Laatste update 5 maart
Wie vertrekt op vakantie doet dat toch maar best met een goede reisapotheek. In volgend handig artikel gunnen we jullie graag een blik in ons EHBO-koffertje. We selecteerden 15 onmisbare dingen die niet in je reisapotheek mogen ontbreken tijdens je volgende citytrip.
Deze informatie is zorgvuldig opgesteld en geldt voor reizigers die een korte citytrip plannen naar een Europees land. Ga je rondtrekken in het Boliviaanse regenwoud of ploeteren door de rivieren in Gambia? Dan neem je best extra voorzorgsmaatregelen.
Zo ziet onze reisapotheek eruit
Je normale medicatie
Slik je dagelijks bloedverdunners, neem je medicijnen voor je hart of misschien heeft je kind wel zijn pilletjes tegen ADHD nodig? Het is belangrijk dat je je reisapotheek vult met de medicatie die je dagelijks nodig hebt. Steek deze geneesmiddelen altijd in je handbagage, zo voorkom je dat deze verloren gaat in het ruim van het vliegtuig of dat je zonder komt te zitten door vertraagde koffers.
Anticonceptie
Vrouwen vergeten maar best hun anticonceptiepil niet mee te nemen op vakantie. De mannen spelen dan weer beter veilig door hun jongeheer te voorzien van enkele condooms. Je weet maar nooit wie je tegenkomt op vakantie.
Zoeeeem!
Wil je deze zomer ergens langs één of ander meertje met je voeten omhoog genieten van een lekker glas wijn. Zalig! Maar de kans dat je bestookt wordt door muggen en andere insecten is echter redelijk groot. Zorg daarom voor een goed insectenwereld product en neem eventueel een zalf mee voor wanneer je toch gebeten bent.
Wie zijn gat verbrandt…
Vertrek niet naar een zonnige bestemming zonder een zonnecrème met een fatsoenlijke factor. Zo’n tube is natuurlijk geschikt in de zomer, maar zeker ook als je op wintersport gaat. Aanvullend kan je ook nog een goede aftersun in je reisapotheek steken.
Diarree
Een iets te spicy chicken curry gegeten in Amsterdam of misschien was de hygiëne in die Mallorcaanse tapasbar toch niet helemaal oké. Iedereen heeft al wel eens last van diarree op vakantie. Daarom neem je best een geneesmiddel bij diarree mee.
‘s Avonds grote Jan…
Op vakantie durf je al eens wat te lang in de club zitten of te diep in het sangriaglas te kijken. Gevolg: barstende hoofdpijn de volgende ochtend. Of misschien heb je wel last van een lichte rugpijn of begint net op reis die tand weer voor een pijnlijke last te zorgen? Dan is het goed hierop voorbereid te zijn door een klein doosje pijnstillers mee te nemen zoals Paracetemol.
Handige kit
Je kan je EHBO-doosje ook uitbreiden met enkele handige dingetjes zoals watten, een schaartje, pleisters (deze blijven echt plakken) en eventueel een windel. Ook een ontsmettingsmiddel kan handig zijn. Als je van plan bent om veel te wandelen tijdens je citytrip kan je ook pleisters voor bij blaren, genre Compeed, voorzien.
Reisziekte
Misschien heb jij wel last van reisziekte? Dan wordt je misselijk en moet je braken, en laat dat nu net twee dingen zijn die je op vakantie niet wil. Zorg daarom voor een medicijn tegen reisziekte. Sommige mensen hebben tijdens het vliegen dan weer heel veel last van pijnlijke oren- en sinussen. Die voorzien best een neusspray om de neusslijmvliezen te laten relaxen.
Korte reisapotheek checklist
Hier krijg je een kort overzicht van de informatie in bovenstaande tekst. Zie zie je in een oogopslag wat je zeker niet mag vergeten in te pakken.
Dagelijkse medicatie
Anticonceptiepil en/of condooms
Insectenwerend producten en/of zalf tegen beten
Zonnecrème en/of aftersun
Geneesmiddelen bij diarree
Pijnstillers
Watten, pleisters (eventueel voor blaren) en windel
Schaartje
Hou ook nog even hier rekening mee
Neem een medische verklaring mee van medicijnen die een voorschrift vergen. Dit kan van pas komen bij de grenscontrole of wanneer je extra medicijnen moet kopen op je bestemming
Je mag niet zomaar spuiten meenemen, daarvoor heeft u een verklaring nodig van je arts
Sommige geneesmiddelen staan op internationale lijsten als verdovend middel vermeld, denk aan zware slaappillen. Een verklaring door je dokter is ook hier nodig.
Wees in het buitenland voorzichtig wanneer je geneesmiddelen aankoopt. Vaak hebben ze andere namen en samenstellingen of zijn ze nep (zeker buiten Europa).
Wie op reis gaat naar verdere bestemmingen heeft een andere reisapotheek nodig dan bovenstaande lijst. Denk aan malariapillen en/of een muskietennet.
Ga je op reis? Sluiten dan steeds een goede reisverzekering af. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een basis aan medische zorgen kost in landen als de Verenigde Staten immers bijzonder veel geld.