De meeste onder ons gaan graag zo veel en zo ver mogelijk op vakantie. Wij van Vetexbart.be ook, mocht je daar nog aan twijfelen. En ook al zitten we af en toe wat krap bij kas, onze tripjes naar de zon geven we niet zomaar op. Enkele weken geleden trokken we voor twaalf dagen naar Cuba, met als doel ons er te rot amuseren en tegelijkertijd zo weinig mogelijk centen te spenderen. Het Caribische eiland is niet meteen het goedkoopste vakantieland om naartoe te trekken, maar toch slaagden we erin om minder dan 500 euro per persoon te spenderen. Uitgezonderd van de vluchten weliswaar. In deze blogpost doe ik de boekhouding van onze 12 daagse trip uit de doeken.
1 CUC is ongeveer 0,90 EUR (juli 2019)
Overnachten
110 CUC per persoon
Slapen doe je in Cuba in een hotel of in een casa particular, een soort van plaatselijk AirBnb. Wij sliepen iedere dag bij mensen thuis in een casa. De prijzen variëren van 15 CUC tot z’n 70 CUC per kamer en per nacht, ongeacht het aantal personen die er overnachten (tot 3 personen). Gemiddeld betaalden we 20 CUC per nacht, oftewel 10 CUC per persoon.
Eten
135 CUC per persoon
Je kan in Cuba relatief goedkoop eten, maar verwacht dan wel geen sublieme keuken of een grote keuzemogelijkheden. Een standaard restaurant serveert vooral schotels met rijst, kip, scampi of vlees (vanaf 3,5 CUC). Af en toe vind je een pizza (vanaf 2,5 CUC) of pasta (vanaf 3 CUC) op de menukaart. Ook kreeft is op sommige plaatsen mogelijk (vanaf 15 CUC). In je casa kan je ‘s morgens een ontbijt nemen (meestal 5 CUC) of je kan ergens een sandwich of tortilla oppikken (vanaf 1,5 CUC). Wij aten meestal drie maal per dag -een basic maaltijd- en spendeerden zo’n 12 CUC per dag.
Drinken
150 CUC per persoon
Toegegeven, we drinken nogal graag en stevig. Het zal je dus niet verwonderen dat drank een serieuze hap uit ons reisbudget betekende. Je bent tenslotte in Cuba, het land van de rum! Voor een fles witte rum betaal je gemiddeld 3,50 CUC in de winkel. Voor een fles Havana Club met pakweg 3 jaar oude rum vraagt men ongeveer het dubbele. Een shotje rum heb je al voor zo’n 0,5 CUC. Een cocktail (cuba libre of moijito) kost je dan weer zo’n 2 à 3 CUC op restaurant. Voor een plaatselijk biertje geef je ongeveer 1,50 CUC. Wil je even doordrinken dan betaal je voor een blikje plaatselijke frisdrank meestal 1 CUC. Koop je een grote fles water aan een kiosk of in een winkel dan zal je dit niet meer dan 1,5 CUC kosten. Op een doorsnee dag gaven wij 13 CUC per persoon uit aan allerhande drankjes. Zoals je ziet, iemand die niet van plan is (veel) alcohol te drinken kan hier dus wel wat besparen.
Vervoer
128 CUC per persoon
Omdat we verschillende steden bezochten tijdens onze rondreis moesten we vaak gebruik maken van bussen en taxi’s. De goedkoopste manier is de taxi collectivo. Je deelt dan een taxi met andere reizigers (bijvoorbeeld de rit Trinidad-Havana kost je zo’n 20 CUC per persoon). De busdienst Viazul brengt je dan weer relatief goedkoop van de ene naar de andere stad (6 CUC tot 20 CUC afhankelijk van de route). Wij reden met zowel taxi als bus en klokte af op 128 CUC per persoon.
Allerlei
52 CUC per persoon
In Cuba betaal je soms om nationale parken te bezoeken (2 tot 10 CUC) of om een ligzetel aan het strand te huren (2 tot 5 CUC). We deden geen dure georganiseerde excursies maar trokken er meestal zelf op uit. In restaurants zitten vaak muzikanten die de boel wat opvrolijken met hun ritmische klanken. Zij komen dan achteraf langs voor een kleine bijdage (1 CUC). Onze grootste uitgave in de categorie allerlei ging naar de aankoop van internetkaartjes (1 CUC voor 1 uur).
Conclusie
575 CUC per persoon (490 euro)
Zonder aan comfort in te binden kan je perfect cheapass reizen doorheen Cuba. De kamers waarin we sliepen waren stuk voor stuk netjes, hadden aparte bedden en een eigen badkamer met toilet. Er was ook altijd airco aanwezig. De prijzen die vermeld worden in deze blogpost zijn in de lokale toeristenmunt CUC, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Wij deden deze reis met twee personen. Als je alleen deze trip maakt zal je uiteraard extra moeten moeten betalen voor de kamer en het vervoer omdat je die dan niet kan delen.
Cuba praktisch
Wij vlogen rechtstreeks naar Varadero met TUI fly. Onze vlucht kostte 349 euro retour per persoon zonder ruimbagage en met een standaardmaaltijd. Een vlucht met hotel boeken kan natuurlijk ook.
Hou er rekening mee dat je een paspoort nodig hebt voor Cuba, dat je afhankelijk van de gemeente ongeveer 75 euro kost. Je paspoort blijft 7 jaar geldig. Ook een reisverzekering is verplicht om het land binnen te komen.
Ik haalde heel wat inspiratie en praktische tips uit de heel erg handig opgestelde reisgids Cuba van anwb.
Meer handige weetjes over Cuba vind je hier.