Als fulltime reisblogger en gepassioneerd reiziger merk ik het telkens opnieuw: de Belgen zijn wereldburgers in hart en nieren. We plannen, boeken en dromen if there’s no tomorrow. En in 2025 belooft dat niet anders te zijn. Toch verandert er hier en daar wat in de manier waarop we reizen. Waarheen gaan we? Hoe gaan we ernaartoe? Houden we rekening met de klimaatverandering? En wat doen we om ons ecologisch geweten een (klein) beetje te sussen? Laat me je meenemen op een korte trip door onze reisvoorspellingen van het nieuwe jaar.
Disclaimer: voor deze column sprak ik met woordvoerders van reisorganisaties en experts uit de toerismesector.
Thailand is helemaal terug van (nooit) weggeweest
Een van de grootste comebacks in het nieuwe jaar zal Thailand zijn. Na een paar jaar in de schaduw – niet alleen door de pandemie, maar ook door het praktisch gedoe met overstappen – is het Aziatische pareltje helemaal terug. En dat mede dankzij een nieuwe rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.
Serieus, hoe lang hebben we daarop gewacht? Geen tussenstops meer in Qatar of Dubai. Gewoon opstappen op Brussels Airport, een paar Bollywood blockbusters en een dutje later sta je in Bangkok. Helemaal klaar om die spicy noedels binnen te slurpen alsof je leven ervan afhangt.
Thailand blijft ook echt een van de meest veelzijdige bestemmingen: stranden voor de zonnekloppers, tempels voor de cultuurfanaten en budgetvriendelijk voor zowat iedereen. Of je nu met een rugzak rondtrekt of jezelf trakteert op een vijfsterrenresort, het blijft een topbestemming.
De klassiekers én onbekende parels
Naast Thailand blijven de usual suspects natuurlijk populair. Spanje blijft een topper, al schuiven veel reizigers Barcelona en Madrid wat opzij voor iets minder bekende steden zoals Bilbao en Valencia. Ook de Griekse eilanden en Turkije blijven massaal landgenoten aantrekken. Maar er is een kanttekening: meer en meer Belgen vermijden in de zomer de regio’s die geteisterd worden door extreme hitte en bijhorende bosbranden.
De idee van 40 graden in de schaduw, opgedroogde rivieren en geëvacueerde hotels doen velen twijfelen. In plaats daarvan gaan we op zoek naar wat verkoeling in noordelijkere regio’s zoals Scandinavië, de Alpen of zelfs Schotland.
Tegelijk ontdekken we onbekendere parels zoals Slovenië of Tsjechië waar de natuur nog ongerept is en de temperaturen iets draaglijker. Ook het prachtige Georgië staat op heel wat verlanglijstjes in 2025, al kan daar de politieke situatie nog wat roet in het eten strooien.
Trein vs. vliegtuig: de eeuwige strijd
De Belg krijgt in 2025 ook weer wat meer liefde voor de trein. Vanuit Brussel ben je in minder dan twee uur in Parijs of Londen. Weinig stress, geen lange veiligheidscontroles of gedoe met handbagage die nét twee centimeter te groot is.
Voor kortere afstanden is de trein koning, maar laat ons eerlijk zijn: we zijn helemaal geen grote fan van nachttreinen. Ze klinken in theorie altijd romantisch en supergemakkelijk: ooglapjes op en wakker worden in een andere stad. Maar in werkelijkheid? Het is omslachtig, oncomfortabel, (nog te) duur en je doet nauwelijks een oog dicht. Geef mij dan maar een gewone dagrit naar Zuid-Frankrijk of Amsterdam.
Toch blijft de grote uitdaging: hoe overtuig je nu al die Belgen om ook langere trips met de trein te maken wanneer een vliegticket naar Spanje vaak vijf keer zo goedkoop is? We willen allemaal wel duurzaam reizen, maar we zijn ook – en in de eerste plaats – prijsbewust. Dat contrast maakt het soms moeilijk, zeker voor gezinnen.
Staycation: herontdek België
Staycations zijn sinds corona uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor verre reizen. Steeds meer Vlamingen kiezen voor tripjes in eigen land, en dat is niet alleen omwille van het gemak.
Steden zoals Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge blijven toppers, maar ook kleinere steden zoals Doornik of Tongeren om er maar enkele te noemen zijn aan een opmars bezig. Er is opnieuw een groeiende interesse in wandel- en fietsvakanties, bijvoorbeeld in de Hoge Venen of langs het interessante knooppuntennetwerk in Limburg.
De pas geopende attractie Fietsen tussen de Mijnterrils in het Nationaal Park Hoge Kempen zal in 2025 trouwens heel wat nieuwsgierigen richting Eisden lokken.
Voor gezinnen zijn vakantieparken in de Ardennen of aan de kust – ook al is het weer in België even onzeker als de NMBS-dienstregeling – nog altijd een vaste waarde.
De technologie zorgt voor je planning
Misschien wel de meest opwindende en uitdagende trend voor de ganse reisbranche in 2025 is de toenemende rol van allerlei nieuwe technologie. AI-gestuurde tools zorgen ervoor dat reisplanningen maken eenvoudiger wordt dan ooit. Geef je voorkeuren in: rustig strand, goed eten en budgetvriendelijk en ChatGPT stelt in enkele seconden een volledig gepersonaliseerde reisplanning en route samen.
Ook tijdens het reizen wordt tech echt onmisbaar. Van contactloze inchecksystemen tot digitale sleutels en bagage trackers. Menselijk contact is niet voor iedereen een must op vakantie. Op reis gaan wordt zo steeds gemakkelijker, maar ook een serieus stuk onpersoonlijker.
De balans zoeken
Wat ons vooral opvalt, is dat we in 2025 het meest op zoek zijn naar balans. We willen wel ecologisch reizen, maar we willen ook comfortabel en vooral betaalbaar blijven reizen. Een trein nemen voelt natuurlijk goed voor je geweten, maar heel vaak wint dat goedkope vliegtuigticket toch.
We blijven op zoek naar dé bestemming om mee uit te kunnen pakken op Instagram of TikTok. Een directe vlucht naar Thailand is natuurlijk minder verantwoord, maar kom, het is wél Thailand.
We proberen ook wat vaker te compenseren. Denk aan het afkopen van CO₂-uitstoot. We eten graag lokaal en we logeren het liefst duurzaam, maar in de praktijk laten we ons nog steeds verleiden door all-you-can-eat buffetten van een paar tientjes.
Conclusie: wij blijven Belgen
Reizen in 2025 wordt echt veelzijdiger dan ooit. Of we nu in eigen land blijven of met een rechtstreekse vlucht naar onze droombestemming trekken, we blijven plannen met ons hoofd, ons hart, én onze portemonnee. We willen veel zien, veel doen en vooral: veel genieten.