New York metro: onmisbare tips om vlot te sporen

Bart
5 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

De New York metro is by far de beste en goedkoopste manier om je te verplaatsen in the Big Apple. Zeker als de afstanden te groot zijn om ze te voet af te leggen. Voor New York newbies kan het nemen van de train een beetje overdonderend zijn. Daarom zet ik enkele basics op een rijtje.

Hoe werkt de New York metro?

Koop een metrokaartje

De metro nemen in The City That Never Sleeps kan -uiteraard- 24 uur per dag, 7 dagen per week en iedere dag van het jaar. Wil je Manhattan (en met uitbreiding alle stadsdelen) ontdekken met het openbaar vervoer moet je zelfs niet erg diep in je buidel tasten. Een ticket kost je slechts 2,75 dollar. Daarmee kan je overal in de stad en zo vaak als je wil overstappen op andere metrolijnen. Zolang je de veiligheidspoortjes maar niet verlaat. Binnen de twee uren kan je met een MetroCard ook overstappen van de metro naar de bus of vice versa. 

Blijf je minstens 4 dagen, dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een ongelimiteerd 7 dagen pasje te kopen (33 dollar). De aankoop van de kaart zelf kost je 1 dollar. Wil je de kaart later opnieuw opladen dan bewaar je ze dus best. 

Update: Je kant in NYC tot 31 december 2013 een MetroCard kopen om met de metro te reizen. Vanaf 1 januari 2024 kan dit niet meer en dien je dit via OMNY te doen.

Weet waar je precies bent en waar je naartoe wil

Maak een checklist! Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken waar je het best de subway in gaat en waar je het makkelijkst opnieuw afstapt. Hou ook rekening met mogelijke overstappen en weet welke richting je uit moet. Google Maps kan je hierbij helpen, maar ook diverse Subway apps kunnen handig zijn.

Begrijp het Manhattan stratensysteem

Je kan echt heel makkelijk met de metro door Manhattan sporen, maar er is één echte voorwaarde! Je moet weten dat Avenues (verticaal) van noord naar zuid lopen en de Streets (horizontaal) van oost naar west. Wil je naar het noorden -van waar je ook staat- dan moet je Uptown. Wil je naar het zuiden dan ga je Downtown.

Leer voor je vertrek ook even namen en de ligging van de Avenues uit het hoofd of steek een plannetje in je broekzak! 


We beginnen in het oosten van Manhattan: First Av, Second Av, Third Av, Lexington Av, Park Av, Madison Av, Fifth Av, Sixth Av (aka Avenue of the Americas), Seventh Av, Eighth Av (aka Central Park West), Ninth Av (aka Columbus), 10th Av (aka Amsterdam), 11th Av (aka West End) en West Side Highway.

Enkele weetjes over de New York metro

  • Op een weekdag maken gemiddeld zo’n 6 miljoen mensen gebruik van het Subway netwerk. Het is zo het belangrijkste openbaar vervoerssysteem in New York.
  • Laat passagiers eerst uitstappen alvorens je zelf instapt.
  • De metro’s worden door New Yorkers trains genoemd. Vergis je dus niet.
  • Het New York metro netwerk voorziet de stadsdelen Manhattan, Queens, Brooklyn en The Bronx van openbaar vervoer. Staten Island werkt via een ander netwerk.
  • Metro’s in New York zijn express of local. Express trains skippen sommige haltes en zijn vaak sneller dan de lokale ‘boemel’ trains.
  • Een MetroCard kopen kan in de verschillende stations aan de automaten (cash en betaalkaarten) of aan een kiosk (cash). Up-to-date prijzen vind je hier.
  • Alle stations hebben gratis wifi.
  • Ook al zijn ze vaak gehaast, New Yorkers zijn meestal erg vriendelijk en behulpzaam. Vraag gerust of ze je kunnen helpen indien je twijfelt.

New York metro praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.


Kijk ook eens naar dit:

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar