Laatste update 17 januari
Wie aan nationale parken denkt zal waarschijnlijk eerst spontaan in gedachten wegdromen bij de natuurpracht in de Verenigde Staten of Canada. Voor sommigen zal het zelfs een verrassing zijn om te horen dat ook dichterbij heel wat groene mogelijkheden zijn. Zo heb je in België het Nationaal Park Hoge Kempen en zijn er bij onze Noorderburen maar liefst 21 van zo’n natuurgebieden. Vetexbart trok zijn wandelschoenen aan en ontdekte er enkele van dichtbij.
Vogelen in het Tij
FYI en voor er vieze gedachten opdoemen; vogelen is het bekijken en bestuderen van vogels. Verschillende (trek)vogels zoals de tureluur, de visdief, de bruine kiekendief of de blauwborst kan je spotten vanuit het gloednieuwe vogelhuis Tij, aan de rand van het Haringvliet. Om het gebouw zo goed mogelijk te integreren in het natuurgebied is er gekozen voor een wel erg bijzonder ontwerp. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het observatiepunt de vorm van een (reuzen)vogelei. Vanuit het 8 meter hoge en 11 meter lange gebouw krijg je een magnifiek 360° uitzicht op het weidse landschap. Voor de opbouw van het Tij werd hout aangerukt uit Scandinavië. Het gigantische skelet werd in Nederland balkje per balkje opnieuw gemonteerd. Kostprijs: zo’n 1 miljoen euro.
Parkeren kan je best nabij de jachthaven van Stellendam in de gemeente Goeree-Overflakkee. De plaats ligt in de provincie Zuid-Holland, op minder dan 100 kilometer van Antwerpen.
Bevers spotten in de Biesbosch
Een tijd geleden ging ik samen met enkele vrienden al eens enkele dagen met de boot varen op de riviertjes van de Biesbosch. Nu stapte er een ranger mee aan boord van de fluisterboot, die voorzien was van zonnepanelen en werd aangedreven door een stille elektromoter. De zoetwaterdelta met z’n fotogenieke kreken en geultjes is trouwens de thuis van meer dan 300 bevers. Volgens onze schipper was de kans om er eentje te zien niet echt bijzonder groot. Fout gedacht van de brave man. Tijdens onze tocht die anderhalf uur duurde zagen we er maar liefst vijf voorbij zwemmen.
Wie wil overnachten langs de oever van het nationaal park kan terecht bij de moderne Stayokay hostel in Dordrecht. Er zijn 2, 3 of 4 persoonskamers of tiny -wikkel- houses in de achtertuin.
Wie houdt van ochtendlijke fietstochtjes in combinatie met een prachtige zonsopgang raad ik aan om -zo net voor golden hour– op de fiets te springen. Wij vertrokken alvast voor het krieken van de dag en reden te midden van de waterrijke natuur waar we werden getrakteerd op verbluffende uitzichten.
De Woeste Wadden
Voor het vervolg van onze nationale parken trip reden we naar het uiterste noorden van Nederland. In Lauwersoog sprongen we even aan boord van de Wadop voor een boottocht rond de Wadden. Het is hier dat je ‘n redelijke kans hebt om zeehonden te zien. Een eer die ons dit keer jammer genoeg niet te beurt viel. Maar niet getreurd, want de dag zou nog heel wat in petto hebben (en we zagen al bevers, je kan niet alles hebben).
Via de haven van Lauwersoog, waar plaats is voor zo’n 150 vissersboten, kan je ook de ferry nemen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog.
Geen rubberen laarzen dragen, maar oude sportschoenen met veters! Zo stond er te lezen in de memo van het namiddagprogramma. We gingen immers wadlopen oftewel in het slijk ploeteren tijdens laagtij. Noem het gerust ook de meest vreemde nationale sport van Nederland. Vreemd misschien, maar wel enorm tof, verrassend rustgevend, … en nogal vermoeiend. Wadlopen kan je op heel wat plaatsen doen, maar wij kozen voor het plaatsje Paessens Moddergat in de provincie Friesland en ten zuiden van de Waddenzee. Tijdens de avontuurlijke tocht kan je trouwens je jaszakken vullen met kokkels, scheermesjes en oesters. Ideaal voor een kookworkshop achteraf met waddenproducten als hoofdingrediënten. Maar je kan na al die noeste inspanningen natuurlijk ook gewoon een stapel lekkere belegde broodjes eten. Met kaas, uiteraard.
Een pikdonker park
In de provincie Groningen vind je nog een nationaal park met heel wat bijzondere dieren en unieke planten. Het Lauwersmeer is ook een befaamd vogelgebied met tienduizenden water- en trekvogels. Denk aan de lepelaar, otters, Schotse hooglanders of konikpaarden. Leuke extra is het label van Dark Sky Park, dat het Lauwersmeergebied met trots mag dragen. Hier wordt het nog echt donker ‘s nachts en is er bijna geen lichtvervuiling op te merken.
Het vernieuwde en interactieve activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor wie een bezoek wil brengen aan het nationaal park.
Op de koffie bij Maxima
Niet echt op de koffie met Hare Majesteit natuurlijk, maar met een beetje geluk zie je het koningspaar wel in hun auto voorbijflitsen aan de poorten van hun prachtige Paleis Huis ten Bosch. En zo zijn we in het politieke hart van Nederland beland, Den Haag. Dat knusse optrekje van de Oranjes staat trouwens in het Haagse bos, een enorme lap groen die fungeert als groene long van de stad. Of het nu is om gezellig te picknicken (met broodjes & Gouda), te joggen of gewoon te wandelen tussen de magische oude bomen, het Haagse bos is dé ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.
Ons verrassende nationale parken tripje sloten we op dag drie in schoonheid af in de Hollandse Duinen, op een paar kilometer (elektrisch) fietsen van het Den Haagse centrum. Op de Waalsdorpvlakte stonden we even stil bij de herdenkingsplek voor de gebeurtenissen tijdens Wereldoorlog II. Bos- en duinenwachters Jenny & Joeri namen ons achteraf enthousiast mee naar de tofste plekjes van het park, incluis groene boomkikkers en een prachtig panoramisch uitkijkpunt. Op de Prinsenberg krijg je een adembenemend uitzicht op de stad en de natuur.
Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit over het brede Zuid-Hollandse kustgebied. Van Hoek van Holland tot Hillegom. In het park leven -hou je vast- 6800 soorten planten en dieren.
Nationale parken in Nederland praktisch
Wij reden met de Thalys vanuit Antwerpen naar het station in Rotterdam. Die trip duurde slechts 32 minuten.
De parken die we bezochten zijn allemaal helemaal gratis te betreden. Wie meer informatie zoekt over de nationale parken in Nederland kan terecht op deze website.
Deze trip kwam er in samenwerking met NBTC Holland Marketing.
Meer lezen over deze vakantie? Hou dan zeker de blogs van Sylvie en Glenn in het oog.