Laatste update 8 december
Cluj-Napoca is een universiteitsstad in de Roemeense regio Transsylvanië. Bij niet veel Belgen en Nederlanders doet ze echter een belletje rinkelen. Het is nochtans na Boekarest de tweede grootste stad van het land. Vetexbart wandelde 5 dagen lang door Cluj, waar de studenten baas zijn.
Waar ligt Cluj-Napoca?
Cluj-Napoca is een stad in Roemenië, gelegen in de regio Transsylvanië, in het hartje van Oost-Europa. De stad heeft zo’n 300.000 inwoners.
Roemenië grenst aan Hongarije, Servië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië. Het land maakt geografisch en cultureel deel uit van Oost-Europa en is het sinds 2007 lid van de EU. Tot 1989 stond Roemenië – als communistische staat – onder sterke invloed van de Sovjet-Unie.
Vijf dagen ronddwalen door Cluj-Napoca
Laten we direct maar met de deur in huis vallen, want zo zijn we bij Vetexbart. Na vijf volle dagen in Cluj-Napoca (of gewoonweg Cluj) kunnen we het nu wel concluderen: voor een stad met dit aantal bezienswaardigheden zijn vijf dagen echt wat lang. Als je alleen Cluj wil ontdekken, heb je eigenlijk maar twee dagen nodig. Wil je er toch meer uithalen? Huur dan een auto of pak de trein en combineer je trip met uitstappen in de omgeving. Toch blijft het een fijne plek om even te landen, vooral met een gemakkelijke en rechtstreekse vlucht vanuit België.
🚘 Wanneer je een roadtrip wil plannen dan is het belangrijk om dit zo stressvrij mogelijk te doen. Denk daarom zeker aan de all inclusive formules bij Sunny Cars.
Naar Cluj: hoe geraak je er?
Het begint allemaal eenvoudig: we vliegen rechtstreeks vanuit Charleroi met WizzAir. Twee uur later staan we al op de kleine luchthaven van Cluj, waar een Bolt (de lokale Uber) ons voor minder dan 10 euro naar het centrum brengt. De stad ligt op amper 25 minuten rijden.
✈️ Zelf gebruiken we altijd Momondo als we op zoek zijn naar goedkope vliegtuigtickets. Je krijgt een duidelijk overzicht van de beste periodes om je ticket te boeken.
Wat kan je allemaal doen in Cluj?
Cluj is een compacte stad en daarom perfect te voet te verkennen. In twee dagen kan je de hoogtepunten makkelijk afvinken. Dit zijn onze aanraders:
Het Zoologisch Museum is een klein, maar wel een boeiend museum op de universiteitscampus. Hier ontdek je opgezet wild, fossielen en reptielen. Verwacht hier geen touchscreens of interactieve spellen, maar wel stoffige kasten met kleurrijke vlinders en vissen in potten op sterk water. Hier bleef de tijd als het ware steken in de vorige eeuw. Leuk voor een uurtje, zeker als het weer tegenzit. De entree kost ongeveer 4 euro.
Het uitzicht over de stad vanaf de Cetățuia Heuvel is geweldig. De klim is niet moeilijk, maar neem toch maar comfortabele schoenen mee. Er is geen café boven. Ha, verdorie, een gemiste kans.
Maak een stadswandeling met een gids! De historische kern van Cluj is gezellig en overzichtelijk. Je passeert hoogtepunten zoals de Sint-Michaëlkerk, Unirii Square en het Banffy Paleis. Die bezienswaardigheden mag je zeker niet missen. Hou onderweg een koffiestop bij een van de gezellige cafés of coffeeshops in de binnenstad, want die zijn er meer dan genoeg.
Als je van een rustigere wandeling houdt kan je naar de Botanische Tuin gaan. Dit is wel een aanrader. Wij zijn in de winter in Cluj dus staat er niet veel in bloei natuurlijk, maar we kunnen ons wel voorstellen dat het er in de zomer helemaal anders zal uitzien. Vooral de serres zijn prachtig.
De stad heeft trouwens ook een rijk netwerk aan deelsteps en fietsen. Dus als je niet altijd wil wandelen dan kan je Cluj ook op een makkelijkere manier ontdekken. Tijdens je tripjes door het centrum zal je ook merken hoe netjes de straten van Cluj er wel bijliggen.
Nog enkele dingen om te zien of om te doen
- enkele van de beste musea in Cluj zijn: het kunstmuseum Muzeul de Artă, het Etnografisch Museum van Transsylvanië en het Apotheekmuseum
- tijdens de wintermaanden zijn er op enkele pleinen gezellige kerstmarktjes, met onder andere een reuzenrad en kraampjes
- verken de beste bars van Cluj tijdens een kroegentocht en feest er samen met de studenten. Strada Piezișă, een populaire studentenstraat vol pubs is de place to be maar ook bijvoorbeeld Museum Square.
Een paar dagen te lang?
Na de tweede dag merken we dus dat we een beetje gaan ronddwalen en dat we de meeste dingen en plaatsen ondertussen al wel enkele keren opnieuw zijn tegengekomen. Het is helemaal niet dat Cluj tegenvalt, maar er zijn nu eenmaal steden waar je een hele week in kan verdwalen, en dit is er jammer genoeg niet één van.
Als je meer tijd hebt, kan je uitstapjes maken naar bijvoorbeeld de Turda zoutmijn of de prachtige kloof Cheile Turzii.
Wat moet je er eten?
Eten in Cluj is een feestje op zich, vooral als je graag traditionele gerechten probeert zoals Varză à la Cluj. Dat is een soort lasagne van kool, rijst en gehakt. Lekker hartig en perfect als lunch.
Sarmale zijn dan weer gevulde koolrolletjes met gehakt en rijst. Een klassiek Roemeens en Moldavisch gerecht, maar altijd lekker als tussendoortke. Wij gingen onze portie afhalen bij Sarmale Take Away.
Caloriebom alert! Papanasi is dan weer de zoete afsluiter die je absoluut moet proberen. Gefrituurde (soort van) donuts, met zure room en bosbessensaus. We zeggen het nu al: deel één portie, want ze vullen als een hoofdgerecht.
Voor de traditionele gerechten kan je terecht bij Roata of Zama. Wil je liever iets moderns of internationaals, ook dan is er in Cluj keuze te over.
Enkele gezellige koffiebars in de stad zijn: Olivo Coffee Roasters & Meron Coffee. Beiden vind je terug op verschillende locaties.
Waar verblijf je best?
Ons verblijf in Cluj was een knus appartement, pal in het centrum. Dat is ideaal als je maar twee dagen blijft: alles is op wandelafstand. Als je vijf dagen blijft, heb je meer aan een hotel met extra faciliteiten, zoals bijvoorbeeld Hotel Beyfin.
Cluj praktisch
Nog een paar zaken om in je achterhoofd te houden: je hebt geen paspoort of visum want je Belgische ID-kaart volstaat. In Roemenië betaal je met de leu (RON). Wissel niet te veel cash, want je kan overal met de kaart betalen. Met Engels geraak je in deze universiteitsstad heel ver, zeker bij de (jong)volwassenen.