Wat zijn nu eigenlijk je rechten bij vertragingen?

Bart
Door Bart
6 minuten lezen

Niets is vervelender dan lange vertragingen of vluchten die gecanceld worden en daardoor je hele planning overhoop gooien. In veel gevallen heb je recht op compensaties, maar de regels zijn vaak niet voor iedereen even duidelijk. De Europese Commissie heeft een heel aantal beschermingsregels voorzien voor passagiers bij annuleringen, vertragingen of een overboeking. Wat zijn je rechten bij vertragingen? Ik lijst het voor je op.

Rechten bij vertragingen?

Je hebt als reiziger recht op compensaties bij volgende situaties:

  • bij de annulering van je vlucht
  • de vertraging van je vlucht met minstens 2 uur op vluchten van 1500 km of minder, 3 uur van vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km of een niet-EU bestemming tot 3500 km en 4 uur van een niet-EU bestemming van meer dan 3500 km
  • wanneer er een instapweigering plaatsvind op een vlucht. Zoals bijvoorbeeld een overboeking
  • bij een plaatsing in een lagere klasse.

De beschermingsregels zijn van toepassing voor:

  • passagiers die vertrekken vanaf een luchthaven van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Zwitserland
  • passagiers die vertrekken in een ander land naar een luchthaven van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Zwitserland met een Europese luchtvaartmaatschappij.

De compensaties houden in dat je recht hebt op een drankje, een maaltijd (meestal middels een voucher), gratis telefoongesprek en een hotelkamer, wel afhankelijk van de afstand van de vertraagde vlucht en de duur van de vertraging.

Financiële schadevergoeding

Afhankelijk van de vluchtafstand heeft u recht op een schadevergoeding van 250 tot 600 euro. Hier maakt men een verschil tussen reizen binnen of buiten de Europese Unie. Ook is de afstand van de trip doorslaggevend voor het berekenen van de eventuele vergoeding.

rechten bij vertragingen vliegtuig
Normaal maak je bij vertragingen aanspraak op een compensatie.

Vluchten binnen de EU:

  • van 1500 km of minder: 250 euro
  • van meer dan 1500 km: 400 euro

Vluchten tussen een EU-luchthaven en een luchthaven buiten de EU:

  • van 1500 km of minder: 250 euro
  • tussen de 1500 en 3500 km: 400 euro
  • meer dan 3.500 km: 600 euro

Let op! Als de luchtvaartmaatschappij u een andere vlucht zonder veel tijdverlies aanbiedt, kan de vergoeding met de helft worden verminderd. Het begrip ‘zonder veel tijdverlies’ kan echter op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Echter, als gevolg van twee uitspraken van het Europees Hof van Justitie kunnen luchtvaartpassagiers die hun eindbestemming met minstens drie uur vertraging bereiken een financiële schadevergoeding vragen.

Meer info over verloren of vertraagde bagage vind je hier.

U krijgt géén vergoeding voor een geannuleerde vlucht als:

  • de annulering te wijten was aan buitengewone omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden
  • u minstens 2 weken van tevoren bent ingelicht
  • u een andere vlucht voor dezelfde route zonder veel tijdverlies werd aangeboden

Bij annulering wegens buitengewone omstandigheden hebt u geen recht op schadevergoeding, maar moet de luchtvaartmaatschappij u de keuze geven tussen:

  • terugbetaling van uw ticket (voor het volledige bedrag of voor het gedeelte dat u niet hebt kunnen gebruiken), of
  • een andere vlucht naar uw eindbestemming bij de eerste gelegenheid, of
  • een vlucht op de latere datum van uw keuze (in functie van de beschikbaarheid van plaatsen)

Zelfs in deze buitengewone omstandigheden moeten luchtvaartmaatschappijen u bijstand geven terwijl u op een alternatieve vlucht wacht. Onder ‘overmacht’ wordt vaak het volgende gerekend: onverwachte technische problemen, moeilijke weersomstandigheden en onaangekondigde stakingen.

Waar kan ik terecht?

Als je denkt aanspraak te maken op een compensatie, dien dan eerst een aanvraag in bij je luchtvaartmaatschappij. Indien je daar geen gehoor krijgt kan je een klacht indienen bij de instantie bevoegd voor u regio. Zorg er vooral voor dat je al de documenten van je vlucht goed bewaard, zij kunnen later immers als bewijs dienen bij een eventuele klacht. Op het internet zijn er ook een aantal professionele bedrijven te vinden die je (tegen betaling) helpen bij het terugvorderen van bepaalde bedragen en vergoedingen.

Heb jij je rechten bij vertragingen al eens laten gelden?

Disclaimer:

🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo’n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf af en toe trakteren op een fris pintje. Bedankt!

DoorBart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar