Een weekendje naar de Westhoek gaat vaak gepaard met een stevige portie WOI-erfgoed. Toch ging Vetexbart er dit keer in de eerste plaats naartoe met een andere missie: lekker eten en drinken. In Poperinge – de onbetwiste hoppestad van het land – worden fijnproevers en bierliefhebbers het hele jaar door op hun wenken bediend. Tijdens de Maand van de Hopscheuten wordt er echter nog een serieuze tand bijgestoken. Wij trokken op culinaire ontdekkingsreis en dompelden ons onder in de wereld van hop, bier en streekgerechten.

Waar ligt Poperinge precies?
Het West-Vlaamse Poperinge ligt helemaal in het uiterste westen van Vlaanderen, op een boogscheut van de Franse grens. De hoppestad ligt in de regio Westhoek, op slechts een kwartier rijden van Ieper. Er wonen zo’n 20.000 mensen.
Hoe geraak je het best in Poperinge?
Wie slim is, laat eigenlijk de auto best thuis en kiest voor de trein. Vanuit Antwerpen (2 uur 15 minuten) of Gent (1 uur 25 minuten) neem je makkelijk – en ieder uur – een rechtstreekse trein naar Poperinge. Het station ligt op wandelafstand van het centrum. Voor € 4 neem je ook je fiets mee op de trein. Zo verken je bij goed weer moeiteloos de omliggende deelgemeenten zoals Watou of Proven. | Meer info NMBS.



Wil je tijdens je trip het openbaar busvervoer gebruiken om je te verplaatsen? Denk er dan aan dat de Westhoek niet de best bedeelde regio is als het aankomt op vlotte busverbindingen. Raadpleeg sowieso vooraf de website van De Lijn en installeer eventueel de Hoppinapp om gebruik te kunnen maken van het flexvervoer in de regio. Die flexbusjes moet je wel minstens 30 minuten op voorhand reserveren. | Meer info De Lijn.
Met de auto rijd je vanuit Antwerpen of Brussel in een kleine 2 uur naar Poperinge, zonder eventuele files. Op wandelafstand van het centrum zijn er enkele gratis parkings aanwezig.
Poperinge is dé Hoppestad, maar waarom?
Poperinge is al eeuwenlang het centrum van de Belgische hopteelt, met hopboeren die hun ambacht doorgeven van generatie op generatie. Van de 23 hoptelers in ons land zijn er maar liefst 17 in Poperinge te vinden, goed voor zo’n 145 hectaren hopveld. Dankzij de combinatie van vruchtbare leemgrond en een goed klimaat groeit hier hop van topkwaliteit.

Hop is een klimplant waarvan de bloemetjes worden gebruikt bij het brouwen van bier. Het zijn de kleine, groene hopbellen die bomvol aroma’s en bitters zitten die de typische smaak aan bier geven. Een plant kan meer dan 7 meter lang worden en groeit enorm snel, tot soms wel 10 of 20 centimeter per dag naargelang de temperatuur. Het is daarom de snelst groeiende plant van West-Europa.
In Poperinge draait het echter niet alleen om bier. Ieder jaar opnieuw zakken foodies van heinde er verre af naar de Westhoek voor een ander stuk van de hopplant. Nog voor men de hopbellen gaat gebruiken voor de bierproductie belanden de jonge, krokante hopscheuten als echte delicatesse in de keukens van topchefs.



Herbeleef deze trip via onze Instagram Highlights.
Maand van de Hopscheuten
Er zijn twee verschillende manieren om hopscheuten te telen. Er is de traditionele manier uit volle grond en de innovatieve teelt in verwarmde serres, die trouwens uniek is in Poperinge. Zo’n twee derde van alle hopscheuten komt uit de volle grond. Het is vanaf half februari tot begin maart dat de pluk op de traditionele manier start, afhankelijk van het weer. De teelt in serres duurt van januari tot eind februari.


Hopscheuten zijn een zeer gegeerd seizoensproduct en het witte goud is een van de duurste groenten ter wereld. Dat komt door de exclusiviteit, de korte beschikbaarheid en het arbeidsintensieve oogstproces dat alleen maar handmatig kan gebeuren. De gemiddelde prijs van een kilo hopscheuten is daardoor € 150 en de Fine Fleur primeuroogst werd zelfs geveild voor € 1000 voor 250 gram.
In maart staan 11 restaurants in de stad in het teken van de Maand van de Hopscheuten, een jaarlijks event in samenwerkingen met Toerisme Poperinge en Horeca Poperinge. Ze bieden elk een eigen suggestie(menu) aan met kraakverse hopscheuten. Denk aan verfijnde combinaties met garnalen, zalm of varkenshaas, afgewerkt met een gepocheerd eitje, romige puree en een luchtige mousselinesaus. Dit is echt fine dining met een stevige link naar de lokale terroir. En uiteraard kan een streekbiertje niet ontbreken. | Meer info.



Bezoek aan het Hopmuseum
Wie echt wil begrijpen hoe diep hop geworteld zit in Poperinge, moet een keertje langsgaan in het Hopmuseum. Dit museum in het centrum van de stad is gevestigd in de Stadsschaal, waar vroeger hop werd gewogen en gekeurd. Het brengt de geschiedenis van de hopteelt tot leven met tentoonstellingen en objecten.
Op de benedenverdieping ontdek je een indrukwekkende collectie van bijna 3000
Belgische bieren. Via de interactieve biertafel kan je verschillende bieren, brouwerijen en hun eigenschappen filteren. Er zijn ook verschillende degustatieavonden en in maart is er een speciaal hopscheuten evenement.


Na je bezoekje aan het Hopmuseum weet je waarom Poperinge de naam hoppestad dubbel en dik verdient. Elke eerste zondag van de maand is er bovendien gratis toegang.
Bezoek aan brouwerij St. Bernardus
Het plaatsje Watou, een deelgemeente van Poperinge, kennen bierliefhebbers als de thuisbasis van brouwerij St.Bernardus. Hier wordt onder andere het legendarische St.Bernardus Abt 12 gebrouwen. Wereldwijd vinden jaarlijks zo’n 15 miljoen flesjes van de verschillende bieren hun weg naar meer dan 80 verschillende landen.
Het verhaal van St.Bernardus begint eigenlijk al in de vroege 20ste eeuw. Franse Trappisten uit het nabijgelegen Mont des Cats vluchten naar Watou om er kaas te maken. In België moet er namelijk geen belasting op betaald worden. Wanneer ze in 1934 terugkeren naar Frankrijk, neemt Evariste Deconinck de kaasmakerij over en bouwt deze verder uit. Meer dan tien jaar later krijgt hij een licentie om de abdijbieren van Westvleteren te brouwen. Een licentie die tot 1992 zou hernieuwd worden. Na enkele moeilijke jaren wordt de brouwerij overgenomen door de familie Depypere die St.Bernardus nieuw leven in blaast en nu een vaste waarde is in de bierwereld.



De brouwerij is ook een echte toeristische hotspot in de regio geworden de laatste jaren. Zo krijg je vanaf hun rooftopbar Bar Bernard een indrukwekkend 360° uitzicht over de Westhoek. Maar er is meer: de interactieve Brewery Tour die in 2023 het levenslicht zag. Je leert er over het brouwproces, maar nog interessanter is de boeiende geschiedenis van de brouwerij waaronder hun link met de Westvleteren Trappisten.
We deden al heel wat brouwerijbezoeken – zagen sommige zelfs dubbel (of lag dat aan het bier?) – maar de Brewery Tour van St.Bernardus is zonder twijfel een van de meest interessante en mooist vormgegeven biertours die we bezochten de afgelopen jaren.
Bart

Eten bij HARTIG en Jules & Jolies
HARTIG: Dit moderne restaurant in het hartje van Poperinge heeft een vaste kaart, een wisselend dag- en week menu en natuurlijk enkele seizoensgebonden suggesties. In de maand maart spelen ook hier hopscheuten een prominente rol. Het is dan ook een van de elf horecazaken die meedoen met de Maand van de Hopscheuten. Chef-kok en beenhouwerszoon Bram speelt met smaken en texturen en brengt verrassende gerechten op tafel. Gastvrouw Jolien zorgt voor de vriendelijke bediening. | Gasthuisstraat 45 in Poperinge



Jules & Jolies in De Lovie: Lunchen in een kasteel heeft iets magisch, en dat gevoel wordt hier nog versterkt door de lekkere keuken. De combinatie van historische grandeur en snacks en drankjes in het theesalon of de eetkamer maakt dit een plek om te onthouden tijdens je fietsrit door de hopvelden. Je kan bij Jules & Jolies onder andere kiezen uit een soepbuffet, salade of heerlijke croque. De meeste lokale ingrediënten en producten komen van De Biotope, de hoeve van De Lovie. Er is ook een sfeervolle geschenkwinkel met handgemaakte spullen. | Krombeekseweg, domein De Lovie in Poperinge



Sociale werking van De Lovie en de link met hopscheuten
De Lovie is veel meer dan een idyllisch kasteeldomein waar het prachtig is om rond te wandelen. Het is ook de thuisplek van een warme organisatie die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. De bewoners werken actief mee en steken zelf de handen uit de mouwen, onder andere bij het telen van hopscheuten in serres. De scheuten worden met de hand geoogst en met veel zorg klaargemaakt voor de restaurants in de streek.
De Lovie heeft geen eigen hopveld. Toch slagen zij er elk jaar in om als eerste de primeurhopscheuten te leveren aan de veiling in Roeselare. De bewoners en hun begeleiders zijn terecht trots op dit typische streekproduct en laten maar al te graag aan bezoekers zien hoe hun hoeve werkt.
Bart
Nieuwsgierig? De bewoners en hun begeleiders ontvangen je met open armen voor een blik achter de schermen.
Bezoek Forena en proef het ambachtelijke vakmanschap
Bij maatwerkbedrijf Forena willen ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opnieuw integreren in de maatschappij door ze zinvolle arbeidskansen te bieden. Tijdens een bezoekje maak je kennis met het productieproces van unieke streekproducten en natuurlijk met de trotse mensen achter al het werk. Ontdek alles over het verhaal achter de verschillende Houblonesse specialiteiten, waarin de subtiele smaak van hopscheuten zitten verwerkt. Zo bestaat het gamma onder andere uit karamelsaus, spletter koekjes, advocaat en de hopscheutenjenever die zich sinds 2022 de Beste Jenever ter Wereld mag noemen.
Tijdens de formule Gourmand neemt een gids je mee op sleeptouw doorheen de ateliers van Forena tijdens een geleid bezoek. Aansluitend schuif je aan voor een lekkere Houblonesse koffie met versnaperingen en bezoek je de pop-up shop. | Meer info. € 40 voor de gids & € 15 per persoon, inclusief koffie en voucher.
Logeren bij In ‘t Groen en Talbot House
Een dag vol indrukken vraagt natuurlijk om een goed logeeradres. Gelukkig biedt de streek enkele bijzondere overnachtingsmogelijkheden. We sliepen in een prachtige B&B in het groen in Watou en pal in het centrum van Poperinge in Talbot House. Een museum/hotel met een bijzondere geschiedenis.
B&B In ‘t Groen (Watou): Een intieme en charmante B&B waar je gastvrij wordt ontvangen door Martine, Annelore en Chris. De naam zegt het eigenlijk al zelf: je slaapt midden in het groen, en als kers op de taart worden hier tijdens het seizoen gerechten met hopscheuten geserveerd. Er is een gezellige zithoek mét honesty bar die is gevuld met lokale bieren uit omliggende brouwerijen. Het ontbijt is er – met huisbereide salades, pate’s en streekkazen – van een ongekend lekker niveau. | Boek hier. Vanaf € 150 per kamer voor 2 personen. Ontbijt is inbegrepen.



Talbot House (Poperinge): Ooit was het hier een toevluchtsoord voor soldaten tijdens WOI, nu is het een sfeervolle herberg met een indrukwekkende geschiedenis die wordt uitgebaat door vrijwilligers. Overnachten is hier zoveel meer dan gewoon een hotelbed. In Talbot House dompel je je onder in pure Night at the Museum-vibes! Verwacht dus niet té veel luxe, zo zijn er gedeelde douches en toiletten op de gang. In de ochtend is er een standaard ontbijt met uitzicht op de prachtige Engelse tuin. Voor een meerprijs van € 10 wacht er zelfs een full English breakfast op je. | Boek hier. Een eenpersoonskamer kost hier ongeveer 80 euro, een tweepersoonskamer ongeveer 115 euro. Museumbezoek en ontbijt zijn inbegrepen.



Nog enkele activiteiten en events rond hopscheuten
- Kom nog meer te weten over hop op deze bezoekboerderijen: ‘t Hoppecruyt, Lemahieu, Belhop & Derycke.
- Taste of Hops on Tour: een unieke all-in dagervaring op de fiets door het prachtige Poperingse hoppeland. | Info, data & prijzen.
In combo met Ieper
Tip! Combineer je bezoek aan Poperinge met een ander stukje Westhoek. Wij trokken nog naar Ieper, slechts tien minuutjes met de trein. Een stadsbezoek kan niet zonder een bezoek aan het Flanders Fields Museum, een van de beste oorlogsmusea in de Westhoek. En een perfecte afsluiter van de dag is het bijwonen van The Last Post. Deze ceremonie aan de Menenpoort vindt iedere dag plaats om 20u. De dag nadien kan je met de fiets nog naar de begraafplaats Tyne Cot en het Museum van Passchendaele.



