De Caraïben spreken bij heel wat Vlamingen en Nederlanders tot de verbeelding en hebben een enorme aantrekkingskracht. Ze roepen spontaan plaatjes op van parelwitte zandstranden, een lekker klimaat en cocktails gebracht in een setting die sowieso Instagramproof is. Inclusief palmbomen, schommels en hangmatten.
Waar Aruba zich meer en meer profileert als het feesteiland en Bonaire dan weer een echt paradijs is voor duikers, heeft Curaçao voor ieder wat wils in petto. Of het nu slenteren is door de authentieke straatjes van Willemstad, tot rust komen langs één van de vele prachtige baaien of dansen tot de zon opkomt. Op Dushi Curaçao, veruit het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen, kan je echt wel op heel wat verschillende manieren genieten.
Het kleurrijke Willemstad
Een bezoekje aan het levendige en altijd tropisch warme Willemstad mag zeker niet ontbreken. De kleurrijke stad – die op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt – bestaat uit twee grote historische districten die van elkaar gescheiden worden door de Sint-Annabaai. We wandelen met Gaby Lieuw van Sand & Stilettos door Punda, het oudste deel van de stad met heel wat historische gebouwen. De shoppers komen hier aan hun trekken in de smalle en slingerende straatjes met winkels of binnenin de Ronde Markt. Verfrissing zoek je achteraf met een cocktail op het Wilhelmina plein of aan de handelskade. Gaby neemt ons via de brug nabij Plaza Jo-Jo Correa mee naar hidden gem Scharloo, waar gerestaureerde en verloederde herenhuizen hand in hand gaan.
Het andere stuk van Willemstad verkennen we per fiets. Waar het jaren geleden voor toeristen nog een no-go zone was is de wijk Otrabanda momenteel hip & happening. Schoonheid en verval liggen hier erg dicht bij elkaar wat onmiddellijk resulteert in een urban feeling. Heel wat gevels van bouwvallige huizen in de kronkelende woonstraten zijn door lokale kunstenaars opgefleurd met kleurrijke street art. Check zeker de werken van Garrick Marchena die je her en der in de stad kan terugvinden.
Culinair genieten
Wie van lekker exotisch eten houdt zit meer dan goed op Curaçao. De Antilliaanse keuken heeft heel wat Afrikaanse, Europese en Aziatische kenmerken, maar door de nabijheid van Venezuela kennen de typische gerechten op de ABC-eilanden voornamelijk invloeden van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Proef er zeker één van de stoofschotels met rund, kip of geit. Of voor de durvers: ga voor de versie met leguaan! Ook de pastechi (soort van Antilliaans pasteitje) mag je niet overslaan. Overal op het eiland kom je natuurlijk verse vis tegen. De schappelijk geprijsde tonijn, barracuda en garnalen vliegen je op de menukaart om de oren. Achteraf les je je dorst met een awa di lamunchi, een verfrissend non-alcoholisch drankje op basis van limoensap en (heel) veel suiker.
Hou mijn blog in het oog! Binnenkort komt mijn hotspot lijst 10 x eten en drinken op Curaçao online.
Met een zeilboot langs de westkust
Eén van de hoogtepunt van onze reis was een zeiltocht langs de prachtige westkust van het eiland. ‘s Ochtends vertrek je met de boot in volle golden hour met de zon aan de horizon voor een dagtrip die je voorbij idyllische stranden, droombaaien en perfecte snorkellocaties brengt. Edwin Sluis van At Sea Curaçao biedt verschillende formules aan, inclusief een heuse barbecue aan boord. Vanuit ons resort Santa Barbara vaarden we onder andere langs Porto Marie, de Blue Room Cave, Playa Forti en Playa Grandi. Bij het laatste strand kan je al snorkelend of vanaf de pier schildpadden spotten.
Aan boord van The First 50 ook local Mayrond van Lamoen die met zijn bedrijf Myronchi Trip privé-snorkelexcuries opzet. Je kan zowel je eigen locatie(s) kiezen, maar laat je vooral verrassen. Als insiders weten de gidsen immers het best waar zich de meest geweldige (onderwater) plekken van Curaçao bevinden. Alles gebeurt op eigen tempo en kan zowel individueel als met een familie- of vriendengroep. Een halve dag snorkelen kan je al vanaf zo’n €40 ($50) per persoon. Myronchi Trip zorgt alvast voor enkele onvergetelijke foto’s en komt je indien je dat wenst ook afhalen aan je hotel.
Zand vreten op de buggy
Eén van de manieren om de natuur van Curaçao op een toffe manier te ontdekken is vanop een quad tijdens een ATV Tour. De ervaren en joviale gidsen slash komieken van Eric’s ATV Adventure laten je tijdens een tocht van zo’n 3 uur maar al te graag een hele hoop onverwachte bezienswaardigheden zien langs de ruige oostkust. Zo maken ze een korte stop aan een aloë vera plantage voor een drankje, zie (en voel) je hoe de hoge golven tegen de rotsen klotsen en klim je in een grot waar de vleermuizen je verwelkomen.
Nog doen op Curaçao
- De Jan Thielbaai is zowat het Knokke van Curaçao. Je hebt er hotels en resorts, maar ook enkele trendy strandclubjes zoals Koko’s. De Belgische chef Franky Vandierendonck runt er restaurant Zest Mediterranean.
- De Grote Knip – in het westen van het eiland – heeft een mooi zandstrand en is erg geliefd bij zonnekloppers.
- In Museo Tula kom je meer te weten over het Curaçaose erfgoed en de inzet van slaven op het eiland. Het museum ligt in het landhuis Kenepa.
- Aanschouw het prachtige panorama over het binnenwater van Santa Martha aan het uitkijkpunt tussen Groot Santa Martha en Coral Cliff. Je ziet ook de Christoffelberg op de achtergrond.
- Zin in een korte hike? Wandel dan via een touw en geïmproviseerde trap het Tortuga Trail. Je ontdekt er de ruige noordkust van Curaçao en kijkt bij Boca Ascención (om overduidelijke redenen ook wel plastic bay genoemd) uit op een natuurlijke broedplaats voor schildpadden. Toen wij langskwamen sliepen de beesten nog denk ik.
- Bij Saliña Sint Michiel kan je met een beetje geluk flamingo’s spotten.
- Op het privéstrand van Playa Porto Mari hoor je dan weer varkentjes knorren. Ja echt, varkens! Very insta worthy als je het mij vraagt.
- Work that body en verken al suppend de mangroves. SUP staat voor Stand Up Paddle boarden. Tours door sup.curacao.
- De beste restaurants en cafés vind je allemaal in en rond het Pietermaai district. Geniet van jazzmuziek bij Miles, dans bij Mundo Bizarro iedere zaterdag op latino klanken en eet je buik rond in het stijlvolle restaurant Kome.
Het hele jaar rond
Curaçao is een bestemming waar je op ieder moment kan naartoe trekken, zonder er als toerist al te veel last te ondervinden van het weer. Het eiland ligt in tegenstelling tot heel wat andere Caraïbische gebieden buiten het orkaangebied, waardoor tropische stormen er zelden hard toeslaan. Officieel geldt het regenseizoen van begin oktober tot eind december, maar vaak gaat het over enkele zeer korte stortbuien die vooral ‘s nachts plaatsvinden. Tijdens de zomervakantie in juli en augustus kan de hitte dan weer enorm zijn op Curaçao, ideaal voor de zonnekloppers.
Wist je dat…?
- de meeste van de eilanders switchen van het Papiaments naar het Nederlands, Engels of Spaans in no-time.
- het belangrijkste woord op het eiland ongetwijfeld dushi is = [bnw] 1. zoet; 2. lekker; smakelijk; 3. lief, snoezig; 4. aangenaam; prettig; plezierig. [znw] schat, schatje, snoes(je).
- de plaatselijke munteenheid de Antilliaanse gulden is, maar op heel wat plaatsen je ook kan betalen met Amerikaanse dollars. Geld afhalen of betalen met je bankkaart of kredietkaart is geen probleem.
- het er 5 uur vroeger is dan in België. Tijdens onze zomertijd wordt dat 6 uur. Het land zelf heeft geen zomer- of winteruur en kent maar één tijdszone.
- je zeker je hotel niet moet buiten gaan zonder je eerst in te smeren tegen zonnebrand. Curaçao staat garant voor verschroeiende temperaturen!
Praktisch
Wij vlogen vanaf luchthaven Schiphol in Amsterdam rechtstreeks naar Willemstad in Curaçao in ongeveer 9 uur. Vanaf juni 2018 zijn er ook vluchten vanop Brussels Airport mogelijk met TUI fly. Check hier de vlieguren en tarieven.
Overnachten deden we in het luxueuze Santa Barbara Beach & Golf resort, dat werd gebouwd op een voormalige plantage.
Belgen die naar Curaçao reizen hebben een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is en een retour- of doorreisticket. Met je identiteitskaart alleen kom je er dus niet in. Je hebt geen speciaal visum nodig om het land als toerist te bezoeken. Check de website van Buitenlandse Zaken voor de meest recente wetgeving. Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig, maar gebruik indien nodig een muggenwerend middel met DEET.
Om het eiland te verkennen huur je best een auto, dat kan je doen via de website van Sunny Cars.
Ben jij al eens een keertje op Curaçao geweest?
Deze trip kwam er in samenwerking met Curaçao Tourist Board.