Reisgids voor Georgië: alle handige tips, weetjes & praktische info

22 min.

Laatste update 3 oktober

Georgië – een onbekende parel, pal op de grens van Europa en Azië – is een waar paradijs voor de reiziger die graag buiten de lijntjes kleurt. Van ruige bergtoppen en uitgestrekte wijngaarden tot indrukwekkende watervallen. Als je dat wil word je elke dag wakker in een ander fantastisch decor. Wij trokken enkele weken het hele land door met een 4X4 met daktent en zetten al onze tips op een rijtje in deze ultieme reisgids voor Georgië.

Reizen naar Georgië: heb je een visum of paspoort nodig?

Inwoners van België of Nederland (of een ander land van de Europese Unie) hebben geen paspoort nodig om naar Georgië te reizen, een identiteitskaart is voldoende. Ze hebben ook geen visum nodig en kunnen zo tot maximaal 1 jaar in het land blijven. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wel aan te raden.

kaart georgië reisgids

Waar ligt Georgië?

Georgië is een land in de Zuidelijke Kaukasus, dat ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het is meer dan dubbel zo groot als België en telt een kleine 4 miljoen inwoners.

De buurlanden van Georgië zijn Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Het behoort politiek en geschiedkundig tot Oost-Europa, maar maakt (nog) geen deel uit van de Europese Unie. Tot 1991 was het land één van de 15 republieken van de Sovjet-Unie.

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig

De gemakkelijkste manier om in Georgië te geraken is met het vliegtuig. Momenteel zijn er echter geen rechtstreekse vluchten van op Brussels Airport Zaventem naar Georgië. Van op de luchthaven Brussels South Charleroi is er wel een rechtstreekse vlucht naar Kutaisi, de tweede stad van het land, met Wizz Air. Vliegen met een eenvoudige tussenlanding – bijvoorbeeld in Istanboel – is natuurlijk ook een optie. 

Vanuit Nederland kan je op het moment van schrijven rechtstreeks vliegen naar de hoofdstad Tbilisi met Georgian Airways, maar ook met budgetvlieger Transavia. De vluchttijd bedraagt ongeveer 5 uur.

Zelf gebruiken we altijd Momondo als we op zoek zijn naar goedkope vliegtuigtickets. Je krijgt een duidelijk overzicht van de beste periodes om je ticket te boeken. 

Andere opties

Er zijn geen rechtstreekse trein- of busverbindingen naar Georgië, maar avonturiers die van een (lange) roadtrip houden kunnen kiezen om met de wagen of motorfiets te reizen. Reken op zo’n slordige 4500 kilometer als je de route neemt via Duitsland, Oostenrijk, Servië, Bulgarije en Turkije.

Je kan in Bulgarije of Turkije, langs de Zwarte Zee, ook een ferry nemen naar bijvoorbeeld kuststad Batoemi.

Reisgids: vervoer in Georgië

Zelf rijden

De wegen in Georgië zijn niet al te best, ook al wordt dat probleem vaak iets groter gemaakt dan dat het eigenlijk is. Als je van plan bent om met een auto door het hele land te rijden dan kies je toch best voor een 4X4, zeker als je op afgelegen plaatsen wil komen.

Wij huurden een Nissan Patrol bij Family Cars Georgia, een kleinschalige aanbieder van 4X4’s met of zonder daktent. Reken op prijzen die variëren tussen 80 en 120 euro per dag. De service die we er kregen was fantastisch.

Oké, de wegen kunnen inderdaad slecht zijn in de remote gebieden, maar over het algemeen valt dit toch nog mee. Er wordt overal zichtbaar gewerkt aan de (weg)infrastructuur, al gaat het vaak ook om oplapwerk. Je moet ook oppassen voor allerlei dieren zoals koeien, paarden, varkens en straathonden die constant de weg claimen en ook niet snel aan de kant gaan voor aankomende auto’s. Dit kan gevaarlijk worden, zeker ‘s avonds omdat er weinig tot geen straatverlichting is op de wegen.

koeien op de weg in georgie

Wie ook gevaarlijk uit de hoek kunnen komen zijn de Georgische chauffeurs zelf. Ze houden zich zelden aan de snelheidsbeperkingen, trekken zich niks aan van volle witten lijnen en rijden met vier naast elkaar, ook als er maar twee stroken zijn. Tbilisi kent sowieso een heel hectisch verkeer.

In en rond de grote steden is er veel aanwezigheid door de verkeerspolitie. In kleine dorpen en op afgelegen plekken wordt er dan weer veel minder gecontroleerd. Zolang je je als toerist aan de verkeersregels houdt zal de politie je niet lastigvallen. Er is ook geen cultuur (meer) van corruptie door politieagenten. Denk eraan dat een eventuele boete nooit ter plaatse contant afgerekend moet worden.

Wat wel (veel) voorkomt, is dat zogezegd parkeerwachters (vaak met fluovestjes aan) je geld vragen om je wagen te laten parkeren. Dit zijn meestal geen officiële parkeerwachters, maar gewoon locals die proberen een graantje mee te pikken. Vaak gaat dit om 1 tot 3 GEL (iets meer of minder dan een euro). In afgelegen gebieden sluiten ze soms ook gewoon de weg af en vragen ze dan geld om je toch door te laten.

Wanneer je een roadtrip wil plannen dan is het belangrijk om dit zo stressvrij mogelijk te doen. Denk daarom ook eens aan de all inclusive formules bij Sunny Cars. Wat ons betreft het beste platform om een huurauto te reserveren. 

Andere opties

In heel Georgië rijden er taxi’s rond en die zijn een heel pak goedkoper dan in België of Nederland. Probeer op voorhand een prijs af te spreken want heel veel taxi’s rijden er rond zonder meter. Je kan ook gebruik maken van apps zoals Bolt, dan ken je de prijs op voorhand.

In een minibusje springen is ook een optie. In Georgië noemen ze die marshrutka en ze rijden vooral tussen steden en dorpen. Ze zijn goedkoop, rijden frequent en komen ook in de afgelegen gebieden. Ze zijn wel niet erg comfortabel bij langere afstanden, hebben niet echt vaste dienstregelingen en vertrekken vaak pas als ze vol zijn.

In Tbilisi kan je dan weer kiezen voor gewone stadsbussen, die iets comfortabeler zijn en er is ook een metro aanbod in de stad. Wie met de trein wil reizen kan dat voornamelijk doen tussen de steden Tbilisi, Batoumi en Kutaisi. Reizen met de trein gaat in Georgië wel relatief traag. Ook liften is vrij gebruikelijk in Georgië.

Wat is de beste periode om Georgië te bezoeken?

Het land heeft ondanks zijn relatief kleine afmetingen een divers klimaat. In principe kan je Georgië het hele jaar door bezoeken, zeker wanneer je stedentrips in Batoumi of Tbilisi overweegt en de bergen links laat liggen (wat jammer zou zijn).

Om te kamperen en te hiken kangs hoge toppen is de periode tussen juni en september het meest geschikt, al kan het in juni en augustus ook daar warm worden. In de late herfst, winter en vroege lente kan het er dan weer erg koud worden en er kunnen dan (nog) dikke pakken sneeuw liggen. Sommige wegen kunnen ook extreem gevaarlijk zijn, zodat men ze noodgedwongen moet afsluiten.

In de wintermaanden lenen sommige wintersportgebieden in Georgië zich ook tot skieën en snowboarden. Enkele van de bekendste gebieden zijn Bakuriani, Gudairi en Goderzi. In totaal zijn er voor ongeveer 100 kilometer pistes te vinden in het noorden van het land.

Waar overnachten?

In Georgië kan je verblijven in eenvoudige of luxueuzere hotels, hostels, guesthouses of Airbnb’s, maar ook in traditionele homestays, vooral in stedelijke en toeristische gebieden. Wil je het grootste assortiment aan hotels en B&B’s raadplegen, dan zit je goed bij Booking.com

Mag je wildkamperen in Georgië?

Het antwoord is vrij eenvoudig: ja! In Georgië is er geen enkele wetgeving die wildkamperen verbiedt. Je mag er dus overal je tent opslaan, zolang je niet op iemands privé-eigendom gaat staan. De lokale bewoners laten alles rustig zijn gangetje gaan en groeten vriendelijk van een afstand.

vlag georgie

Abchazië en Zuid-Ossetië: politiek gevoelig

Hou er rekening mee dat er twee separatistische gebieden zijn in Georgië, Abchazië en Zuid-Ossetië, waar je als toerist niet mag komen. Deze gebieden hebben zich afgescheiden van Georgië na het wegvallen van de Sovjet-Unie. Wat ook resulteerde in een burgeroorlog met heel wat doden. De regio’s vallen niet onder controle van de Georgische overheid en je mag de grens niet oversteken want hier staan zware straffen op. Er kan hier ook geen consulaire bijstand geleverd worden door de Belgische of Nederlandse overheid en de kleurcodes hier zijn rood.

Je houdt best een afstand aan van enkele kilometers als je wil wandelen of kamperen rond deze regio’s. Er zijn geen grenscontroles dus vaak weet je ook niet precies waar de grenzen stoppen of beginnen.

De beste regio’s voor wildkamperen in Georgië.

Je kan in het hele land fantastische plekjes vinden om te wildkamperen. Zo verbleven we vlak bij de hoofdstad op een berg die ‘s avonds een prachtig uitzicht gaf over Tbilisi, klapten we onze daktent open naast een gigantische waterval nabij Juta en genoten we van een ondergaande zon op het strand van Poti aan de Zwarte Zee.

De volledige route én alle ‘geheime’ coordinaten van onze wildkampeer plekjes ontdek je hier.

Je hoort het, eigenlijk is heel Georgië geschikt om te wildkamperen. Toch zijn er twee regio’s die er wat uitspringen volgens ons. Wil je echt de ruige natuur ontdekken, dan is de regio Kazbegi in het noordoosten en de regio Svaneti in het noordwesten een prima optie. Hier kan je ook fantastische (meerdaagse) wandelingen maken.

Huur je zoals wij een jeep met daktent, dan heb je ineens ook je hotel op wielen bij je.

Een groot aanbod aan wandeltours, rondleidingen en andere activiteiten kan je vinden bij GetYourGuide Hier kan je makkelijk boeken en gratis annuleren, wat handig is als het slecht weer is op de dag van je geplande uitstap.

Ruim je rommel op

Het moet gezegd, de natuur in Georgië is prachtig, maar het land kampt met een grandioos zwerfvuil probleem. Ook al staan er overal afvalcontainers, toch vind je op heel veel plaatsen allerlei rommel terug. Zorg er daarom voor dat je de plaats waar je kampeert altijd netjes achterlaat.

Hoe vind je het beste plekje?

Georgië heeft ontzettend veel adembenemende plekjes, dus je gaat zeker niet veel moeite hebben om er iedere dag eentje te vinden. Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf je ogen goed open te houden tijdens je zoektocht naar een perfecte spot. Wij maakten iedere dag gebruik van twee apps die handig zijn om leuke plekjes te vinden: iOverlander en park4night.

Eten en drinken in Georgië

Eten en ingrediënten

Foodlovers zitten echt op hun plek in Georgië. Door de ligging van het land kent Georgië heel wat verschillende invloeden als het op de lokale keuken aankomt. De invloeden uit zowel Europa als Azië zijn overal te proeven. Hier vind je geen opgewarmde troep, maar wel huisbereide gerechten met heerlijke, verse ingrediënten die aan tafel worden geserveerd. De schotels worden meestal niet tegelijkertijd geserveerd, maar alles komt direct uit de keuken van zodra het klaar is.

Belangrijke ingrediënten in de Georgische keuken zijn brood, eieren, kaas, bonen, walnoten, graanaatappel en verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander. Vlees zoals varkens, runds en lam (en in nog mindere mate vis) wordt wel geserveerd, maar staat niet prominent op de menukaart van restaurants. Ook vegetariërs vinden dus zeker iedere dag een gevarieerd aanbod uit de keukens van Georgië.

Enkele bekende lokale gerechten die je werkelijk overal kan vinden, in allerlei variaties en vullingen, zijn khachapuri (hartig kaasbrood) en khinkali (gevulde dumplings). Verder zijn er lekkere en kruidige stoofpotten te krijgen en verschillende Mtsvadi (gegrild vlees op een stokje).

Wijn, bier & chacha

Het klinkt misschien als een verrassing maar Georgië wordt algemeen beschouwd als het land waar het eerst ter wereld wijn werd geproduceerd, zo’n 7000 jaar geleden. Wijn kan je dan ook overal in het land verkrijgen. Ook bier wordt er redelijk veel gedronken. Onze favoriet was de lokale Kazbegi pils.

Chacha is dan weer de traditionele Georgische sterke drank die overal rijkelijk vloeit, en daar moet het niet per se avond of weekend voor zijn. Het is een heldere druivenwodka die (vooral thuis) wordt gestookt met de overschotten van de druiven die men heeft gebruikt voor het maken van wijn. Ook typische amberkleurige Georgian brandy vind je vaak in de winkelrekken. Ideaal voor bij je koffie aan het kampvuur als je het ons vraagt.

Een volledig overzicht van culinair Georgië vind je in onze blogpost: Goedkoop eten en drinken in Georgië: ingrediënten, lokale specialiteiten & tradities

Nog wat extra informatie over je reis

De taal

Georgiërs spreken Georgisch, de officiële taal. De oudere bevolking spreekt meestal ook Russisch, terwijl de jongeren in de stad en op toeristische plekken tegenwoordig ook Engels spreken. Ze hebben een eigen, uniek alfabet waar je als Europeaan niets van zal begrijpen. Op heel veel plaatsnaamborden naast de weg staan ook de Engelse benamingen.

Kledingvoorschriften

Ben je van plan om één van de vele orthodoxe kerken en kloosters te bezoeken? Vrouwen moeten een hoofddoek en rok dragen, mannen een lange broek.

Straathonden

In Georgië zijn er gigantisch veel straathonden, het is er eigenlijk een echte plaag. Ze komen zowel voor in grote steden als Tbilisi en Kutaisi, als op het platteland. Je zal ze dus sowieso overal tegenkomen, zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Wees steeds voorzichtig, ook al hebben wij alleen lieve en enthousiaste exemplaren tegen gekomen! De meeste honden zijn zichtbaar gechipt in hun oor. Dat wil automatisch zeggen dat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Locals zorgen in veel gevallen voor wat eten voor de dieren, maar dat lukt natuurlijk niet altijd en overal.

Kampvuurtjes

In principe mag je gewoon een kampvuur maken in Georgië. Wij deden het bijna iedere dag. Pas wel op wanneer het warm weer is en de omgeving droog. Ook toen de politie even (toevallig) langskwam op onze kampplaats maakte zij geen enkel probleem van ons vuurtje op het strand.

LGBTQ+

De regering heeft in oktober 2024 gestemd voor nieuwe en strengere LGTBQ+ wetten in Georgië. Zo worden onder andere bijeenkomsten die de gemeenschap promoten verboden (denk aan Pride-optochten, maar ook het gebruik van regenboogvlaggen). Het merendeel van de inwoners is diepgelovig, waardoor een groot deel van de bevolking tegen homosexuele relaties gekant is.

Mobiel internet

Wil je online verbonden blijven? Je kan gemakkelijk – vooraf – van thuis een eSIM bestellen, geldig in Georgië bij onze partner Maya Mobile. Je kan daar bijvoorbeeld voor het pakket kiezen van 3 GB data voor $ 12. Met de onmiddellijke activering is er geen enkele fysieke SIM-kaart meer nodig en ben je binnen een paar minuten al aan het surfen. Je kan ter plaatse ook een SIM-kaart kopen in de grotere steden.

Openbare toiletten

In vergelijking met België en Nederland zijn er in Georgië tamelijk veel openbare toiletten te vinden. Je ziet ze in steden, tankstations, kerken, naast de weg en bij andere bezienswaardigheden. Meestal zijn dit op afgelegen plekken hurktoiletten waarvan de netheid vaak te wensen over laat. Je moet vaak een klein bedrag betalen van circa 1 Lari, afhankelijk van de plaats. Of restaurant of café kan je als klant meestal gratis een grote of kleine boodschap doen.

Geld en bankautomaten

Er zijn in alle steden bankautomaten te vinden waar je geld kan afhalen en in heel veel winkels kan je betalen met betaalkaarten. De lokale munt in Georgië is Lari (GEL).

Betalen en fooien

Je bent niet verplicht om een fooi te geven op café of restaurant, maar het wordt wel geapprecieerd. Let op: soms wordt er een extra service fee aangerekend op het kassaticket. Vaak is dit 10% van het totaal, maar ook 15% is mogelijk. Meestal staat dit vermeld op de prijslijst, maar zeker niet altijd. Dat hebben we zelf meermaals kunnen vaststellen.

Elektriciteit

Men gebruikt er dezelfde stopcontacten dan in België en Nederland. Een wereldstekker heb je er dus niet nodig, maar een powerbank kan handig zijn. Zeker als je gaat kamperen of wanneer je gaat hiken in de bergen.

Accessoires

Het grootste gamma reisgidsen vind je sowieso bij Bol.com maar ook voor bijvoorbeeld reistassen, toiletzakken of powerbanks kan je er terecht. Ook de camera, Go Pro, laptop en smartphones die wij gebruiken vonden wij bij Bol.com tegen de laagste prijs.Go Pro, laptop en smartphones die wij gebruiken vonden wij bij Bol.com tegen de laagste prijs.

Reisgids Georgië: praktisch

Lees ook zeker onze bijhorende blogpost: 4×4 rondreis door Georgië: route & alle plekjes om te wildkamperen

wildkamperen georgie met 4X4

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.