Medina Sousse Tunesië verkopers kleding kleur
/

Tunesië: dat is zon, zee en heel wat geschiedenis

7 min.

Laatste update 6 januari

Een tijd geleden ging ik op uitnodiging van TUI op pad in Tunesië. Door de naweeën van de Arabische lente en enkele aanslagen kreeg het land en zijn inwoners het hard te verduren. De toeristische sector van het Noord-Afrikaanse land doet al een hele tijd erg grote inspanningen om toeristen opnieuw warm te maken voor een reis richting Tunesië. Ook touroperator TUI begon onlangs opnieuw met vluchten naar dit veelzijdige vakantieland.

Ik verbleef drie nachten in een hotel in Sousse en bezocht van daaruit onder andere de levendige hoofdstad Tunis, de archeologische ruines in Carthago en het kleurrijke blauw-witte dorpje Sidi Bou Said. Kijk even mee!

De prachtige zandstranden wachten momenteel nog op de grote massa’s buitenlandse toeristen, maar ze zijn er duidelijk helemaal klaar voor. Enkele jaren geleden nog vonden zo’n 50.000 Belgische toeristen per jaar hun weg naar Tunesië.

Tunis

Een uitstapje naar de hoofdstad van Tunesië mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je trip. Je hebt er Ville Nouvelle – het nieuwe gedeelte van de stad – waarvan de centrale avenue Habib Bourguiba de motor is. Meer authentiek is de ommuurde medina met zijn mengeling aan invloeden. Je ziet er Romeinse pilaren, typische Arabische bogen en een wirwar aan overdekte steegjes.

Eén van de blikvangers van Tunis is de Al-Zaytuna moskee.

Carthago

In Carthago, ooit de belangrijkste Romeinse stad in Noord-Afrika, vind je heel wat prachtige overblijfselen uit de oudheid. Loop er door de imposante ruïnes van de havenstad. Een ticket voor een bezoek aan de site kost je 1 Tunesische Dinar (ongeveer € 0,45).

Sidi Bou Said

Op zo’n twintig kilometer van hoofdstad Tunis – op een klif aan de Middellandse Zee – ligt Sidi Bou Said. Het is een schilderachtige en pittoreske buitenwijk in het uiterste noorden van Tunesië. Door zijn typische azuurblauwe kozijnen, kleurrijke mozaieken, gietijzeren balkonnen en smalle steegjes waan je je in eerste instantie niet direct in Afrika. Wel in één of andere Grieks kunstenaarsplekje zoals Santorini of Mykonos. Trek een tweetal uur uit voor een bezoek aan Sidi Bou Said.

Sousse

In het oosten van Tunesië ligt Sousse, de derde grootste stad van het land. Je hebt er zowel een modern gedeelte als de medina. Dit charmante oude deel van Sousse – dat afgebakend is door een omwalling – is relatief klein, maar zeker een must see. Dwaal rond in de levendige soeks, beklim de toren van de ribat (een versterkt klooster) of breng er een bezoekje aan de grote moskee.

De haven van Sousse.

Weetje! De pikante smaakmaker Harissa kent zijn oorsprong in Tunesië en is overal in de medina verkrijgbaar. De mengeling bestaat uit rode chilipeper, knoflook, karwijzaad, korianderzaad en zout.

Beb Al Medina

Voor een prachtig uitzicht over de medina van Sousse – maar ook van de haven – kan je terecht op het terras van het Beb Al Medina cafe, dat bovenop het dak van het Soula Center Shopping ligt. Drink er een verse muntthee (ongeveer € 1,30 voor een kannetje) maar vooral: geniet van het panorama.

Goedkoop $ – Place Sidi Yahia, Sousse

Port El Kantaoui

Niet ver van Sousse ligt Port El Kantaoui, een voor toeristen aangelegde buurt met een haven, strandje en een promenade met souvernierwinkels en restaurants. Niet heel erg autheniek, maar wie een uurtje over heeft kan er zeker even passeren om een kijkje te gaan nemen. Ik stapte er aan boord van een catamaran voor een rondje van zo’n uur.

TUI Sensimar Scheherazade (4*)

Tijdens mijn verblijf in Tunesië logeerde ik in het prachtige viersterrenhotel (volgens mij gerust een vijfde ster waard trouwens) TUI Sensimar Scheherazade in Sousse. Dit adults only hotel ligt vlak aan het zandstrand en op een korte taxirit naar de medina van Sousse (zo’n 10 minuten, 2 à 3 euro). Ik had één van de Swim-upkamers, met directe toegang tot een zwembadje aan mijn terras.

De kamer was ruim en erg verzorgd, maar dit hotel (met een 200-tal kamers) blonk toch vooral uit door de vriendelijkheid van zijn medewerkers én de heerlijke en uitgebreide keuken.  Zowel ontbijt, middag- als avondmaal zijn in buffetvorm en vallen onder de all in formule van het hotel. Er zijn ook twee à-la-carterestaurants (tegen betaling).

Tunesië praktisch

Je vliegt vanuit Brussel rechtstreeks naar de luchthaven van Enfidha in iets meer dan 2 uur. Voor een korte vakantie naar Tunesië hebben Belgen geen speciaal visum nodig. Je identiteitskaart is voldoende (check alles nog een keer voor je vertrekt op de website van Buitenlandse Zaken).

Kijk op de website van touroperator TUI voor een volledig overzicht van hun aanbod in Tunesië.

Wat denk je? Zet jij een bezoek aan Tunesië op je bucketlist?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.