Split: citytrippen in een Romeins paleis

Bart
Door Bart
10 minuten lezen

In een niet zo ver verleden was Split niet meer dan een transitplek. Avonturiers op roadtrip doorheen de Balkanregio reden er in snel tempo voorbij. Zonnekloppers haasten zich in de zomermaanden aan boord van de ferry’s richting nabijgelegen eilanden. Het is pas sinds een paar jaar dat Split ook echt een bloeiende toeristische bestemming geworden is. De tweede grootste stad van Kroatië speelt z’n troeven tegenwoordig handig uit. Het is en blijft het ideale startpunt om te eilandhoppen naar bijvoorbeeld Hvar of Brač, maar er is veel meer.

Split: stad in een paleis

Split, de onofficiële hoofdstad van Dalmatië, wordt gekenmerkt door een nogal turbulente geschiedenis. Die laat tot op vandaag nog steeds zijn sporen na. Zo speelt een groot deel van het leven in de stad zich af binnen de muren van het paleis van Diocletianus. De Romeinse keizer liet zijn stulpje bouwen in het begin van de vierde eeuw. Nu is het één van ‘s werelds best bewaarde monumenten van de Romeinse architectuur. Het is in het paleis dat je het hart van Split hoort kloppen. Doorheen de wirwar aan smalle en autovrije steegjes vind je trendy koffiebars, kitscherige souvenirwinkels en ontelbare restaurants.  Voor de fans: scènes uit seizoen 4 van Game of Thrones werden in de kelders van het paleis gefilmd.

paleis Split
In Split speelt zich heel wat af te midden het paleis.

Flaneer als een diva op de Riva

Een leuke plaats om de dag of avond door te brengen is op de Riva boulevard aan de waterkant. Het is één van de meest aantrekkelijke plekjes in de stad om mensen te kijken, na lekker eten onze favoriete bezigheid. De met palmbomen bezaaide promenade loopt over de hele lengte van het paleis (250 meter lang) en grenst tevens aan de west ingang. Dit is dé plek voor je eerste kopje koffie van de dag, een lunch met uitzicht op de vissersbootjes of een cocktail of twee tijdens de zonsondergang.

Riva Split
Aan terrasjes, bars en restaurants geen gebrek langs de Riva promenade.
Haven Split
‘s Ochtends zie je de vissers vertrekken met hun bootjes, op zoek naar verse vis.

Hop eiland hop!

We zeiden het al een paar keer: Split is de perfecte plek om de ferry op te springen en je te laten varen naar één van de zonnige eilanden in de buurt. Onze bestemming werd Brač, door velen ook wel het mooiste eiland van Kroatië genoemd. De overzet van de terminal in Split tot aan het havenstadje Supetar duurt zo’n 50 minuten, waardoor het een ideale daguitstap is (ongeveer 4 euro). Je komt er sprookjesachtige middeleeuwse dorpjes tegen, prachtige stranden en uitgestrekte olijf- en wijngaarden. Wist je trouwens dat Brač, ieder jaar het wereldkampioenschap olijven plukken organiseert? Verder heb je nog verbindingen naar andere eilanden in de Adriatische Zee, zoals Hvar of Vis.

Postira, Brac Kroatië
Op Brač vind je heel wat idyllische prentkaart dorpjes, zoals Postira.

Dalmatische gastronomie

Het was volgens onze gids pakweg tien jaar geleden onmogelijk om in Kroatië aan een echt goede lap vlees te raken op restaurant. Ook één of ander exotisch stuk fruit vinden in de winkel was geen makkelijke klus. Tegenwoordig mag ook Split zich terecht een stad van sublieme gastronomie noemen. Gerechten van over de hele wereld worden er geserveerd op een hoogstaand niveau. Je kan er uiteraard ook dineren bij talrijke plaatselijke chefs die de Dalmatische keuken hoog in het vaandel dragen. Denk aan verse vis, olijfolie, knoflook, kruiden en heerlijke lokale wijnen. Voor zo’n gerechten in een traditionele setting schuif je best aan tafel in een konoba (soort taverne). In Split proefden we onder andere van een heerlijke green pasta scampi op het terras bij Varoš (Ban Mladenova 9). Iets meer uitgebreid lunchen of dineren kan dan weer bij Apetit (Šubićeva 5). Proef er zeker de zeevruchten risotto, één van hun specialiteiten.

Onze activiteiten & tours partner:

Something’s fishy here…

Wil je zien waar die ingrediënten op je bord vandaan komen dan moet je zeker een bezoek brengen aan één van de typische lokale marktjes. Zo heb je in het centrum van Split en vlak bij de haven de vismarkt (Ribarnica) waar je de drukte kan ervaren van het wegen, snijden en verhandelen van allerlei vis- en schaaldieren. Iets verderop (Pazar) kan je dan weer terecht voor onder andere groenten en fruit, kleinschalig geteeld door lokale boeren.

Markt Split Kroatië
Locals verkopen fruit en groenten op de Pazar markt.

Wist je dat…?

… je her er der in de stad een vierkoppig mannenkoor of klapa kan tegenkomen. De volkszangers brengen a capella oude liederen.

… de das eigenlijk een Kroatische uitvinding is? De cravate, een soort van geknoopte sjaal werd er al sinds oudsher gedragen en was een teken van trouw bij mannen die ten oorlog trokken.

Hotel with a view

Eén van de fijnste plaatsen in Split om de nacht door te brengen is het Cornaro hotel. Dit centraal gelegen viersterrenhotel heeft buiten zijn moderne, erg ruime en kraaknette kamers nog één grote troef. Je kan er namelijk – met een cocktail in de hand – genieten van het prachtige uitzicht vanop de rooftop bar. Je krijgt er boven op het dak van het hotel een verbluffend uitzicht over het historische centrum, de haven en de eilanden. Ook niet-gasten zijn er welkom.

Panorama Split Kroatië
Het mooiste panorama over de stad krijg je vanaf het dakterras van hotel Cornaro.

Split praktisch

Momenteel zijn er vanuit België geen rechtstreekse vluchten naar Split (wel in de zomer met TUI fly). Met Brussels Airlines of een andere partner van de Star Alliance groep kan je de stad of het eiland Brac wel bereiken via een tussenlanding in bijvoorbeeld München of Zagreb. Met de auto moet je uitgaan van zo’n 1700 kilometer langs de snelste route vanuit Brussel. Je kan natuurlijk ook een auto huren.

In Split kan je met de auto of te voet naar Brac met de ferry. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten. In het hoogseizoen vaart de ferry 14 keer per dag uit. Afhankelijk van het seizoen betaal je zo’n 5 euro voor de oversteek, of zo’n 25 euro met je auto aan boord (enkel).

Betalen kan je tegenwoordig gewoon met de euro (sinds 2023). Voor een bezoek aan het land heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig. Voor je vertrek check je best even de website van Buitenlandse Zaken.

Disclaimer:

🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo’n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf af en toe trakteren op een fris pintje. Bedankt!

DoorBart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar