Citytrip Luik: een vurige afspraak langs de oevers van de Maas

Bart
Door Bart België
7 minuten lezen
Coverfoto: (c) J.P. Remy

Een tijd geleden trokken we nog eens een keer richting Wallonië. We bezochten er Luik, zeg maar de toegangspoort tot de Belgische Ardennen. En we gingen er niet (alleen) naar toe om wafels en balletjes te eten. De levendige stad biedt her en der prachtige architectuur aan, heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes, maar kan ook rekenen op een wervelend nachtleven. Je hoort het, de tijd van grijs en grauw Luik behoort stilaan tot het verleden. Vetexbart zet alvast de hoogtepunten op een rijtje.

Belgisch surrealisme in Luik: René Magritte zien, beleven en voelen

Wie van plan is om één van de volgende weken of maanden Luik te bezoeken start zijn citytrip best in La Boverie, zeg maar het Museum voor Schone Kunsten. Van 5 november 2021 tot 22 maart 2022 kan je er Inside Magritte gaan bewonderen. Deze immersieve ervaring was een drietal jaar geleden voor het eerst in het Italiaanse Milaan te bekijken en komt nu eindelijk thuis. Meer dan 160 werken van de Belgische kunstenaar komen er virtueel aan bod. Meer info over dit uniek spektakel vind je hier. Vergeet trouwens achteraf ook het magnifieke park rondom La Boverie niet.

(c) P. Fagnoul

Hellingen van de Citadel

Een bijzonder plekje in Luik zijn de hellingen van de citadel. Vanuit het hartje van de oude stadswijk wandel je langs kronkelende trappen, veel groen en gezellige tuintjes. Wanneer je eenmaal boven bent krijg je een prachtig uitzicht op het centrum van de stad.

Montagne de Bueren

Wie Luik gaat ontdekken kan niet anders dan een bezoek te brengen aan Montagne de Bueren. Via de straat met zijn fotogenieke trappen heb je toegang tot de citadel van Luik. De 374 steile trappen zijn alleszins een goede training voor de kuiten! 

Wandel door de stad

Street art parcours zijn duidelijk aan een opmars bezig: je vindt er namelijk ook één in Luik. Het parcours is ongeveer 25 km lang, dat is redelijk wat, maar je kan er ook enkel een deeltje van wandelen. Deze wandeling loopt namelijk door heel de stad Luik. De perfecte manier dus om de stad te leren kennen!

Onze activiteiten & tours partner:

Genieten van streekproducten

Om te smullen van lokale lekkernijen zit je helemaal goed in Luik. Zo moet je niet al te ver zoeken naar de typische Luikse wafel die gebakken wordt met suikerkorrels in het deeg. Ons favoriete wafel-adresje is trouwens La Petite Boutique van Une Gaufrette Saperlipopette (Rue des Mineurs 7). Ook de Boulet Liégeois, met Luikse siroop is een echt streekgerecht dat je niet mag skippen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld naar Restaurant Amon Nanesse gaan (Rue de l’Epée 4).Wil je in de stemming komen alvorens een avondje te gaan stappen in Luik, dan kan je bij de buren een peket of twee misschien wel drie gaan drinken. Dat is een plaatselijke jenever (La Maison du Peket bar). Op speurtocht naar een gezellige kroeg? Die ga je zeker vinden in de buurt van Place du Marché of Le Carré, vlak bij Place de la Cathedrale.

(c) J.P. Remy

Wie niet genoeg kan krijgen van lekkere streekgerechten kan bijvoorbeeld ook nog op zoek gaan naar de kenmerkende Herve-kaasjes, witte pens of Boudin Blanc of een Café Liégeois. Smakelijk!

Winkelen in de stad

Luik heeft geen gigantische winkelstraat zoals bijvoorbeeld de Meir in Antwerpen, maar wel een fijn winkelgebied dat zich uitstrekt van Place St-Lambert tot Place de la Cathédrale. Wil je liever shoppen in een winkelcentrum? Dan heb je de Mediacité met meer dan 120 winkels en Belle-Ile, net buiten het centrum. De winkels in de stad zijn normaal gezien op zondag gesloten.

Andere blikvangers in Luik

  • het prachtige treinstation van Luik-Guillemins werd ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava. Er was trouwens meer dan tien jaar nodig om de bouw te realiseren.
(c) J.P. Remy
  • breng zeker een bezoek aan de museumsite Grand Curtius. Hier werden verschillende kleinere musea samengebracht tot één groot kunst- en geschiedenismuseum.
  • Iedere zondag kan je rondslenteren op La Batte, de oudste en grootste markt van België aan de oever van de Maas.
(c) J.P. Remy

Luik praktisch

Ook Luik ontsnapt niet aan de dagelijkse verkeersdrukte. Je kan daarom het best de stad bereiken per trein. Er zijn bijvoorbeeld regelmatige treinen vanuit Antwerpen en Brussel. Ook vanuit Nederland is een bezoek aan Luik heel eenvoudig via het spoor. Wil je meer informatie over Luik of Wallonië? Surf dan naar deze website.

Disclaimer:

🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo’n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf af en toe trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.