Vandaag is het chef Piet Devriendt die aan het roer staat van het visrestaurant. Naast de befaamde oesters en mosselen worden er in de Oesterput ook heel wat verse garnalen en kreeften op de borden van de gasten gelegd. Tip: kom iets voor openingstijd, want reserveren kan er niet.
Oesterput | $$$ | Wenduinse Steenweg in Blankenberge
Oosterstaketsel
Het is heel eenvoudig. Naar brasserie het Oosterstaketsel ga je voor de beste vissoep van ‘t zeetje. De gepassioneerde Francis De Vleminck legt ons meteen uit dat hij wil afstappen van het steeds maar opnieuw komen opdraven met een stukje kabeljauw. In zijn restaurant vind je vooral de onbekende en minder beminde vissoorten terug. Denk maar aan pieterman, vlaswijting of heek. In het mooie decor van de houten pier aten we de allerbeste vissoep ooit. Met daarin hemelse stukken zeewolf, mosselen, handgepelde grijze garnalen, scheermessen, langoustines en een halve kreeft. Ook het hapje van gefrituurde tongetjes was om duimen en vingers af te likken.
Oosterstaketsel | $$$ | op het Oosterstaketsel (houten pier) in Blankenberge
8 x doen tijdens weekendje Blankenberge
Het oude vissershuisje van Majutte is waarschijnlijk het oudst bewaarde van de Belgische kust. De eerste visserswoning op die plaats stond er al in 1272, en van 1775 in zijn huidige vorm. Als je er iets drinkt kan je het kleine museum in de Breydelstraat gratis bezoeken.
Natuur
De Uitkerkse polder -tussen Blankenberge, De Haan en Zuienkerke- is het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen. Ga op wandel in dit eeuwenoude weidelandschap met z’n sloten en veedrinkpoelen.
Nog een wandel- en natuurgebied is De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge. Er zijn heel wat vogelsoorten te bewonderen in het mooie duinenlandschap.
Een iconisch gebouw dat te zien is op menig postkaart is de unieke betonnen pier. Hij werd gebouwd in 1933 en gaat zo’n 350 meter ver de Noordzee in.
Op de pier geniet je van een fantastisch uitzicht op de kust en de zee terwijl je vlakbij op het strand een rondje kan fietsen op de Lustige Velodroom. De fietspiste is één van de oudste attracties aan de kust en enig in z’n soort.
Tijd voor een cocktail! In Blankenberge vind je in de zomer verschillende beachbars terug zoals Salito Beach, Bamboo Beach Bar en Karma Beach.
Architectuur
Blankenberge staat bij veel mensen bekend voor zijn chique Belle Epoque gebouwen. De badplaats ademt daardoor nog af en toe de sfeer uit van luxe en de bourgeoisie van weleer. Wandel er zeker langs de prachtige art-nouveaugevels van de binnenstad!
Zo staat de open wandelgang Paravang -aan de jachthaven- er al meer dan 110 jaar. De naam komt van het Franse ‘paravent’, wat windscherm betekent.
Overnachten tijdens weekendje Blankenberge
Check hier enkele fijne hotels in Blankenberge.
Weekendje Blankenberge praktisch
Wij reden met de trein naar Blankenberge. Er zijn rechtstreekse verbindingen met de stations van Brugge, Gent, Brussel en Genk. Het gloednieuwe station bevindt zich in het centrum van de stad.
Vanuit andere badsteden kan je makkelijk met de Kusttram reizen. In de zomer rijdt de tram om de 10 minuten, in de winter om de 20 minuten. Wie met de auto komt rijdt best via de E40 autosnelweg richting Oostende. Let op, want parkeren in de stad is bijna overal betalend.
Meer informatie over Blankenberge vind je bij de toeristische dienst van de stad.
Bekijk ook dit prachtig vakantiehuis in Nieuwpoort-Stad.