Eilandhoppen in Kroatië: de prachtige Kvarner-regio

12 min.

Laatste update 19 juni

Kroatië is met zijn idyllische kust die is volgezaaid met baaien en stranden bij heel wat toeristen al lang een favoriet vakantieland. Belgen trekken meestal naar schiereiland Istrië, in de Dalmatische Zee of gaan richting Dalmatië waar prachtige steden als Zadar en Dubrovnik hen opwachten. Vetexbart trok naar de –iets minder bekende- Kvarner regio om te gaan eilandhoppen in de Adriatische Zee. Laat je er onderdompelen in de mediterrane levensstijl van royale porties zeevruchten, lange wandelingen langs de haven en tot aan de rand gevulde glazen wijn.

eiland susak eilandhoppen kroatie

Mondain Opatija

Alvorens we de ferry opstappen om enkele van Kroatië’s mooiste en verrassende eilanden te ontdekken verkennen we Opatija, gelegen aan de voet van de hoogste Istriaanse berg Ucka. De stad verwelkomt jaarlijks tienduizenden toeristen die stuk voor stuk flaneren langs de kilometers lange promenade aan de kust. Opatija ademt door z’n statige hotels en prachtige villa’s in pastelkleuren heel wat nostalgie uit. Het milde mediterrane klimaat, zorgt ervoor dat de plek niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het najaar, een aanrader is. Vergeet bij je bezoek zeker het symbool van de stad op de rotsen voor de kust niet te begroeten; de bronzen Madonna met de zeemeeuw.

Wij logeerden in het sjieke Remisens Premium Hotel Grand Palace, waar we genoten van het uitzicht op het helblauwe water van de Kvarner Baai én de prosecco bij het ontbijt. Wie zin heeft in een lekkere lunch of diner -met fantastisch havenzicht- doet er goed aan om de benen onder de tafel te schuiven bij restaurant Yacht Opatija.

Je vliegt vanuit Brussel rechtstreeks naar Zagreb, vanwaaruit je met een huurwagen in zo’n twee uur naar Opatija rijdt.

Er zijn ook vluchten vanuit Charleroi, Antwerpen, Rotterdam, Eindhoven of Maastricht

Cres, de grootste

Cres is -heel erg nipt- het grootste eiland van Kroatië, al is niet iedereen het daarmee eens (lees: de inwoners van Krk, het tweede grootste eiland). Als we het uitgerekte eiland na een half uur met de ferry bereiken, rijden we met de auto nog een stukje verder. Onderweg worden we getrakteerd op steile rotswanden, baaien en stranden. De meeste van de 3000 inwoners wonen in Cres-stad, al sinds de 15de eeuw het administratieve en tegenwoordig ook toeristische centrum van het eiland. Rond de haven vind je de meeste terrassen en restaurants, terwijl de souvenirwinkeltjes zitten verstopt achter de vroegere stadswallen. Dat historische gedeelte van Cres kan je bereiken via één van de drie nog bestaande toegangspoorten. Binnenin ontdek je een wirwar aan smalle straten met enkele prachtige Venetiaanse huizen, heel wat kerken en twee kloosters.

Wie zin heeft in kraakverse vis kan zijn eetlust stillen bij restaurant Riva aan de kleine haven, in het centrum van Cres. Proef er zeker de tartaar van tonijn en de overheerlijke zwaardvis.

Wist je dat? Er in de Adriatische Zee een grote kans bestaat om dolfijnen te spotten? Natuurlijk moet je wel wat geluk hebben, een vooral je ogen goed open houden.

Vanuit Opatija rijd je in ongeveer 45 minuten naar de ferryhaven van Brestova in Istrië. De weg hierheen is prachtig. Met de (auto)ferry ben je binnen het half uur op het eiland Cres.

Vitaal Lošinj

Wat ooit een geheel vormde met Cres is nu een apart eiland, met het kanaal van Osor als scheidingslijn. Lošinj wordt ook wel het eiland van de vitaliteit genoemd door z’n inwoners. En dat kunnen we na het proeven, zien of inademen van al de gastronomie, cultuur en de geur van pijnbomen alleen maar beamen. Met meer dan 200 dagen zonneschijn is het trouwens één van de zonnigste regio’s van Kroatië.

Losinj eiland

Op een eiland als Lošinj word je met gemak 100 jaar. Onze oudste inwoner is 107 en wandelt hier nog iedere dag rond.

Dalibor Cvitkovic, directeur Toerisme van Mali Lošinj

De stad Mali Lošinj heeft als culturele blikvanger een opmerkelijk museum dat helemaal gewijd is aan een bronzen standbeeld van de jonge atleet Apoxyomenos. Het beeld zou dateren uit de 1ste of 2de eeuw voor Christus en werd in 1997 in het water opgemerkt door een Belgische toerist. Twee jaar later werd het opgevist en gerestaureerd.

Mali Losinj panorama
Ga tegen zonsondergang naar het Providenca uitkijkpunt en geniet.

Tip! Rijd naar Providenca Tematski Vidikovac, voor wat misschien wel het allermooiste en romantische uitkijkpunt van de Kvarner-regio is. Bovenop de berg Umpiljak geniet je van een adembenemende zonsondergang bij een drankje en een hapje.

Via een brug nabij Osor rijd je in ongeveer 1 uur van Cres naar Mali Lošinj.

Afgelegen Susak 

Bij Lošinj horen nog een heleboel eilanden, waarvan en momenteel zeven van zijn bewoond. Al is ‘bewoond’ relatief, want op één van die eilanden wonen exact…twee mensen! Wij vertrokken vanuit Mali Lošinj met een prachtig en authentiek zeilschip naar Susak, een door water omringd stukje land op zo’n 15 kilometer varen. Susak bestond vroeger voor bijna 95% uit wijngaarden, waardoor de overgrote meerderheid van de 2000 inwoners mee instond voor het maken van wijn. Mede door economische redenen na Wereldoorlog II vluchten de meeste van de eilandbewoners echter naar Italië dat nog geen 100 kilometer verder ligt. Vandaag telt het eiland nog slechts een hondertal mensen.

Mali Losinj eilandhoppen kroatie
Fancy a ride?

“Ons schooltje heeft exact 3 leerlingen”, zegt de enige lerares op het eiland. Als we later aanschuiven voor lunch, blijkt diezelfde vrouw ook achter de kookpotten van het restaurant te staan.

Vetexbart

Op het afgelegen eiland kan je heerlijk tot rust komen aan het strand, zeker in het najaar als de grote stroom toeristen er niet meer is. Wil je lekker lunchen? Ga dan langs bij Konoba Barbara, vlakbij de kerk in Susak die ook zeker een bezoekje waard is. Ook hier eet je -uiteraard- het best verse vis. You are on an island, remember? Wie wil overnachten op het eiland kan dat bijvoorbeeld bij kleinschalige B&B’s, want echte hotels zijn er niet op Susak.

Wij vertrokken van Mali Lošinj met een private zeilboot naar Susak, maar je kan ook de betalende veerboot nemen om het eiland te bereiken.

Rab, het mooiste

Het eiland Rab, ten oosten van Cres, was voor mij de verrassing van deze eilandhopping trip. Rab-stad heeft één van de mooiste historische centra in de regio. Denk aan prachtige gebouwen met Venetiaanse invloeden en de drie parallelle straten, die met elkaar verbonden zijn door een aantal zijstraatjes. De stad wordt in de gaten gehouden door vier prachtige belforten, die al eeuwenlang het herkenbare symbool van de stad zijn. Helemaal tot rust kom je in één van de drie stadsparkjes. Aan de waterkant kan je dan weer genieten van enkele gezellige pleinen. Wil je opnieuw het water op? Dan brengt een watertaxi je voor enkele euro’s graag naar je bestemming rond het eiland.

Luxueus overnachten op Rab doe je in hotel Imperial, vlakbij het oude centrum. Ga zeker ook dineren in één van hun restaurants en eveneens wijnbar Vino Veritas.

Neem de ferry aan de haven van Merag, op iets meer dan een uur rijden van Mali Lošinj (hou er rekening mee dat de bruggen een paar keer per dag gesloten zijn). Vanuit Merag neem je de ferry naar Krk (30 minuten), waar je vervolgens overstapt op de ferry naar Rab (1u20).

Nog op het eiland Rab ligt Lopar, een wat meer toeristische plaats die bekendstaat om zijn prachtige stranden, zoals Paradise Beach, dat 1,5 kilometer lang is. Onlangs werd het door CNN nog uitgeroepen tot één van de 100 mooiste stranden ter wereld. In totaal heeft Lopar 22 zandstranden, waarvan drie waar ook nudisten welkom zijn. Wij reden naar het iets afgelegen Ciganka of Gypsy Beach in het noordoosten van het eiland en 2,5 kilometer van Lopar. Ook op dit kleine strand, verscholen tussen dennebomen en rotsformaties is naaktzwemmen toegelaten.

Tip! Ook op Rab kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. Rijd (of wandel) via steile wegen naar restaurant Kamenjak, gelegen op het hoogste punt van Rab. Let op want de plek is slechts open tot 18u.

Lopar ligt op zo’n 12 kilometer rijden van Rab-stad.

Eilandhoppen in Kroatië praktisch

Wij vlogen met Croatia Airlines naar Zagreb, de Kroatische hoofdstad. Die rechtstreekse vlucht duurt net geen 2 uur. Op de luchthaven van Zagreb kan je een auto huren voor je trip. Vroege of later vlucht? Dan is het luchthavenhotel Aristos een fijne optie.

Wie een hotel boekt kan trouwens rekening houden met het Stay Safe logo. Dat veiligheidslabel maakt duidelijk of er voldoende rekening gehouden wordt met de geldende corona maatregelen. Meer informatie vind je hier.

Vergeet niet dat er in Kroatië wordt gewerkt met de Kroatische Kuna en niet met de Euro.

Lees hier ook mijn artikels over het eiland Brac en de stad Split.

Perstrip in samenwerking met de toeristische dienst van Kroatië. Meer informatie over het land vind je hier | In het artikel zitten affiliatielinks verwerkt.

Bewonder Rab-stad vanaf het uitkijkpunt.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.