Heb je al eens aan Duisburg gedacht voor je volgende citytrip? Achter de industriële gevel van deze stad – in het hartje van het Duitse Ruhrgebied – schuilt de ene verrassing na de andere. Zo komen we meer te weten over de link tussen de Vlaamse cartograaf Gerard Mercator en Duisburg en maken we kennis met de unieke geschiedenis van de stad. Als doorgewinterde shopaholics flaneren we dan weer door de drie grote winkelcentra die de stad rijk is én laten we ons vervolgens culinair verwennen tijdens het jaarlijks wederkerend Streetfoodfestival. Pak je koffers alvast, want Duisburg wacht op jou!
Met de trein naar Duisburg
Vanuit België is het niet zo heel erg moeilijk om met de trein naar Duisburg te reizen. Vanuit Brussel-Zuid ben je er (met minstens 1 overstap in Keulen) na zo’n 3,5 uur sporen. Nederlanders nemen best de trein in of richting Venlo om Hauptbahnhof Duisburg te bereiken. Vanuit Venlo is het dan nog 1 uur reizen. Ook Flixbus rijdt vanuit Eindhoven (al dan niet) rechtstreeks naar Duisburg in minder dan 2 uur.
Je kan Duisburg ook goed bereiken met de auto. Bijvoorbeeld vanuit Antwerpen ben je er op ongeveer 2 uur rijden. Vergeet wel niet dat je een milieusticker moet kopen om in de stad rond te rijden met je auto.
Onbekend is onbemind
Duisburg ligt in het westen van Duitsland – niet zo gek ver van ons land – maar het wordt door Belgische stedentrippers toch nog vaak (onterecht) over het hoofd gezien tijdens de weekendjes-weg planning. Toegegeven, het stadscentrum van Duisburg is misschien niet zo bruisend als dat van pakweg grote buur Düsseldorf, maar wie iets verder kijkt dan enkel en alleen de binnenstad komt beslist heel wat interessants tegen. Wij zetten onze vier favoriete hotspots op een rijtje.
Ronddwalen in het centrum
Duisburg werd tijdens WOII bijna volledig platgebombardeerd, waardoor er niet bijster veel oude, historische gebouwen zijn overgebleven. Wie een weekendje naar de stad trekt doet er misschien goed aan een gids onder de arm te nemen die je wat meer kan vertellen over deze havenstad en diens leerrijke geschiedenis. Onze gids pikte ons op aan het hotel om ons vervolgens zo’n twee uur lang op sleeptouw te nemen. De tocht ging langs enkele van de 22 verrassende fonteinen die de stad rijk is en die elk hun eigen verhaal hebben. Ook het theather, de Salvator kerk en de Innenhafen behoren tot de trekpleisters van Duisburg. Bij de populaire binnenhaven wisselen de oude pakhuizen en de glimmende kantoorgebouwen elkaar af. Het is de perfecte plek aan het water om gezellig iets te eten en te drinken. Wie graag winkelt, komt ook aan zijn of haar trekken in Duisburg. In het centrum vind je maar liefst drie winkelcentra: Forum Duisburg, Citypalais en de Königsgalerie. Haal die kredietkaart al maar boven!
Duisburg & Mercator
Wie in Duisburg rondloopt merkt het onmiddellijk op: het Mercator Center, de Mercatorstraße of de Mercatorhalle. Er is duidelijk een link tussen Duisburg en de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator. Hij verhuisde namelijk in 1552 naar het toen slechts 3000 inwoners tellende dorpje, waar er godsdienstvrijheid was. Mercator voelde zich in het katholieke Leuven niet veilig. Hij nam de drukplaten voor zijn kaarten mee en bleef aan het werk in zijn atelier vlak bij de Sint-Salvatorkerk. De Belg gaf ook enkele jaren wiskunde- en kosmografieles aan de Duisburger Akademischen Gymnasium. Het leven van Mercator liep niet van een leien dakje. Zo kwetste hij zich hevig tijdens de meting van een van zijn kaarten en overleefde hij maar nipt een slangenbeet, waardoor zijn linkerzijde werd verlamd. Uiteindelijk overleed Gerardus Mercator op 82-jarige leeftijd in Duisburg door de naweeën van een beroerte.
Landschapspark Duisburg-Noord: een industrieel monument
Ieder laatste weekend van september wordt er in het Landschaftspark Duisburg Nord een gigantisch streetfoodfestival georganiseerd. De setting van het festival is ronduit prachtig: te midden de ruïnes van een in 1985 stilgelegd hoogovencomplex. Slenter er door de oude Meiderich ijzerfabriek en kijk er verwonderd naar de sillo’s, steigers, leidingen, ketels, trappen en bordessen terwijl je van een bordje vindaloo chicken of enkele taco’s proeft. Het park is het hele jaar door open en je kan er gratis binnen. Toch blijven sommige zaaldeuren ook gesloten voor bezoekers. Die kan je enkel via een interessante begeleide tour ontdekken. Klik hier voor verdere details en om een reservering te maken.
360° panorama: Tiger & Turtle
In het zuiden van de stad, in het Angerpark, torent het gigantische Tiger & Turtle sculptuur boven de rond liggende hoogovens en fabrieken uit. Het park is iets meer dan tien jaar geleden (2011) gebouwd op een slakkenberg. Da’s een soort van kunstmatige heuvel die gevormd werd door de ophoping van mijnresten. Die stortplaats is nu de plek waar een futuristische wandelbrug in de vorm van een achtbaan is opgetrokken. Sommigen noemen het ook wel eens The Slowest Rollercoaster in the World. Bovenop heb je een mooi uitzicht over Duisburg. De toegang tot het monument is helemaal gratis.
Wat zullen we drinken?
Hou je van biertjes? Dan mag je een bezoek aan de iconische König Pilsener brouwerij, die gevestigd is in een buitenwijk van Duisburg, niet overslaan. Het is een van de meest bekende brouwerijen in het land. Wij namen er op een vrijdagavond deel aan een begeleide tour die ons meenam door het volledige productieproces van het gerstenat. Na de rondleiding kan je in de bierkelder van de fabriek je voeten onder tafel schuiven voor enkele vers getapte pintjes én een stevige hap: schweinehaxe und kartoffeln. Oftewel varkensknie met aardappelen. De After Work tour kost ongeveer € 18, drankjes en maaltijd inbegrepen. In de namiddag kan je de brouwerij ook ontdekken, maar dan krijg je als afsluiter een lichte(re) snack (€ 14). Tijdens de rondleiding mag je jammer genoeg geen foto’s maken. Kwestie van niet té veel gevoelige bedrijfsinformatie aan de Chinezen door te spelen hoogstwaarschijnlijk.
Eten en drinken in Duisburg
- Wie na een rondje shoppen wil relaxen op een terrasje kan terecht bij Eiscafe Bocconcino, vlak bij de Forum gallerij en het Theatergebouw | Königstraße 39 in Duisburg
- Lunchen of dineren kan dan weer bij Webster Brauhaus aan de Sint Jozefkerk, een typisch Duits restaurant met een eigen brouwerij. Er is ook een terras | Dellpl. 14 in Duisburg
Logeren in Duisburg
Ons verblijf in het Intercity hotel in Duisburg was een aangename ervaring. Na een vlotte check-in kan je kennismaken met de moderne kamer, met alle voorzieningen die je nodig hebt voor een ontspannen verblijf. Het hotel ligt centraal, naast het treinstation en op zo’n 10 minuten stappen van de winkelstraat. Het ontbijt in het Intercity hotel was eveneens uitstekend en er is ook een (betaalde) parking voor wie met de auto komt. Je krijgt in het hotel gratis kaartjes voor het openbaar vervoer. Klik hier voor verdere details en om een reservering te maken.
In de buurt van Duisburg
Wie nog andere plekken in het Ruhrgebied in Duitsland wil ontdekken kan zijn verblijf verlengen met bezoekjes aan bijvoorbeeld Düsseldorf, Oberhausen of Essen.
Disclaimer: ik werd uitgenodigd door de toeristische dienst van Duisburg om de stad te ontdekken. Dit artikel bevat affiliate links.