Citytrip Diest: erfgoed en gezelligheid troef

Bart
9 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Een tijd geleden was ik te gast in het Vlaams-Brabantse Diest. De Oranjestad was eeuwenlang in handen van de graven van Nassau en is onder andere met zijn begijnhof een echte historische parel. Dé ideale plaats dus voor een daguitstap of weekendje weg, maar jammer genoeg nog iets te vaak over het hoofd gezien door toeristen. Die trekken sneller naar het bekendere Leuven of Hasselt. Wij bezochten de stad alvast op een verrassende manier.

Opgelet! Door de huidige covid19-maatregelen kunnen bepaalde activiteiten in Diest tijdelijk afwijken van het artikel. Check vooraf de openingsuren en take-away mogelijkheden van horecazaken.

Hotspots die je niet mag missen in Diest

Samen met Dillenburg, Orange en Breda behoort Diest tot het selecte clubje van Oranjesteden. Het was prins Filips-Willem van Oranje (aka de Baron van Diest) die er in 1602 zijn intrede maakte. Zo’n 400 jaar geleden vond hij er ook zijn laatste rustplaats. Hij ligt begraven in de gigantische Sint-Sulpitiuskerk, op de Grote Markt. Buiten het graf van de oudste zoon van Willem de Zwijger vind je in de gotische kerk nog heel wat interessante kunstschatten.

Wist je dat? Diest het De stad Diest het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter telt van gans Vlaanderen? Meer dan bijvoorbeeld historisch Brugge.

Blikvanger in de stad blijft toch het begijnhof. Het is één van de dertien Vlaamse begijnhoven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Je stapt er -via de prachtige rondboogpoort- een andere tijd binnen.

Een andere toffe fotospot rondom het knusse centrum van Diest is de Sint-Jansruïne. De kerk werd verwoest in de 16de eeuw en er kwam nooit een deftige restauratie. Toen in 1853 ook nog eens een deel van het dak instortte, bleven alleen nog wat muren overeind.

Wist je dat? De rivier de Demer door een flink deel van de stad loopt en zo één van de blikvangers van Diest is. Maar dat was niet altijd zo. Zo’n 60 jaar geleden werd de waterloop dichtgegooid omdat het meer en meer fungeerde als open riool, die ook nog eens regelmatig overstroomde. Nu is de Demer opnieuw in z’n volle glorie hersteld.

DIY picknick (exclusief zomer)

Je kan Diest deze zomer ontdekken via een ware picknickwandeling. Toerisme Diest stelde een takeaway menu samen dat je kan raadplegen op hun website. Daar kan je jouw favoriete lekkernijen kiezen. Vervolgens kan je met een speciaal rugzakje en routekaart je picknick verzamelen bij de lokale handelaars. Een perfecte manier om Diest én z’n gastronomie te ontdekken. Wij kozen alvast voor een heerlijk tapasbordje, lekker flesje wijn, verfrissende ijskoffie en ontbijtmuffins.

picknick in diest

Ongerept natuurgebied

Wie even uit de stad wil ontsnappen kan een stevige wandeling maken in het Europees stiltegebied Webbekoms Broek. Om natte voeten te vermijden in dit 240 ha groot natuurgebied trek je wel best je rubberen laarzen aan. Je wordt er immers getrakteerd op een decor van rietvelden, moeras en hooiland. Je start je wandeling best aan het bezoekerscentrum Webbekomsbroek in de buurt van het provinciale domein De Halve Maan.

Ver moet je trouwens nooit wandelen om een stukje groen tegen te komen. Boven de stad torent Het Warandepark uit, aanschouw de beuken op Het Citadelpark, rust uit in één van de ligzetels van Park Cerckel of kruip in een kanon op Het Boerenkrijgplein.

Klinken in/op Diest

Diest is een stad met een heel lange biergeschiedenis. De 18 brouwerijen van weleer zijn er niet meer allemaal, maar toch gaan Diest en bier nog steeds hand in hand. Dat er nog altijd heel wat leven in de brouwerij is ontdek je in de bierwandeling (2 kilometer) of in één van de volkscafés zoals De Biertempel of De Sigaret.

Onze favoriete biertjes? Beker 9 met een oud recept van de ter ziele gegane brouwerij Cerckel en de licht hoppige Triple V van Willem en Ward, die een bier als eindwerk hebben gebrouwen dat erg in de smaak viel bij de Diestenaar.

Honger(tje)?

Diest telt buiten talrijke cafés ook heel wat toffe bistro’s, koffiezaken en restaurants. We sommen even onze favorieten op.

Ontbijt

Croq & more, in deze trendy foodbar kan je ook ontbijten. Stel je breakfast zelf samen en geniet ervan met uitzicht op het stadhuis (Grote Markt 25).

Lunch

Johnny Flamingo, een zalig en relaxed burgersalon in een sfeervol interieur. Niet bang van wat extra calorieën? Proef dan de Johnny’s Favorite met shot bourbon (Koning Albertstraat 59).

Tussendoortje

Pink Season, ga voor één van de Insta-worthy ijskoffies (Felix Moonsstraat 28).

Diner

De Goeie Kost, (h)eerlijke bistro met verse en beperkte kaart. Tip: proef de zelfgemaakte Breydelhamkroketjes (Koning Albertstraat 31).

Ontdek hier alle restaurant in Diest.

Shop till you drop

Je kan in Diest dus geschiedenis komen opsnuiven, lekker tafelen en pintjes drinken, groene plekjes opzoeken, maar ook winkelen tot je er bij neervalt. De stad heeft immers massa’s boetieks en kleine onafhankelijke speciaalzaakjes die zich grotendeels rondom de Grote Markt bevinden.

Actief in Diest

Omdat het leven -jammer genoeg- niet alleen bestaat uit eten en drinken gaan we ook de sportieve tour op tijdens onze citytrip in de Oranjestad. We zochten en vonden een perfecte binnen- en buitenactiviteit.

Virtual reality en smashroom

In de Koning Albertstraat vlakbij de Grote Markt kan je jesamen met vrienden onderdompelen in de wondere wereld van VR oftewel Virtual Reality. Bij The Altered Dimension kan je proberen om te ontsnappen uit de virtuele Escape Rooms, leef je uit in een razend spannend VR arcade spel of elimineer je tegenstander tijdens een rondje lasershooten. Sta je achteraf stijf van de adrenaline of had je een slechte dag op het werk? Laat je dan helemaal gaan in de smashroom. Pak een honkbalknuppel, golfstick of koevoet en sla alles in stukken vanéén. Doe maar, het mag voor ‘n keertje.

Boomgaardenroute met e-cart

Tijd om opnieuw de natuur in te trekken en daarvoor fietsen we naar Schaffen, een deelgemeente van Diest. Daar gaan we rijden met een e-cart, een soort van elektrische ligfiets (€20 per persoon voor 2 uur). B&B en vakantiehuis Witte Hoef heeft voor deze zomer immers een avontuurlijke menukaart opgemaakt vol originele activiteiten en uitstapjes. Denk aan tochtjes met een e-step, archery-tag of een rit in de racesimulators. Afsluiten kan met een heerlijke barbecue op het domein. Je kan hier trouwens het hele jaar door terecht voor toffe teambuildings.

Overnachten op de Grote Markt

Gelegen in het hartje van Diest -in de schaduw van de Sint-Sulpitiuskerk- ligt B&B De Mout met twee ruime kamers. Ze beschikken over alle comfort zoals een flatscreen met digitale TV en een moderne badkamer met regendouche. Eén van de kamers heeft een direct uitzicht op de Grote Markt. De B&B is gelegen boven taverne-café De Biertempel. Kamers zijn beschikbaar vanaf €100 per nacht.

hotel in diest

Diest praktisch

Diest heeft een station en kan je het best bereiken met de trein, zowel vanuit Brussel, Hasselt als Antwerpen. Wie met de wagen komt kan gratis parkeren op de parking van de Halve Maan, de Boudewijnvest of aan de Citadel.

Ook met de fiets kan je Diest ontdekken. Kijk dan vooral naar de knooppunten 32, 33, 88 en 89.

Voor meer informatie over Diest kan je het best een kijkje nemen op de website van Toerisme Diest.

Andere staycation ideetjes vind je hier.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar