Vakantie in Gijón: een reis door de cultuur, tradities & keuken van Asturië

Bart
Door Bart
11 minuten lezen

Omdat het niet altijd de usual suspects Barcelona, Valencia of Benidorm hoeven te zijn als we aan Spanje denken, trokken we onlangs naar de noordelijke en minder bekende regio Asturië. Onze uitvalsbasis was de bruisende havenstad Gijón. Het werd een trip waar we kennis maakten met heel wat fascinerende tradities, cultuur en culinaire verrassingen.

Doen, zien & proeven in Gijón

Waar ligt Gijón?

Gijón is een stad aan de noordkust van Spanje, langs de Golf van Biskaje. Gijón is de grootste stad van de regio Asturië, maar toch is de hoofdstad om historische redenen Oviedo.

Naar Asturië: hoe geraak je er?

Je kan gemakkelijk met het vliegtuig op vakantie richting de Spaanse regio Asturië. Er zijn zowel rechtstreekse vluchten vanuit Charleroi in België, als vanuit Amsterdam in Nederland. Wie liever met de auto wil rijden moet zich klaarhouden voor een rit van zo’n 1400 kilometer vanuit Brussel tot in Gijón. Hou in dat laatste geval ook rekening met de tolwegen in Frankrijk.

👉🏼 Zelf gebruiken we altijd Momondo als we op zoek zijn naar goedkope vliegtuigtickets. Je krijgt een duidelijk overzicht van de beste periodes om je ticket te boeken. 

👉🏼 Wil je graag een auto huren op de luchthaven, dan doe je dat volgens ons het best bij Sunny Cars omdat zij steeds een all-inclusive formule hanteren.

Het gouden drankje van Asturië

Weinig bier of wijn te bespeuren in Asturië. Hier ligt immers een eeuwenoude en diep gewortelde traditie van het maken van cider, of sidra zoals men de gouden drank hier noemt. Verschillende appelvariëteiten worden ieder jaar rond oktober geoogst, meestal handgeplukt door lokale families. In zo’n 100 ciderhuizen doorheen de regio worden ze vervolgens tot pulp gemalen en tot sap geperst. Daarna worden ze enkele maanden lang gefermenteerd in grote vaten van kastanjehout.

Cider is een echt onderdeel van de Asturische cultuur, waar kinderen van amper 15 jaar oud al vaak voor het eerst kennismaken met het drankje. Het wordt niet zomaar aan tafel gebracht zoals men dat doet met een normaal glas bier. Ze schenken de cider op een erg traditionele manier waarbij de ober de fles boven het hoofd houdt, en het glas in de zij. Zo creëert het een schuimkraagje en een betere textuur en smaak. Er worden trouwens maar enkele centimeters cider per keer in het glas gemikt. Heb je dorst, dan vraag je gewoon een nieuwe culin (een nieuw bodempje) aan de ober.

Onze activiteiten & tours partner:

Laat je niet misleiden: Asturië is niet gelijk aan Spanje. Hier drink je geen wijn, maar cider. In plaats van met castagnetten te knapperen, spelen ze op de doedelzak. En een stralende zon, die wordt hier vaak vervangen door regenbuien.

👉🏼 wij bezoeken ciderhuis Trabanco – een belangrijke speler in de Asturische ciderindustrie – en prachtig gelegen tussen de groene heuvels. |  Camino de los Lagares 290, Lavandera in Gijón

Land van de kazen

Asturië mag dan bekend zijn om zijn cider, ook de kazen uit de regio verdienen minstens zoveel aandacht. Van een milde tot een sterke kaas, met zijn meer dan 200 verschillende soorten, is er voor iedere kaasliefhebber wel iets te vinden. Het uitgebreide assortiment is echt uniek in de wereld. Vier Asturische kazen hebben trouwens een beschermde status (DOP-label) gekregen van de Europese Unie.

Een van de beroemdste en meest krachtige kazen van Asturië is de blauwe kaas Cabrales, die in kleine hoeveelheden gemaakt wordt. Voor de kaas wordt een mix van koe-, schapen- en meestal ook geitenmelk gebruikt. Het unieke aan Cabrales is de rijping. Dit gebeurt in vochtige grotten waar het water van de stalactieten langzaam aan in de kaas druppelt.

👉🏼 Ga voor een uitgebreide kaasselectie naar Tierra Astur Poniente in Gijón. Het restaurant en sidreria richt zich vooral op ambachtelijke en traditionele Asturische producten en gerechten. | C. de Mariano Pola 10, Gijon-Oeste in Gijón

Voeten onder tafel

Er valt niet enkel kaas en cider te proeven in Asturië. Zo zijn er enkele typische gerechten die je op de meeste menukaarten zal terugvinden. Wij zijn fan van fabada, een lokale bonenschotel met zwarte pens, chorizo en buikspek. Ook de cachopo kan je overal proeven. Het is een soort cordon bleu bestaande uit twee gigantische stukken kalfsvlees, gevuld met kaas en cecina, een gerookte koeham.

👉🏼 Wil je de kneepjes van de Asturische keuken helemaal onder de knie krijgen? Dan kan je een toffe kookworkshop volgen bij Umami, een moderne plek met uitzicht op het strand.

De zon komt in dit deel van Spanje later op. Daardoor is het ritme van de Asturiër toch wel wat anders dan we gewend zijn. De restaurants gaan niet voor 20 uur open waardoor dineren tussen negen en tien uur de regel is. Lunchen gebeurt ook niet snel voor 13.30 uur en de meeste winkels openen hun deuren dan weer niet voor 10.30 uur.

Op pad door de stad

Gijón heeft tijdens de Spaanse Burgeroorlog zware bombardementen ondergaan. Daardoor toont de stad een mix van oude en nieuwe gebouwen. Zin om te slenteren op Playa de San Lorenzo? Start je wandeling bij het Las Letronas-monument, de grote rode letters van Gijón. Volg van daaruit de uitgestrekte promenade langs het strand.

Liever winkelen? Bezoek dan Calle Corrida, de belangrijkste winkelstraat met tal van bekende ketens en boetieks. Door de stad heen spot je ook enkele prachtige art nouveau gebouwen die mooi bewaard zijn gebleven.

Gratis musea in Gijón

Het kan al eens regenen in Asturië en dan is het altijd leuk om een tof en interessant museum te bezoeken. Leuke bijkomstigheid: in Gijón zijn er heel wat musea waarvan de toegang helemaal gratis is. Zo is er het Museum van Jovellanos, waar je een rijke collectie aan kunst uit de regio kan bewonderen. Het Asturias Railway Museum laat je dan weer de geschiedenis van het spoorvervoer in Spanje ontdekken, inclusief enkele historische locomotieven.

Wij bezoeken het Asturian People Museum waar we meer te weten komen over de cultuur en tradities van de inwoners. Het museum zelf is trouwens gehuisvest in het paviljoen dat werd gebruikt voor de wereldexpo in Sevilla in 1992. Buiten in de tuin kan je enkele unieke paneras en horreos bewonderen. Dat zijn oude landelijke huisjes op palen waar vroeger graan werd opgeslagen. Binnen kan je dan weer een grote collectie doedelzakken van over de hele wereld zien.

Op hotel in Gijón

Pal in het centrum van Gijón ligt het elegante Hotel Hernán Cortés. Door de centrale ligging heb je onmiddellijk toegang tot de levendige pleintjes, terrassen en restaurants. Het strand, de boulevard en het historische Cimavilla-district liggen op wandelafstand van het hotel. De kamers zijn ruim, voorzien van alle comfort en ‘s morgens word je getrakteerd op een lekker ontbijt.

👉🏼 Hier kan je hotel bekijken en boeken.

Disclaimer:

🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo’n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf af en toe trakteren op een fris pintje. Bedankt!

DoorBart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.