khachapuri met kaas

Goedkoop eten & drinken in Georgië: ingrediënten, gerechten & tradities

15 min.

Laatste update 4 oktober

Kan je lekker eten en drinken in Georgië en – misschien wel even belangrijk – kan dat ook voor weinig geld? Na onze geweldige rondreis van enkele weken door het land kunnen we beide vragen met een volmondige ja beantwoorden. We vertellen jullie er alles over in deze uitgebreide culinaire blogpost over de Georgische keuken.

Eten en drinken in Georgië: dit moet je vooraf weten

Unieke keuken met invloeden van (bijna) overal

De Georgische zelf keuken is erg uniek en divers, maar ze werd wel sterk beïnvloed door heel wat andere landen doorheen de geschiedenis. Denk vooral aan invloeden uit de Perzische, Byzantijnse, Ottomaanse en Russische keuken, maar ook ingrediënten en gerechten uit buurlanden als Armenië en Azerbeidzjan. Verder zijn er ook invloeden uit het Midden-Oosten met zelfs hier en daar een Europese twist.

Supra, tamada & gaumarjos

In Georgië speelt de supra een centrale rol. Zie het als een feestelijke maaltijd met heel veel eten en wijn drinken. De tamada – zeg maar de master of ceremony – toast er op het leven, vriendschap en familie (en op van alles en nog wat). Gaumarjos! (op je gezondheid!)

Kruiden zijn belangrijk, vooral koriander

Kruiden spelen een zeer belangrijke rol in de Georgische gerechten. Zo wordt er heel vaak gewerkt met verse koriander, waarschijnlijk het kruid dat men het meest gebruikt in Georgië. Daarnaast komt ook vaak dille, munt, peper(s) en knoflook voor in lokale gerechten, sauzen en salades.

Walnoten zijn overal in Georgië

Noten – en vooral walnoten – zijn een basisingrediënt in zeer veel gerechten. Ze groeien tierig in Georgië door de vruchtbare bodem en een gunstig klimaat. Vaak worden ze geplet tot een pasta die dan dient als basis voor vullingen en sauzen.

Georgische snickers

Het meest bekende snoepje in Georgië is Churchkhela. En ook hierin zitten vooral walnoten. Ze worden aan een touwtje gedipt in ingedikt druivensap (of een andere fruitsmaak) en daarna gedroogd. Bij kraampjes naast de weg of op marktjes, je vindt deze zoetigheid echt overal.

🪙 Prijs: 0,7 euro tot 1,5 euro per stuk (2 tot 5 GEL/stuk)

Heel veel groenten op het menu

Schrik er niet van wanneer op een menukaart in Georgië veel meer dan de helft van de gerechten vegetarisch is. Dat maakt het ook een uitstekende bestemming voor veggies. Belangrijke groenten zijn aubergine, courgette, spinazie en bieten. Ook gerechten met bonen komen vaak voor.

Vlees staat ook op het menu, maar niet overal zo overvloedig als je misschien vooraf zou denken. Dat heeft er mee te maken dat vlees dikwijls als luxe product wordt gezien in het relatief arme Georgië. Afhankelijk van de regio serveren ze ook rund, lam, schaap, varken of kip. Vaak wordt vlees gegrild. Visgerechten kom je veel minder tegen in de Georgische keuken. Als er al iets met vis op het menu staat is het vaak forel of ansjovis.

Hét nationale gerecht uit Georgië: khachapuri

We moeten het toegeven: we hebben bijna iedere dag gesmuld van het nationale gerecht: khachupuri. Deze Georgische versie van een kaasbrood vind je echt overal in het land. Je eet het zowel on the go aan een kraampje als aan de tafel van een fancy restaurant. Ontbijt, snack, lunch of diner? Een khachapuri kan gewoon altijd!

De khachapuri heeft heel wat lokale varianten, waarbij de vulling en de vorm kunnen verschillen. De enige constante: brood en kaas. Wat de kaas betreft wordt er vaak gewerkt met Sulgoeni en/of Imeruli, twee Georgische kaassoorten. Afhankelijk van de plaats waar je bent zal er bijvoorbeeld nog boter en een eitje (de regio Adjara), aardappelpuree (de Osseetse versie) of extra veel kaas toegevoegd worden. Meestal is de vorm rond, maar niet altijd. De meest bekende is waarschijnlijk de Adjarian khachapuri – met het ei – in een opvallende bootjesvorm.

🪙 Prijs: afhankelijk van de plaats en soort 3 tot 6 euro (10 tot 20 GEL/stuk)

Bijna alles in de Georgische keuken wordt vers gekookt en gebakken. De gerechten worden in restaurants daardoor meestal niet tegelijkertijd geserveerd zoals wij dat gewend zijn, maar alles komt direct uit de keuken van zodra het klaar is.

6 andere typische gerechten uit de Georgische keuken

Khinkali

Khinkali zijn Georgische dumplings. Ze zijn groot en hebben meestal vlees als vulling. Dat kan rund, varken of lam zijn en er zijn ook varianten met kaas, aardappelen of champignons. Verwacht ook zeker de smaken van peper en koriander. Je neemt een khinkali met de ‘kraag’ bovenaan vast terwijl je de bouillon opdrinkt en achteraf de vulling opeet. De top van het deeg wordt niet opgegeten. Je kan ze meestal per 5 bestellen.

🪙 Prijs: ongeveer een halve euro per stuk (1,50 GEL/stuk)

Pkhali

Niet per se onze grootste favoriet, maar ook pkhali vind je in heel wat restaurants. Denk aan een soort van smeerpaté, maar dan gemaakt met fijngemalen groenten als aubergine, spinazie of rode biet en gemengd met walnoten, look en kruiden. Het wordt koud gegeten, meestal als voorgerecht of broodbeleg. Tip: TV-kok Jeroen Meus trok ook naar Georgië en maakte pkhali in zijn kookprogramma Dagelijkse Kost.

🪙 Prijs: assortiment van 3 soorten 5 euro (15 GEL)

Georgische salade

We vertelden jullie al dat Georgiërs dol zijn op groenten. Op restaurant kan je overal een eenvoudige boerensalade bestellen. Meestal krijg je dan een bordje met heerlijke tomaten, komkommer, rode ui en rucola. Het wordt afgewerkt met lokale olijfolie en kruiden als koriander en basilicum. Extraatje is de romige Georgische walnotendressing.

Mtsvadi

Wij kennen mtsvade als een vleesspies of saté. Het is een heel populair en vaak voorkomend gerecht. Op de spies steekt men meestal gemarineerd vlees dat achteraf wordt gegrild. Je krijgt dit gerecht vaak samen geserveerd met een saus op basis van pruimen (tkemali), met een dikke walnotensaus (satsivi) of een pikante saus met pepers (adjika).

🪙 Prijs: 5 tot 7 euro per stuk (16 tot 24 GEL/stuk)

Chashushuli 

Wie gaat uit eten en drinken in Georgië komt ongetwijfeld enkele stoofpotten tegen op de kaart. Wij zijn verzot op chashushuli, een kruidig en pittig gerecht op basis van tomatensaus, pepers, koriander en rund- of kalfsvlees. Vaak is er ook een vegetarische variant met paddenstoelen. Het is eigenlijk een afgeleide van ostri, een andere Georgische runderstoofpot.

🪙 Prijs: 7 tot 10 euro per stuk (22 tot 32 GEL/stuk)

Lobiani

Als je een lobiani voor het eerst ziet passeren heeft het gerecht veel weg van een klassieke, ronde khachapuri. De kaas wordt hier echter vervangen door een dikke pasta van kidneybonen. De snack is smaakvol, maar wel een beetje droog volgens ons.

🪙 Prijs: 4 tot 6 euro per stuk (14 tot 20 GEL/stuk)

Wijn, bier & chacha

Het klinkt misschien als een verrassing, maar Georgië wordt algemeen beschouwd als het land waar het eerst ter wereld wijn werd geproduceerd, zo’n 7000 jaar geleden. Wijn kan je dan ook overal in het land verkrijgen. Wijn wordt vooral gemaakt in het oosten van het land, in de regio Kakheti. Daar worden zo’n 7 op de 10 druiven verbouwd.

In de Georgische wijnbouw gebruikt men vaak de qvevri-methode. Daarbij wordt wijn gefermenteerd en gerijpt in grote kleipotten die zijn ingegraven in de grond. Dat geeft een uniek smaakprofiel aan de wijn.

Dit zijn de 5 bekendste druivensoorten

De vijf bekendste Georgische wijnen zijn Saperavi (rood), Rkatsiteli (wit), Kindzmarauli (rood), Tsinandali (wit) en Mukuzani (rood).

Chacha is dan weer de traditionele Georgische sterke drank die overal rijkelijk vloeit, en daar moet het niet per se avond of weekend voor zijn. Het is een heldere druivenwodka die (vooral thuis) wordt gestookt met de overschotten van de druiven die men heeft gebruikt voor het maken van wijn.

Ook typische amberkleurige Georgian brandy vind je vaak in de winkelrekken. Ideaal voor bij je koffie aan het kampvuur als je het ons vraagt.

Is er ook bier?

Yep! Ook bier wordt er redelijk veel gedronken in Georgië. Onze favoriet was de lokale Kazbegi pils, maar er zijn nog een aantal lokale merken, al gaat het alcoholpercentage bijna nooit over 5°.

🪙 Prijs: afhankelijk van de plaats betaal je 1,5 euro tot 2,5 euro voor een halve liter lokaal bier (5 tot 8 GEL). In de supermarkt is dit ongeveer 2,5 à 3 GEL.

Betalen en fooien

Je bent niet verplicht om een fooi te geven op café of restaurant, maar het wordt wel geapprecieerd. Let op: soms wordt er een extra service fee aangerekend op het kassaticket. Vaak is dit 10% van het totaal, maar ook 15% is mogelijk. Meestal staat dit vermeld op de prijslijst, maar zeker niet altijd. Dat hebben we zelf meermaals kunnen vaststellen.

Is eten en drinken in Georgië duur?

Als je het vergelijkt met Belgische en Nederlandse prijzen is het niet duur om in een restaurant te eten in Georgië. Maar we lezen op veel plekken op het internet woorden als spotgoedkoop of goedkoopste bestemming ter wereld, wel dat is het jammer genoeg niet.

Reken voor een snelle lunch voor twee personen waar je een khachapuri en een salade deelt, samen met twee frisdrankjes op zo’n 10 euro (30 GEL/2 personen). Ga je wat uitgebreider dineren met zijn tweetjes? Reken dan op 22 euro (65 GEL/2 personen) voor een bord dumplings, een assortiment pkhali en een gedeelde stoofpot met vers brood en een grote karaf huiswijn en water.

Hou er rekening mee dat het in steden als Tbilisi, Gori en Kutaisi wat duurder kan zijn. Zeker in de toeristische straten. Ook in gebieden die heel afgelegen (in de bergen) liggen zijn de prijzen vaak een tikkeltje hoger, omdat de bevoorrading daar niet altijd even gemakkelijk is.

Zelf koken in Georgië tijdens je roadtrip?

Bijna overal in Georgië vind je winkels zoals Spar en Carrefour. Je kan ze wel niet vergelijken de met grote supermarkten die wij hier kennen. Het zijn eerder winkeltjes-om-de-hoek waar je de belangrijkste producten kan kopen. Enkel in grote steden heb je ook echte hypermarkten. De meeste winkels sluiten rond 20 uur of zelfs 22 uur, maar hier en daar vind je zeker ook een supermarkt die 24/24 open is.

Voor vers brood of vers vlees ga je best naar een plaatselijke bakker of slager, want een groot aanbod is er in de gewone winkels niet. Verse groenten en fruit koop je voor een fractie van de prijs ook beter gewoon naast de straat aan de verschillende kraampjes. Zo steun je ook nog eens de lokale bevolking.

Eten en drinken in Georgië: het land praktisch

Lees ook zeker onze bijhorende blogposts: tips en weetjes over je verblijf in Georgië en route en planning van onze rondreis door Georgië.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.