Met de fiets naar het pittoreske Skagen in Denemarken

Bart
6 minuten lezen

Afgelopen zomer trok ik er nogmaals met de fiets op uit. Ditmaal voor een lange fietstrip van de Antwerpse Kempen tot Skagen in Denemarken. Maar liefst 1300 kilometer hadden we op de teller als eindelijk onze eindbestemming in zicht kwam. Vanuit het Deense Hjorring vertrokken we voor de laatste kilometers naar Skagen.

Skagen was niet toevallig het eindpunt van ons avontuur. Je ademt hier niet alleen de heerlijke zeelucht in, maar ook de sfeer in de gezellige straten omringd met felgekleurde huizen en minstens even aangename terrassen.

Stad waar twee zeeën samenkomen

Skagen ligt dan ook in het noordelijkste gedeelte van Denemarken, meer bepaald in Jutland waar de Noordzee en Oostzee samenkomen. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar mensen precies tussen twee botsende zeeën kunnen staan. Grenen, vlakbij de stad Skagen op de top van Denemarken, is er een van. De zeeën, die al miljoenen jaren met elkaar in botsing komen, hebben een lange zandbank gecreëerd die een populaire bestemming is geworden voor natuurliefhebbers.

Grenen, wat zich vertaalt naar ‘de tak’, dankt zijn naam aan zijn lange en smalle uiterlijk en zijn manier om zich uit te strekken vanaf het vasteland, dat lijkt op een boomtak. Gelegen op de top van Skagen, de noordelijkste stad van Denemarken, is de top van de vier kilometer lange gebogen zandbank letterlijk de punt van het land.

Het centrum van het kunstenaarsstadje

Skagen is altijd een populaire Deense stad geweest. Sinds het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het een bekende bestemming onder kunstenaars, met name schilders die vanwege het unieke landschap en de kwaliteit van leven in de afgelegen stad verbleven. Tegenwoordig trekt Skagen miljoenen toeristen die naar het noorden rijden om hun zomervakantie door te brengen, omringd door het Deense platteland. Het centrum van Skagen ademt dan ook gezelligheid uit. Knusse straten, gele huizen, boetiekjes en kleine cafeetjes met gezellige terrassen. Deze laatste zochten we dan ook snel op voor een welverdiend pintje.

De verzande kerk en de vuurtoren

Na een deugddoende verpozing zetten we onze verkenning verder. Een van de grootste bezienswaardigheden is de verzande kerk, gelegen in het zuidoosten van de stad. De Tilsande Kirke dateert al van de 14e eeuw en werd gebouwd in de duinen. Een erg nadelige positie want door de duinen werd deze telkens letterlijk begraven door zand. Vier eeuwen later werd de moed opgegeven om deze telkens vrij te maken en werd de kerk gesloten voor het publiek. Al blijft het door zijn fotogenieke uitstraling nog een hotspot voor toeristen.

Als stad aan de kust is het niet verwonderlijk dat je hier ook vuurtorens aantreft. Vippefyret was de oudste (de huidige is een replica) en misschien wel de interessantste. In tegenstelling tot het beeld van vuurtorens dat je vandaag hebt, was deze kantelbaar. De vuurtoren bestond dan ook uit niets meer dan een lange balk met een mand en vuurkorf die vervolgens omhoog werd gebracht om schepen te waarschuwen.

Een andere vuurtoren om te bezoeken is de Gra Fyr. Deze kun je beklimmen tot helemaal naar de top. Van daaruit krijg je een prachtig uitzicht op Grenen.

Skagen praktisch

Wij verbleven in september 2 nachten in Skagen. Er is ook een treinstation dat je in verbinding brengt met andere Deense steden. Logeren deden we in het centraal gelegen low budget hotel Ferie På Toppen. Het hotel is gehuisvest in een traditionele villa uit 1916. De kamers zijn ruim en basic, maar erg netjes en er is een gezellige tuin waar je kan uitrusten. Je kan er onder andere ook gebruikmaken van een moderne keuken.

Zelf ook een fietstocht ondernemen in Denemarken? Lees dan zeker onze andere blogs.

Disclaimer:

🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo’n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf af en toe trakteren op een fris pintje. Bedankt!

DoorBart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.