Op ontdekkingstocht in Riemst en Tongeren

Tom O.
10 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

We trokken een tijd geleden richting landelijk Limburg. Vanuit provinciehoofdstad Hasselt ben je met de trein in no-time in Tongeren. Op 20 minuten sta je zonder overstappen op het perron, dat op wandelafstand van het centrum ligt. Een paar dagen tot rust komen gaat hier zonder moeite gepaard met lekker eten, mooi wandelen en een bijna verplicht bezoek aan de antiekmarkt, de grootste van Europa. Breng een fiets mee als het kan want in de omgeving vind je bijvoorbeeld ook de mergelgrotten en het wijnkasteel van Genoelselderen. Maar ook een tochtje door de velden is een optie. Dat laatste kan natuurlijk ook gewoon te voet. Een voorsmaakje van wat de regio je op dat vlak te bieden heeft, vind je onder meer in Millen. Een bewegwijzerde route voert je in zo’n 3,5 kilometer lange tocht rond de kerk doorheen het weiland.

Riemst

Wil je echt het landelijke Limburg in? Dan ben je vanuit Tongeren met een kwartiertje op de bus in Riemst. In deelgemeente Herderen vind je hotel en restaurant Malpertuus waar lekker getafeld kan worden. Onder goedkeurend oog van de eigenaar, geniet je er van zijn maandmenu. Proef er de Zwarte Parel, dit is de mousserende wijn van het wijnkasteel Genoelselderen. Die laat zich erg goed drinken. We lieten het een voorproefje zijn om daags nadien het domein te bezoeken. De menu is hier rijkelijk, de mensen vriendelijk en avonden gezellig. Althans de onze.

We maakten in Helderen in een bruin cafeetje nog kennis met de locals. Laat je er een Oudstrijder schenken en/of verlies er een potje tafelvoetbal, darts of toppenbiljart.

Men vertelde (of maakte ons wijs) dat het bier Oudstrijder zich laat rijpen in een bunker, nabij de brug van Vroenhoven. Ook dat is maar enkele kilometers hier vandaan. Deze brug huisvest naast een fijne drankgelegenheid en restaurant ook een belevingscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog.

Blogger Tom

Mergelgrotten

In Zichen-Zussen-Bolder, een andere deelgemeente van Riemst, vind je echte mergelgrotten! Hoewel de gids je zal vertellen dat er in Limburg geen echte mergel, maar kalk te vinden is. De grotten zijn dan eigenlijk weer geen grotten maar mijnen. In totaal zijn er ruim 300 kilometer van deze grotten te vinden in de regio. Momenteel zijn er nog slechts 2 open omwille van de veiligheid. De andere vind je in Kanne.

De grotten blijken een ondergronds museum, compleet met steenkooltekeningen, fossielen (zeeëgels) en ondergronds kapelletje. We leren er van de jonge gids in een smakelijk streekdialect over zijn opa, de geschiedenis van de grotten en de kunstwerkjes en tekeningen die er in zijn aangebracht.

Hij vertelt enthousiast over verstopte pastoors, mijnrampen, en verdwijnende wijnflessen. We spotten er de set van K3’s laatste film en ontdekken waar mogelijks wel eens een coronafeestje heeft plaatsgevonden.

Blogger Tom

Tijdens de 3,5 kilometer lange ondergrondse tocht hoor je wat er ooit allemaal gerijpt en geteeld is in de ondergrond. Zo zijn de grotten jarenlang de ideale kelder geweest voor het rijpen van ham, kaas, wijn en bier.

Proeven zat er ondergronds helaas niet meer in. Daar kan je zelf verandering in brengen eens je weer bovengronds bent. In Millen vind je onder andere de Waterburcht die deels opgetrokken is uit de mergel gedolven in deze grot en waar een grotchampignonsoepje zich goed laat smaken. Dit al dan niet gepaard met een grottenbiertje voor de liefhebber, hoewel de Oudstrijder hier ook koud staat.

Verborgen Moois Millen

Vanuit de Waterburcht kan je de route Verborgen Moois Millen volgen die je in een grote ronde omheen de kerk van Millen loodst (volg de rode pijltjes). Water zal je er echter niet meer treffen, maar in de 14de eeuw was deze burcht omringd door –u raadt het al– water.  De route geeft een inkijk van wat de regio te bieden heeft als het gaat om wandelen of fietsen in het Haspengouwse achterland. Om écht door de velden te gaan, moet je misschien wat meer tijd nemen. Maar om het eten te laten zakken na een bezoekje aan de waterburcht is deze tocht perfect. 

Wijnkasteel Genoels-Elderen

In Riemst lieten we ons verwelkomen door Guido. Hij toonde ons de mooie hoekjes van het grootste wijndomein van België. Hij of één van zijn collega-gidsen zal je graag toelichten wat hun chardonnay wijn zo verfijnd maakt. Als de term bio-dynamische wijnbouw vreemd in de oren klinkt, wees niet bang. Na een interessante wandeling langs de wijngaard, de stokerij en de wijnpers zal je een volgend diner zonder schroom met deze en andere wijnkennis kunnen uitpakken. 

Net zoals in Tongeren hebben ook hier de Romeinen ooit de eerste stenen gelegd. Ze planten er ook de eerste druiven. Ze waren het zeulen met vaten langs hun hobbelige heirbanen namelijk grondig beu, aldus de gids. De wijnbouw is hier echter nog maar recent terug opgepikt. Hier maakt men nu wijn vanuit een doorgedreven filosofie en passie.

Wist je dat van wijnrank tot wijnfles elk druifje zo’n 34 keer gepasseerd wordt door mens of machine? De gids zou het je graag uitleggen. Net zoals hij graag duidt welke prijzen de wijnen reeds verzamelden. Hier gaat men echt voor kwaliteit, niet zozeer hoeveelheid. Dat het domein erg mooi is om te vertoeven, dat is mooi meegenomen voor de 15.000 bezoekers die hier jaarlijks passeren.

Tongeren

Wie naar Tongeren gaat en er de stad wil beleven als een echte Romein kan daarvoor de gloednieuwe digitale stadswandeling gebruiken. De interactieve Per Pedes tour –die zo’n 2,5 kilometer lang is– kan je downloaden op je smartphone. Onderweg scan je verschillende QR-codes op de grond. Je ontdekt zo enkele iconische locaties via een 3D realisatie. Door de camera van je telefoon zie je Romeinse bouwwerken van vroeger. De wandeling start aan het toerismekantoor. Misschien heb je vroeger met je klas al wel eens het Gallo-Romeins museum bezocht? Hoog tijd om er nog eens langs te gaan want ook dit is echt iets dat je moet doen in Tongeren.

Teseum

We bezochten ook het Teseum. Teseum is een samentrekking van thesaurus en museum en dat vat het ineens ook samen. Na een knap opgebouwde rondleiding waar je de fundamenten van de oude Romeinse stad bekijkt, passeert vrijwel de hele religieuze geschiedenis van Tongeren. Je wordt vergezeld met een digitale gids die toelicht wat er allemaal te bekijken valt. Je kan van daaruit ook zo de kathedraal in. In de kerk vind je een infobord over de Camino de Santiago. Dat kan natuurlijk niet ontbreken in een stad met zo’n rijk verleden. Tongeren was of is nog steeds gelegen aan de Via Limburgica. Deze voert de hedendaagse pelgrim nog steeds een goed eind op weg naar de apostel. Zin om een stukje te lopen? Wanneer je weer buitenkomt uit het Teseum, vind je op de grond een bronzen schelp. Als je deze volgt, kom je langs de oude herberg.

De zondagse antiekmarkt is er ook de moeite. Je slentert er vanaf 7 uur langs authentieke antieke stukken maar evenzeer naast kapotte platenspelers. Wij waren persoonlijk verbaasd over de hoeveelheid Sunlight zeep er nieuw, in de verpakking te koop wordt aangeboden. Vanaf de gratis parking De Motte wandel je in een mensenzee zo naar het centrum.

Bij slecht weer kan je nog steeds in de ondergrondse parking of de oude sporthal terecht om net dat ene vintage gadget te scoren dat je kamer doet opfleuren. Of de bomma als ze langskomt. 

Blogger Tom

Het sprookjesachtige Begijnhof in Tongeren is het oudste van de Nederlanden en staat uiteraard niet alleen te pronken op dit Vetexbart-lijstje, maar ook op de befaamde en enige echte UNESCO-werelderfgoedlijst. Slenter er door de bochtige geplaveide straten en kijk onderweg je ogen uit. Ontdek de buitenkant van de Sint-Catherinakerk of ga binnen in het Museum Beghina dat is gehuisvest in een echte begijntjeswoning. Loop daarna via het bruggetje over de rivier de Jeker naar de wandelpromenade.

Logeren in Tongeren

In Tongeren verbleven we in het Ambiotel. Van daaruit wandel je na een stevig ontbijt zondagochtend zo de antiekmarkt op. We kunnen deze centraal gelegen uitgangsbasis best aanbevelen.

Meer informatie over Tongeren en Riemst en bij uitbreiding heel Limburg vind je via de website van de toeristische dienst.

Ken jij nog andere niet te missen dingen om te doen in de buurt? Laat het dan zeker weten via onze sociale media kanalen.

Door Tom O.
Volg:
Wanneer Tom niet op zijn koersfiets zit trekt hij z'n wandelschoenen aan voor een tripje naar -pakweg- Compostella (zie link). Voor Vetexbart gaat hij dan weer maar al te graag een weekend weg.