Boven op actieve vulkaan: Cerro Negro in Nicaragua

Bart
4 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Met Nicaragua mocht ik een tijd geleden de eerste Midden-Amerikaanse bestemming van m’n lijstje vinken. Tijdens een korte trip bezocht ik onder andere hoofdstad Managua, León en het historische Granada. Het land staat ook bekend om zijn prachtige natuur die wordt doorspekt met meren en vulkanen. De nog steeds actieve Cerro Negro, oftewel Zwarte Heuvel, is de jongste vulkaan in Midden-Amerika.

Cerro Negro in Nicaragua

625 meter. Zo hoog is de vulkaan die ontstond in 1850. De zwarte reus ligt zo’n 25 kilometer ten noordoosten van León wat ooit de hoofdstad was van Nicaragua. De Cerro Negro is bij toeristen vooral bekend omdat je er aan vulcano boarding kan doen. Je klimt naar boven en schuift vervolgens met een plank over het vulkanische zand terug naar beneden. Ongetwijfeld dikke fun, maar uw favoriete blogger besloot toch maar om al wandelend opnieuw af te dalen. Net iets te veel risico voor de dure camera, dat vulkaan surfen.

Cerro Negro in Nicaragua

Met de auto

De Cerro Negro vulkaan kan je met de auto bereiken vanuit León. Op een paar kilometer van de stad wijst een bord naar een kleine plattelandsgemeente, Lechecuagos. De weg wordt hier onverhard en erg moeilijk bereikbaar. Hier en daar vast rijden in het mulle vulkanische as hoort er dan ook bij. Gelukkig zijn de dorpelingen er om je te helpen een duwtje te geven (ik spreek uit ervaring). Wij deden de tocht met een gewone huurwagen, maar misschien was een 4×4 toch een betere optie.

Aan de voet van de berg betaal je zo’n 5 dollar om het nationale park binnen te rijden.

Cerro Negro in Nicaragua
Er zijn heel wat aanbieders van tours naar de vulkaan.

In groep

Ga je liever met een bus naar de vulkaan dan boek je best een tour vanuit je hotel of hostel in León. De prijs (ongeveer 30 à 40 dollar) is dan inclusief het inkomgeld, gids, vervoer en het vulcano board. Voor enkele dollars kan je plaatselijke dragers inhuren om je plank mee de berg op te sturen.

Lees hier mijn 20 tips, handig wanneer je een eerste reis naar Nicaragua gaat plannen.

Cerro Negro in Nicaragua
Halverwege de klim, even uitrusten.

Om de heuvel op te wandelen heb je een redelijke conditie nodig, zeker met een vulcano board op je rug. De tocht duurt zo’n 45 minuten en gaat heel steil omhoog via een erg rotsachtig terrein. Vergeet zeker niet om voldoende water mee te nemen, want de temperaturen stijgen er vlotjes tot boven de 30 graden.

Eenmaal boven wandel je op een spoor rond de rand van de krater. Een krater waar trouwens rook uitstraalt (de laatste uitbarsting vond plaats in 1999). Je krijgt er een fantastisch en adembenemend uitzicht op heel wat actieve en slapende vulkanen in de nabije regio. Vanop de zwarte heuvel contrasteren de groene landschappen en de helder blauwe lucht enorm. Hang met je kop wel niet al te lang boven de dampende krater, want zo heb je een redelijke kans om misselijk te worden. Maar vooral, geef je ogen de kost en geniet!

Cerro Negro in Nicaragua
Een bende staat klaar om de berg af te surfen.

Praktisch

Wij vlogen in december met Aeroméxico vanaf luchthaven Schiphol in Amsterdam naar Mexico City (ongeveer 11,5 uur vliegen). Daar ging het met dezelfde maatschappij verder naar de Nicaraguaanse hoofdstad Managua (ongeveer 2,5 uur vliegen).

Je kan vooraf een auto huren bij Sunny Cars.

Nog meer weten over dit prachtige land? We stippelden onze reis uit met de hulp van deze handige reisgids.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar