Laatste update 4 november
In het mooie Tsjechië kan je heel wat UNESCO-werelderfgoed bezoeken. Vetexbart trok onlangs opnieuw naar het fascinerende land voor een roadtrip langs de meest indrukwekkende kastelen, charmante dorpjes en bijzondere kerken en kathedralen. Het werd een reis vol cultuur en geschiedenis. In dit artikel delen we graag onze route en planning met jullie.
Planning & route UNESCO-Tsjechië roadtrip in een notendop
- Dag 1: Praag
- Dag 2: Kutná Hora, Litomyšl
- Dag 3: Litomyšl, Krátká, Žďár nad Sázavou, Třešť
- Dag 4: Telč, Třebíč, Mikulov
- Dag 5: Lednice
📹 Herbeleef de volledige reis via onze Instagram Stories.
Naar Praag met de auto, de trein of het vliegtuig
Wij kiezen er dit keer voor om naar Tsjechië te reizen met het vliegtuig. Vanuit Brussel kan je in ongeveer 1,5 uur rechtstreeks naar Praag vliegen. Daar kan je dan een auto huren. Denk zeker aan de all-inclusive formules van Sunny Cars, het beste en meest stressloze platform om een huurauto te reserveren.
Vanuit België kan je ook eenvoudig met de trein naar Tsjechië sporen. In maart 2024 werd de bestaande verbinding van de European Sleeper nachttrein van Brussel naar Berlijn doorgetrokken tot in Praag. Je bent ongeveer 14 uur onderweg. Bekijk hier de dienstregeling.
Het land is ook goed bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel doe je over de 900 kilometer lange rit naar Praag ongeveer 9 à 10 uur. Bij het binnenrijden van Tsjechië is een digitaal tolvignet verplicht.
Vertrek in Praag
Onze roadtrip langs enkele fascinerende UNESCO-sites in Tsjechië begint in de prachtige hoofdstad Praag met zijn middeleeuwse pleinen en barokke kerken. De Oude Stad met de Praagse Burcht is zo’n werelderfgoedlocatie. Wij zijn al vaak in Praag geweest en blijven er nu enkel maar de eerste dag, maar natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de stad wat beter te leren kennen en je roadtrip pas na enkele dagen te beginnen. Boek hier tickets voor een bustour en riviercruise door Praag.
UNESCO Werelderfgoed in Tsjechië! Hoe zit dat?
UNESCO is een organisatie van de Verenigde Naties die werd opgericht in 1945. Ze is vooral bekend om haar werelderfgoedprogramma dat bepaalde sites erkent om de uitzonderlijke waarde die ze hebben. Dat kunnen zowel culturele als natuurlijke bezienswaardigheden zijn. In de hele wereld zijn er ondertussen meer dan 1100 locaties. Tsjechië telt 17 UNESCO-werelderfgoedlocaties.
🛎️ LOGEERTIP: in Praag logeren we in het Lindner Prague Castle, een hotel dat gevestigd is in een prachtig historisch gebouw vlak bij de Praagse Burcht. Het ontbijtbuffet is er heel rijkelijk gevuld en de kamers zijn meer dan in orde en voorzien van alle comfort. Boek hier je kamer.
🥄 Wie lekker wil dineren in Praag kunnen we restaurant Kuchyn aanbevelen. De lokale gerechten smaken er nog beter door het prachtige uitzicht op de stad. Dit zijn nog enkele (culinaire) aanraders die we kennen van vorige bezoeken:
- Eska, Pernerova 49 in Praag
- Ginger & Fred, Jiraskovo namesti in Praag
- Café Imperial, Na Poříčí 1072-15 in Praag
- Kolacherie, Celetná 589-27 in Praag
- Myšák, 710-31, Vodičkova, Nové Město in Praag
- Lokál, Dlouhá 33 in Praag
🚘 We verlaten Praag en rijden naar Kutná Hora (90 kilometer – 1,5 uur rijden).
De schatkamer van Tsjechië: Kutná Hora
Kutná Hora was één van de historisch belangrijkste steden van het land en ooit de belangrijkste zilvermijnstad van Tsjechië. De stad – met haar goed bewaarde middeleeuwse architectuur – staat dankzij de unieke gebouwen en bouwstijlen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De straten, huizen en kerken ademen geschiedenis. Kutná Hora is bekend als de Zilveren Stad. Ze werden er in de 13de en 14de eeuw rijk door de zilvermijnen die er waren en verkregen het monopolie op het slaan van de nationale munt. De grond waarop de stad werd gesticht behoorde toe aan de Orde van de Cisterciënzers.
Bezoek er onder meer de indrukwekkende Sint-Barbarakathedraal, een laat gotisch juweel en één van de vier kathedralen in de Bohemen die op de UNESCO-lijst staan. De kerk werd gewijd aan de maagd Barbara, die werd aangeroepen als helper in nood en die een patrones was voor alle gevaarlijke beroepen.
Een stadslegende heeft het over drie mijnwerkers die een ongeluk kregen in de zilvermijn. De lampen gingen uit waardoor ze de weg niet meer vonden. Het drietal begon dan maar te bidden tot hun patrones, de Heilige Barbara. De ene vroeg om enkele zonnestralen, de andere wou afscheid kunnen nemen van zijn familie en de derde wou nog minstens een jaar leven. En met succes, want hun wens om uit de mijn te geraken werd ingewilligd. Nummer 1 stierf toen hij de eerste zonnestraal zag, de tweede mijnwerker stierf thuis omringd door zijn familie en de laatste leefde nog een volledig jaar.
Bart
In Kutná Hora vind je ook de prachtige Kathedraal van de Hemelvaart van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Johannes de Doper, ooit deel van de oudste cisterciënzerabdij in de Bohemen. En ja, ook dit is UNESCO-materiaal. Vlakbij ligt ook het lugubere Ossuarium van Sedlec, waar duizenden botten en schedels als kunstwerken zijn tentoongesteld. Foto’s en selfies zijn hier om begrijpelijke redenen niet toegestaan. Hier kan je tickets boeken.
We bezoeken ook het Italiaanse Hof, de voormalige munt en koninklijk paleis. Vanaf de 13de eeuw werd hier de Praagse Groschen geslagen, waarmee je in de middeleeuwen zelfs kon betalen buiten de grenzen van het Boheemse koninkrijk. Nu is het een museum waar je zelf je eigen munt mag slaan.
🥄 Zoek je een smakelijke plek voor lunch of diner? Schuif dan je voeten onder tafel in het lokale restaurant Ruthardka in het hart van Kutná Hora. Wil je je bezoek aan de stad combineren met een wijnproeverij? Lees dan het artikel dat we eerder hebben geschreven.
🚘 We vertrekken uit Kutná Hora en gaan op weg naar Litomyšl (95 kilometer – 1,5 uur rijden).
Cultuur en erfgoed in Litomyšl
Na Kutná Hora rijden we naar Litomyšl. Dat is een charmant stadje, wat meer oostelijk in Tsjechië. De stad heeft een prachtig renaissancekasteel, dat sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het centrum wisselt oude gebouwen af met heel wat moderne architectuur en kunstwerken.
Litomyšl is de geboorteplaats van de beroemde componist Bedřich Smetana, die trouwens als 11de kind uit zijn gezin in het kasteel werd geboren. Tien zusjes gingen hem voor. Vader Smetana was er de kasteelbrouwer.
Bart
Op de plaats waar nu het kasteel staat, stond vroeger een klooster dat in de 12de eeuw werd gebouwd door de Norbertijnen. Toen de orde vertrok na de godsdienstoorlogen in de 15de eeuw, werd het klooster omgevormd tot een landhuis. Sinds de tweede helft van de 16de eeuw is het uitgegroeid tot het belangrijkste renaissancekasteel van Tsjechië. Ondanks enkele restauraties in het verleden is het vrijwel onveranderd gebleven. Eén van de hotspots van het kasteel is het uitstekend bewaard gebleven theater uit de 19de eeuw.
Wil je een mooi uitzicht op het kasteel? Ga dan naar het uitkijkplatform van de kerk van de Ontdekking van het Heilig Kruis. Die werd gebouwd tussen 1714-1722 en kreeg een hedendaagse toets met onder meer een glazen altaar en een moderne houten brug.
🥄 Eén van de beste restaurants van Litomyšl vind je terug in hotel Aplaus. Je kan er dineren in een fantastisch kader en met een mooi uitzicht op de stad.
In de maanden juni en juli wordt het Smetana’s Litomyšl festival gehouden, het op één na oudste muziekfestival van Tsjechië. Het werd opgericht in 1946 en brengt duizenden liefhebbers van (klassieke) muziek naar de stad.
Bart
🛎️ LOGEERTIP: overnachten doen we in het eenvoudige en rustig gelegen hotel Via Ironia vlak bij het historische centrum van Vysoké Mýt en op ongeveer een kwartier rijden van Litomyšl. Boek hier je kamer.
🚘 We vertrekken uit Litomyšl en gaan door naar Krátká village (40 kilometer – 40 minuten rijden).
Omgedraaide kopjes in Krátká
Voor we doorrijden naar onze volgende stop in Žďár nad Sázavou houden we nog een halte bij het piepkleine dorpje Krátká. Hier kan je enkele pareltjes van oude huizen terugvinden zoals een boerderij uit de 18de eeuw, een bakstenen huis met vakwerkvloer en een kapel uit 1902. In dit dorp bevindt zich mogelijk het meest waardevolle stukje volksarchitectuur uit de hele regio. De typische omgedraaide kopjes op het buitenhekwerk zijn bepalend voor het straatbeeld in Krátká.
🚘 We laten Krátká achter ons en rijden door naar Žďár nad Sázavou (40 kilometer – 40 minuten rijden).
Een ster aan het firmament
Wil je een foto maken die direct op de voorkant van een postkaart kan prijken? Dan ben je op het juiste adres in Zelená Hora bij de bedevaartskerk van Sint-Jan van Nepomuk. Die kerk die op een heuvel ligt werd gesticht in het begin van de 18de eeuw en valt op door zijn unieke vorm van cirkels en sterren en een meesterlijk spel van schaduw en licht. De stijl ervan ligt ergens tussen neogotiek en barok en werd ontworpen door de eigenzinnige architect Jan Santini Aichel. In 1994 nam UNESCO dit monument op in zijn befaamde lijst.
De kerk wordt omringd door kloostergangen die maar liefst 500 meter lang zijn en vijf poorten en vijf kapellen tellen. Symboliek is hier heel belangrijk, want het cijfer vijf komt terug in heel wat elementen van het bouwwerk.
De Boheemse priester Sint-Jan van Nepomuk werd in 1393 van de Karelsbrug in Praag gegooid. Hij verdronk en werd als martelaar erkend. Volgens een legende zouden er vijf sterren zijn verschenen op de plaats waar hij in het water viel. Later werd hij de patroonheilige tegen overstromingen en verdrinkingen.
Bart
🚘 We nemen afscheid van Žďár nad Sázavou en rijden door naar Třešť (50 kilometer – 1 uur rijden).
🛎️ LOGEERTIP: na een interessante, maar drukke dag rijden we richting hotel. We zullen er een nachtje slapen als echte royals in het luxueuze kasteelhotel chateau Třešť. Hier kan je ‘s avonds ook heerlijk dineren in het restaurantgedeelte. Boek hier je kamer.
🚘 We gaan weg uit Třešť en zetten koers naar Telč (15 kilometer – 15 minuten rijden).
Het prachtige plein en kasteel van Telč
In het meest zuidwestelijke puntje van Moravië ligt Telč. De stad speelde altijd al een grote rol in de ganse regio, mede door de komst van een spoorlijn in 1898 en recenter – in 1992 – door de opname van de historische stad in de UNESCO-lijst. Dat lokt nog steeds heel wat toeristen naar de stad die omgeven is door kristalheldere visvijvers en toegangspoorten. Telč noemt men ook wel eens het Venetië van Moravië.
Geniet op het gigantische driehoekige Marktplein van de vele terrasjes en bewonder de goed intact gebleven renaissance gebouwen rondom. De kleurrijke herenhuizen met arcades en de rijkelijk versierde gevels alleen al zijn de omweg meer dan waard.
Blikvanger is ongetwijfeld het omvangrijke renaissancekasteelcomplex uit de 17de eeuw en de magnifieke kasteeltuin in Engelse stijl. Ga zeker met een gids op pad doorheen een stuk van het kasteel. Zo kregen wij onder andere een rondleiding in de jachtkamer.
Wil je een panoramisch uitzicht over de stad dan moet je het oudste monument van Telč beklimmen, de 49 meter hoge Romaanse Zuil van de Heilige Geest. Die werd gebouwd in de 13de eeuw.
🚘 We verlaten de stad Telč en gaan richting Třebíč (35 kilometer – 40 minuten rijden).
De volgende stad die we bezoeken dateert van het einde van de 11de en het begin van de 12de eeuw, wanneer een Moravische prinses er een Benedictijnenklooster liet bouwen. Mede door de gunstige ligging aan de oevers van een belangrijke rivier – de Jihlava – werd Třebíč een belangrijke stad.
Waar ooit een houten kloosterkerk stond bevindt zich nu een basiliek in romaans-gotische bouwstijl. De Sint-Procopiusbasiliek werd gedurende zijn lange geschiedenis vaak beschadigd door verschillende belegeringen.
Wie in Třebíč is moet zeker ook de Joodse wijk bezoeken. De stad was ooit een belangrijk centrum van de Joodse cultuur. Getuige daarvan is de Joodse wijk die goed bewaard is gebleven met een oude en nieuwe synagoge, maar ook een aantal andere Joodse instellingen zoals een school en het huis van de rabbijn.
Er was al sprake van Joden in Třebíč in 1338, maar toen ze in 1723 wettelijk in getto’s moesten wonen ontstond er de Joodse wijk. Er zijn ongeveer 125 gebouwen overgebleven.
Bart
🚘 We vertrekken uit Telč en rijden door naar Mikulov (120 kilometer – 2 uur rijden).
🛎️ LOGEERTIP: in Mikulov slapen we opnieuw in een goed hotel, Galant. Hier is een wellnessgedeelte en een rooftop zwembad. Het hotel ligt op zo’n 500 meter van het centrum en het kasteel van Mikulov. Boek hier je kamer.
🥄 ‘s Avonds dineren we in het fantastische Šílová Winery Mikulov waar er lokale gerechten met een verfijnde touch op het menu staan. Je kan er wijnen drinken recht van de eigen wijngaard.
🚘 We nemen afscheid van Mikulov en rijden door naar Lednice (15 kilometer – 15 minuten rijden).
Save the best for last: Lednice-Valtice
Het Lednice Kasteel is echt het juweeltje in de kroon van Lednice-Valtice, een cultureel landschapspark in zuidoost Tsjechië dat sinds 1996 werd gemarkeerd als UNESCO-werelderfgoed. Het was in 1387 dat de familie Liechtenstein een deel van het domein in handen kreeg, en dat bleef generaties lang zo. Vanaf dat moment begon het lange Valtice-tijdperk.
Het interieur van het kasteel is echt prachtig. Vergeet dus zeker niet om er een gegidste tour te maken. Bewonder er de grote raampartijen, marmeren schouwen en diverse houtsnijwerkversieringen (check zeker de trap in de bibliotheek!).
Wandel daarna door de kasteeltuinen in Engels en Franse stijl, maar vergeet zeker ook geen kijkje te nemen in de tropische planten serre van meer dan 90 meter lang en 13 meter breed. Ze werd afgewerkt rond 1845 en is gemaakt van gietijzer en glas.
Het landschapspark is in totaal meer dan 300 km² groot en in het park vind je naast vijvers en een Romeins aquaduct ook een heuse minaret in Moorse stijl. Het bouwwerk is zo’n 60 meter hoog en je kan het beklimmen door ongeveer 300 trappen te trotseren. Omdat het park zo uitgestrekt is reden we met een paardenkoets naar de minaret en voeren we terug met een bootje.
Praktische informatie voor (een UNESCO-trip in) Tsjechië
Zin gekregen in deze roadtrip? Als Belg of Nederlander heb je voor een reis naar Tsjechië alleen een identiteitskaart nodig, aangezien het land al een hele tijd deel uitmaakt van de Europese Unie. Hou er echter rekening mee dat je niet overal met euro’s kunt betalen, omdat de officiële munteenheid de Tsjechische kroon (CZK) is. Eén euro is ongeveer 25 CZK waard.
Wil je meer informatie over het land? Bezoek dan de website van de toeristische dienst.
Of misschien zoek je iets in de specifieke regio’s die we bezochten? Dan zijn dit enkele handige websites: