De Montafon is het meest zuidelijke dal van Vorarlberg in Oostenrijk en niet alleen populair bij wintersporters. Iedere zomer trekken heel wat Belgen en Nederlanders naar dit buitengewone landschap. De ene gaat er om te smullen van typische lekkernijen terwijl de andere er voor kiest om actief de bergnatuur in te trekken. Vetexbart zocht de regio op en zag dat iedere dag een ware belevenis was.
Hiken & kneippen
Blotevoetenpad
Dat Oostenrijk nog steeds dé wintersport topper bij uitstek is moet ik jullie natuurlijk niet meer vertellen. Getuige daarvan zijn bijvoorbeeld ook de 250 kilometer aan skipiste die de Montafon rijk is. Maar zeker in de zomer is in Vorarlberg veel te zien en te doen. Zeker op het gebied van hiken heeft de deelstaat heel wat te bieden aan de sportieve bezoekers. Zo gingen we onder andere voor een heuse blotevoetenwandeling om helemaal één te worden met de natuur. Wandelgids Irena nam ons daarvoor mee naar St. Gallenkirch waar de sneakers en wandelschoenen voor een drietal uurtjes aan de kant werden gegooid. Door de blote voeten voel je door het mos, water en de grond de natuur echt op je huid. Al kunnen de steentjes onder je naakte voetzolen wel af en toe pijnlijk zijn. Daarna gingen we samen gezellig kneippen…
Wat is in godsnaam Kneippen? Wel, tijdens het kneippen gun je jezelf eigenlijk een innerlijke pauze terwijl je een arm- of voetbad neemt in ijskoud bronwater. Het zou bovendien goed weerwerk bieden tegen allerlei kwaaltjes.
Wiegensee
Om aan onze 7 uur durende wandeling richting de adembenemende Wiesensee te beginnen nemen we de Tafamuntbahn in Partenen. Die lift werd oorspronkelijk gebouwd om werkers en hun materiaal om elektriciteit op te wekken naar boven te brengen van 1000 tot zo’n 1250 meter hoogte. De Wiegensee zelf ligt middenin de Verwallgroep op zo’n 1950 meter boven zeespiegelniveau. Het is het oudste stuwmeer van de Montafon en is omgeven door een heidelandschap met beschermde planten en dieren zoals de steenarend. De weg ernaartoe ligt dan weer bezaaid met onder andere blauwe- en veenbessen. Natuurgids Gerlinde gaat met ons op zoek naar sporen van bijvoorbeeld de zwarte en drieteenspecht, de marmot en de auerhoen. In totaal klimmen we ongeveer 520 hoogtemeters terwijl de afdaling er eentje is van ongeveer 1000 hoogtemeters.
Klettersteigen
In de Montafon regio leerde ik kennismaken met een nieuwe sportdiscipline: klettersteigen of Via ferrata. Tijdens deze bijzondere klim- en klauterervaring moest het verstand even op nul gezet worden. Dat moet al eens gebeuren wanneer je –als absolute bergsport beginner- enkele tientallen meters boven de grond zweeft met touw en musketon.
Wat is Via ferrata of klettersteigen? Letterlijk vertaald uit het Italiaans wil Via ferrata zeggen: ijzeren weg. Je volgt een op een rotswand gemaakt parcours terwijl je je vastklikt aan een stevige staalkabel. Middels steunbeugels, pinnen, trappen of touwen begeeft de klimmer zich dan van de ene naar de andere kant.
Via Ferrata’s heb je op heel wat plaatsen, en niet alleen in Oostenrijk. Speciaal voor die aan het Silvretta-meer is dat het niet om een traditionele bergwand gaat, wel om een 320 meter lang parcours op de wand van een stuwdam. Op het hoogste punt hang je zo’n 72 meter boven de grond vastgeklikt aan de damwand die beneden 40 en bovenaan 4 meter dik is.
Lees hier mijn ervaringen aan de bergwand aan het Silvretta-meer.
(e-)Mountainbiken in de Montafon
Elektrisch fietsen ben ik ondertussen al wat gewend, elektrisch mountainbiken was voor mij dan weer helemaal nieuw. Maar ik ben fan! Want, eerlijk, voor niet getrainde en lichtjes aan obesitas lijdende fietsers is er niet veel leuks aan om meer dan 850 hoogtemeter te stijgen en af te dalen met de fiets. Dat is vooral afzien, vloeken en massa’s zweten. 14 kilometer lang zachte beklimmingen op de-bikes van sportshop Harry -met de wind in de rug- da’s daarentegen puur plezier. Samen met een ervaren fietsgids maakten we een 4 uur durende tocht vanuit smokkelaarsdorp Gargellen naar de Vergaldaalpe op 1820 meter hoogte, waar de typische sura kees uit de Montafon wordt gemaakt.
Sura kees is een regionale specialiteit die van oudsher in het dal geproduceerd wordt door ervaren kaasmakers. De zure kaas kent een ambachtelijk proces dat in de loop der tijd nauwelijks is aangepast. Sura kees is een magere kaas en bevat een laag vetgehalte. Proef het zeker samen met de typische charcuterie.
Hotel in Gaschurn
Tijdens onze reis kozen we voor Gaschurn als uitvalsbasis voor onze ontdekkingstocht doorheen het Montafon dal. Dit is een schilderachtig dorpje met het Tourismusmuseum Gaschurn als blikvanger en het walhalla voor de mountainbikers onder jullie. Het prachtige viersterren sport- en wellnesshotel biedt heel wat recreatiemogelijkheden. De kamers zijn erg stijlvol en hebben een balkon met uitzicht op de bergen rondom. Ook het wellness gedeelte is met z’n binnenzwembad, sauna’s en fitnessruimte erg indrukwekkend. Op zo’n vijf minuten wandelen kom je aan bij de Versettla Bahn, een kabelbaan die je naar meer dan 2000 meter hoogte brengt. Ideaal voor fanatieke wandelaars.
Het hotel heeft een uitmuntend restaurant waar ‘s ochtends een erg uitgebreid ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm. Bij het avondeten krijg je dan weer culinaire hoogstandjes voorgeschoteld tijdens het meergangendiner.
Montafon praktisch
Wij vlogen vanuit Brussel naar Zurich. Van daaruit is het nog zo’n 2 uur naar het Montafon. Met de auto is de tocht naar Oostenrijk vanuit Brussel ongeveer 825 kilometer lang en ben je 8 à 10 uur onderweg. Ook sporen met de trein is een mogelijke (en milieuvriendelijkere) optie. Zorg steeds voor een goede reisverzekeringen.
Deze trip kwam er in samenwerking met de toeristische dienst van Montafon, echte bergen, echt beleven. Bezoek de website voor meer informatie.