Van Meester naar Meester in Brabant

Bart
3 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Tijdens onze fietsvakantie in Brabant maken we voor het eerst kennis met een echte Brabantse Meester, en niet meteen zo maar eentje: Vincent Van Gogh. Terwijl we via de Van Gogh-routelussen richting Nuenen fietsen laten we ons voor de derde dag op rij onderdompelen in de Brabantse natuurpracht.

Wie Nuenen -in de buurt van Eindhoven- zegt heeft het eigenlijk over Van Gogh Village. De Nederlandse kunstenaar werd geboren in Brabant en schilderde meer dan een kwart van zijn oeuvre bijeen in Nuenen.

Vincentre

Wie alles over het leven en de doortocht van Vincent Van Gogh in Nuenen wil ontdekken kan terecht in het moderne en interactieve museum Vincentre. Je maakt er kennis met zijn leerlingen en schildervrienden, maar ook met de vrouw(en) waar hij een oogje op had (€8 entree voor volwassenen). In het centrum van Nuenen zelf kan je rondwandelen in de voetsporen van Vincent en zo verschillende Van Gogh locaties ontdekken. De informatiezuilen vertellen je het uitzonderlijke verhaal van de kunstenaar.

Van Vincent naar Lucas

Terwijl we onze banden nog ’n keertje oppompen om naar de volgende bestemming te vertrekken genieten we nog na van ons zalig en uniek verblijf in het Kosterhuisje. Via de knooppunten rijden we door naar Helmond, uiteraard opnieuw langs de Van Gogh-fietsroute. Dat doen we echter niet zonder halt te houden voor een snelle lunch bij de Watermolen van Opwetten, vlakbij Nuenen. De molen ligt aan de oevers van de Dommel, op de grens van Eindhoven. In 1884 bezocht Vincent Van Gogh de watermolen met een vriend van hem, waarna hij werd vereeuwigd op doek.

Eenmaal aangekomen in Helmond ruilen we de ene voor de andere kunstenaar. Van meester-schilder Van Gogh naar de minder bekende Lucas Gassel, de lokale King-of-the-middeleeuwse-landschappen. In 2020 viert Helmond immers het 450ste sterfjaar van Gassel, die geboren en getogen is in de Zuid-Nederlandse stad. Alles staat daarom dit jaar in het teken van de 16de-eeuwse kunstenaar.

Leer Lucas Gassel kennen

Wie kennis wil maken met de werken van Gassel kan nog tot het einde van deze zomer terecht in het Helmond Museum. Daar loopt een overzichtstentoonstelling met origineel werk en vind je een interactieve ruimte voor kinderen. Er is ook een wandeling met audiotour die je door de stad en langs de Gassel highlights brengt. Wil je zien hoe moderne kunstenaars te werk gaan met werken van de meester? Dan kan je naar de Lucas Gassel Revisited expo in de Cacaofabriek. Nederlandse en Belgische hedendaagse kunstenaars tonen daar hun creaties op werken van de kunstenaar.

Wie een weekend Helmond plant doet er goed aan het speciale arrangement te boeken. Je krijgt voor €119 per persoon een walking dinner (bestaande uit 3 gangen bij 3 verschillende toprestaurants), toegangskaart voor het museum en een overnachting in een viersterrenhotel. Boeken kan hier.

Wie meer informatie wil vinden over kunst en cultuur in Brabant kan dat op deze website.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar