Met fiets en trein door Duitsland: van Nedersaksen tot aan Deense grens

Bart
12 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik er graag met de fiets op uit trek. Zowel van tochtjes in eigen land als lange fietsvakanties kan ik echt genieten. Vorige zomer trok ik van de Kempen naar Denemarken met de fiets. Na vele kilometers bij onze noorderburen te hebben afgelegd stak ik de Duitse landsgrens over.

Dwars door Nedersaksen

Nedersaksen is de tweede grootste deelstaat in Duitsland en heeft vaak een negatieve bijklank omdat het vooral groot is geworden dankzij industrie. Niet helemaal terecht, want Nedersaksen heeft ook een erg divers natuurlandschap en heeft heel wat charmante dorpen en steden liggen tussen de rivieren Eems en Elbe. Het is tevens ook de enige Duitse deelstaat waar je zowel bergen als zee aantreft.

Trappen naar Meppen

Meppen heeft in het verleden erg veel geinvesteerd in een degelijke infrastructuur en goede fietspaden. Hierdoor is de Duitse stad uitgegroeid tot een fietsparadijs. Het wordt wel eens de fietshoofdstad van het Emsland genoemd ( meer info over Emsland). Niet toevallig dus steken we net hier de grens over om van Meppen onze eerste tussenstop te maken. Dat en het feit dat logeren in een mobilhome op de Knaus Campingpark, een luxecamping op de oevers van de rivier Eems. Toch trekken we eerst het centrum in op verkenning.

Meppen is niet alleen een geliefkoosde uitstap voor Nederlanders voor een namiddag shoppen maar heeft ook een erg pittoresk historisch centrum. Een van de mooiste straatjes is Im Sack, dat vroeger nog deel uitmaakte van de vestingswerken in de stad. Helemaal op het einde van dit straatje zie je zelfs nog een herenhuis dat dateert uit de zestiende eeuw. Ook een wandeling op de stervormige bastionversterking rondom de stad is vandaag de dag nog een favoriet bij toeristen. Nagenieten kan dan weer in het historische centrum dat tegenwoordig dienst doet als café.

Knaus Campingpark in Meppen

Historische schepen spotten in Papenburg

In onze fietstocht naar het noorden is onze tweede stop in Duitsland de stad Papenburg. Papenburg is niet zo populair als veel andere steden in Nedersaksen, maar dat is volledig onterecht. Alleen al door het uitzicht op het bouwdok van de Meyer Werft word je weggeblazen. Hier liggen vaak indrukwekkende historische schepen in het lange kanaal. Het was dan ook hier dat in het verleden tal van schepen werden gebouwd en vervolgens via de Eems naar de Noordzee werden gevaren. Een andere must tijdens je bezoek aan Papenburg is het openluchtmuseum Von-Velen-Anlage.

Overnachten doen we in WH Hotels Papenburg. Een gezellige 3-sterren accommodatie waarvan de kamers op enkele stappen van de binnenstad liggen.

WH Hotels Zentrum in Papenburg

Met de trein naar Bremen

Onze fietstocht zetten we verder richting Leer waar we met de fiets op de trein verder reizen naar Bremen.

Bremen hoeft voor veel mensen weinig introductie. Bekend om zijn stadsmuzikanten en gezellige kerstmarkten mocht Bremen ( meer info over Bremen) op onze route niet ontbreken. We zijn net enkele maanden te vroeg voor deze laatste, maar een bezoek aan het historische centrum met de imposante kathedraal, de oude Marktplatz en het indrukwekkende stadhuis is al minstens evenzeer de moeite. Wandelen doorheen de oudste en meest schilderachtige wijk van Bremen, met zijn vele gezellige nauwe, met kasseien straatjes doet je meteen enkele eeuwen terugvliegen.

We proberen er ook het gerecht Labskaus, een traditioneel Noors gerecht maar waarvan er zowel hier als in Denemarken een lokale variant bestaat. Het is een zoetzure stamppot van rode bieten die vroeger erg populair was bij zeemanslieden. In Bremen vind je ook de oorsprong van de rollo, een soort van opgerolde durum met groenten en vlees.

Omdat Bremen een havenstad is waarin de Wezer de stad middendoor splitst hadden we gekozen voor een overnachting op een boot. Klabauterbett is een driemaster omgebouwd tot een gezellige B&B.

Klabauterbett in Bremen

Op ontdekkingstocht in Schleswig Holstein

Schleswig Holstein is de meest noordelijke deelstaat van Duitsland. Het kenmerkt zich in historisch belangrijke commerciële centra, prachtige zandstranden, dramatische landschappen, eilanden en charmante steden – wat zorgt voor een veelzijdige bestemming.

Met de trein naar Kiel

We plaatsen onze fietsen opnieuw op de trein en sporen richting Kiel, de toegangspoort tot Scandinavië. Voor veel mensen is Kiel dan ook maar een verbindingspunt tussen Duitsland en Denemarken en/of Zweden, maar de havenstad is zeker ook een bezoek waard.

Met zijn ligging in het Oostzeegebied haalt Kiel ieder jaar de internationale krantenkoppen wanneer hier de regatta Kiel Week of Kieler Woche plaatsvindt, een internationale zeilwedstrijd die miljoenen watersportfans samenbrengt.

Overnachten doen we deze keer niet op een boot, maar in het Berliner Hof. Een driesterren accommodatie in het centrum dat al sinds 1902 door dezelfde familie wordt gerund.

Berliner Hof in Kiel

Kunst in Rendsburg

Oversteken doen we nog niet, want eerst trekken we via het Noord-Oostzeekanaal richting Rendsburg. Zijn ligging aan het kanaal zorgt voor een aangename sfeer. Ook de Altstadt, het oude historische centrum dat dateert uit de 13e eeuw is het bezichtigen waard. Ooit stonden de huizen hier dicht bij elkaar rond de Mariakerk. De huizen zijn verdwenen, maar de Mariakerk is nog steeds de blikvanger, samen met het oude stadhuis.

We verbleven in het Conventgarten Hotel want we maakten van de gelegenheid gebruik om het jaarlijkse Nord Art Expo te bezoeken. De internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst is een cultureel initiatief zonder winstoogmerk en wordt beschouwd als Duitsland´s venster op de kunstwereld.

Conventgarten Hotel in Rendsburg

Chillen aan de haven in Flensburg

We springen opnieuw de fiets op en zetten koers richting onze laatste tussenstop vooraleer we Denemarken bereiken: Flensburg. Flensburg is gelegen aan de Oostzee en wordt soms wel al eens een stukje Denemarken in Duitsland genoemd. De verklaring hiervan ligt bij de dichte ligging van Flensburg bij Denemarken. Slechts tien kilometer zee scheidt de stad van Denemarken. Niet verwonderlijk dus dat je in de havenstad een mooie mix van de Deense en Duitse cultuur kunt herkennen. Zeker de Rote Strasse en het gebied rond de haven zijn daar een mooi voorbeeld van.

Vooraleer we morgen de grens oversteken naar Denemarken brengen nog de nacht door inhet luxe- en wellness hotel Das James. De accommodatie ligt in de haven met uitzicht op het fjord. Het geeft ons meteen al het gevoel in Scandinavië te zijn aangekomen.

Das James in Flensburg

Praktisch

We fietsten deze trip op e-bikes van het Nederlandse merk Stella. Hier kan je nalezen hoe je precies aan zo’n trip begint. In Duitsland kan je op de meeste treinen trouwens je fiets gewoon meenemen, mits je daarvoor een extra kaartje koopt.

Wil je graag weten hoe onze laatste kilometers in Denemarken er uit zagen? Lees dan onze blogpost over Skagen.

In totaal legden we vanaf onze startplaats in Meerhout, in de Antwerpse Kempen tot op het eindpunt in Skagen zo’n 1300 fietskilometers af. We deden deze trip in de periode augustus en september en we waren in totaal zo’n 3 weken onderweg.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.