Varen over de Binnendieze.

‘s-Hertogenbosch: Historie met een bourgondische sfeer

Bart
6 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

’s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd, is een van de vele vestingsteden die Nederland rijk is. Het is een gezellige stad met een rijke geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. Het stadscentrum behoort tot een van de oudste en best bewaarde van Nederland. Het is in deze stad dat je het oudste bakstenen woonhuis van Nederland kan bewonderen; de Moriaan. Tegenwoordig is hier het VVV kantoor in gevestigd.

Wat te doen in Den Bosch?

Veel meer dan je denkt


De grote trots van de stad is toch wel de Sint-Janskathedraal die ver boven de stad uitsteekt en al van ver te bewonderen is. Deze prachtige gotische, kathedrale basiliek, die gebouwd is tussen de jaren 1370 en 1529, heeft nog een toren die deels uit de 13e eeuw dateert. Door de jaren heen is de kathedraal een periode protestants geweest. Sinds 1816 is de kathedraal weer rooms-katholiek. Door deze tussenperiode, zijn veel katholieke attributen verloren gegaan. Gelukkig zijn er nog een aantal bewaard gebleven en deze zijn ook nog te zien. De kerk is dagelijks open voor kort bezoek, maar het is ook mogelijk om een uitgebreide rondleiding te krijgen van een gids. Je krijgt bij deze rondleiding meer informatie over het interieur en het exterieur van de kerk. Voor de sportievelingen onder ons is er de mogelijkheid om de Sint-Janstoren te beklimmen via de eeuwenoude trappen. Onderweg neem je een kijkje bij onder andere het uurwerk en een tentoonstelling over de bouw, de geschiedenis en de restauratie van de toren. Het is een flinke klim, maar op 43 meter hoogte wordt je beloond met een prachtig uitzicht over deze historische stad en ver daarbuiten!

De kerk is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Maar let op, vanwege kerkdiensten of activiteiten kan dit afwijken. Kijk voor actuele informatie en reserveringen op www.sint-jan.nl.

Binnendieze

Van riool tot spannende vaarroute


De stad kent twee ommuringen uit verschillende tijdperken. In 1874 werden de oude poorten van de eerste stadsmuur gesloopt en werden de wallen afgegraven zodat de stad kon groeien. De riviertjes en andere waterwegen binnen de muren kregen de naam Binnendieze en werd voor verschillende doeleinden gebruikt; als riool, om afval weg te gooien en ook werd er vis gevangen. Nadat de Binnendieze in 1972 beschermd stadsgebied werd en in 1996 volledig is gerestaureerd, werd het water toegankelijk voor boten. Vandaag de dag zijn er tussen 1 april en 31 oktober verschillende spannende vaartochten te maken die je de verschillende prachtige plekjes laten zien in en onder het centrum van deze historische stad.

Drie van de inmiddels afgebroken poorten, werden geschonken door Leuven, Brussel en Antwerpen. Samen met de oude muren zijn deze poorten nog te bewonderen via de contouren in zwarte stenen op verschillende plaatsen in de bestrating op de straten waar oorspronkelijk deze poorten stonden.

Heel wat musea

Leer Noord-Brabant kennen


Museum liefhebbers kunnen terecht in een van de vele musea waaronder het Museumkwartier dat bestaat uit het Noord-Brabants museum en het Designmuseum Den Bosch. Hier zijn de Noord-Brabantse kunst, cultuur en geschiedenis te bewonderen én vind je er originele kunstwerken van Vincent van Gogh. Ook kinderen kunnen zich prima vermaken met allerlei activiteiten. In het Designmuseum wordt een collectie van kunstenaars en designers uit de 20e en 21e eeuw tentoongesteld met wisselende presentaties. Ook het Jheronimus Bosch Arts Centrum, gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk, is een bezoekje waard met de meest volledige tentoonstelling over het leven en schilderwerk van de, in ‘s-Hertogenbosch geboren, kunstschilder.

Bruisend Den Bosch

Het ene terrasje na het andere


Naast de historische cultuur in Den Bosch is er ook een bourgondische cultuur. Het bruisende centrum heeft drie gebieden met heel veel leuke en gezellige terrasjes, kroegen en restaurants. Met name in de Korte Putstraat heerst een gezellige en knusse sfeer. Hier kan je terecht voor een bakje koffie op het terras of een uitgebreide culinaire maaltijd en waar je zeker kan zijn van een ware beleving. In De Uilenburg zijn veel leuke terrasjes te vinden, en in een van de mooiste pleinen van de stad kan je overdag een drankje doen op het terras en in de avond heerlijk dansen.

Bossche Bol Hotspots in Noord-Brabant
Een typische lekkernij.

Maar natuurlijk kan je ‘s-Hertogenbosch niet verlaten zonder de heerlijke met slagroom gevulde en met chocola geglazuurde Bossche Bol, ook wel de Sjekladebol genoemd, gegeten hebt.

’s-Hertogenbosch heeft alles; historie, cultuur en een gezellige bourgondische sfeer. Een weekendje weg in deze stad zal je zeker nog lang bijblijven!

‘s-Hertogenbosch praktisch

Makkelijk met de trein of auto


Voor onze reis naar Den Bosch maakten we gebruik van het openbaar vervoer vanuit Antwerpen. De meeste grote Brabantse steden liggen op trouwens maximaal 1 of 2 uur sporen met de trein vanaf Antwerpen Centraal. Ook zijn er diverse busbedrijven die vaak goedkope verbindingen aanbieden naar onder andere Eindhoven.

Kijk hier voor goede deals.

Mijn trips naar Brabant kwamen er dankzij de samenwerking met VisitBrabant.

Ken jij nog meer hotspots in Noord-Brabant. Laat het me weten via de comments.


Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar