Charme en cultuur in vorstelijk Celle

Bart
8 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

Over onze stedentrip naar het Duitse Hannover kon je hier een tijdje geleden al wat meer lezen. Tijdens diezelfde uitstap bezochten we ook Celle, dat ook tot de befaamde 9 steden behoort. In tegenstelling tot Hannover bleef het oude centrum van Celle helemaal gespaard bij de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom kan je in de stad rondslenteren tussen tientallen prachtige vakwerkhuisjes, waarvan er sommigen al dateren uit de 15de eeuw.

Bauhaus

Celle is een stad in het Duitse Nedersaksen die vooral bekendstaat om zijn geschiedenis met het Bauhaus. Bauhaus was een modernistische Duitse kunstschool van 1919 tot 1933 die ambachten met architectuur wilde verbinden. Bauhaus viert dit jaar dan ook zijn 100-jarige verjaardag! Er werd onder andere gefocust op de functionaliteit van producten en het leveren van producten die betaalbaar waren, dit laatste doormiddel van het gebruik van industriële productie. Het kwam er op neer om kunst binnen te leiden in het dagelijkse leven. Producten in deze Bauhaus-stijl waren in het algemeen niet populair. Ze vonden het te modern en te gericht op functionaliteit. De gebouwen waren dan ook vaak skeletbouw, nogal kaal en leeg, en hadden en nogal desolaat uitzicht.

Otto Haesler

Maar wat heeft Bauhaus nu te maken met de stad Celle? Alhoewel de naam Celle bij vele Duisters de gedachte oproept aan vakwerkhuizen, maar er is nog veel meer architectuur te vinden dan gewoon deze gebouwen met houten balken als draagkracht. In Celle bouwde Otto Haesler zijn Glasschule. Dit gebouw is modern, hoekig gebouw met ontelbare glazen ruiten, waardoor het geheel niet alleen een heel open, maar ook -we kunnen er niet omheen- leeg uitzicht biedt. Otto Haesler bouwde in Celle nog meerdere wijken in de Bauhaus stijl, waaronder de Siedlung Italienischer Garten (vertaald, de Italiaanse Tuinwijk) en de Siedlung Blumläger Feld (vertaald, de Blumläger Veldwijk). Doorheen de stad Celle is ondertussen een wandelpad uitgestippeld dat langs de verwezenlijkingen van Otto Haesler gaat. Deze creaties zijn ook nog eens met een toeristische trein te bezichtigen!

Bezienswaardigheden

Natuurlijk is er in Celle nog veel te zien voor mensen die niet van kunst of architectuur, of natuurlijk de combinatie van de twee, houden. Enkele must-see’s zijn onder andere het Hertogsslot, het oudste gebouw in de stad -het werd gebouwd in 1292-, en het bijbehorende park. Let wel op, het slot zelf staat tijdelijk in de steigers en is dus niet heel speciaal, maar de tuin op zich is al meer dan genoeg om erheen te trekken. Je kan er heerlijk vertoeven, en het is de perfecte plek om je hoofd even leeg te maken na het bekijken van alle oude Bauhaus gebouwen! Een andere, mogelijks minder bekende bezienswaardigheid in -of eerder, nabij- het dorpje, is het Wienhausen Kloster. Dit oude klooster wordt nog steeds bewoond door één abdis en dertien nonnen, en is een prachtig gebouw. Natuurlijk zitten we dan weer vast aan de architectuur, net als bij het kasteel -dat overigens iets minder architecturaal en eerder geschiedkundig was-, maar toch kunnen we het onszelf vergeven om deze plek te vermelden omwille van haar ouderwetse sfeer en pracht. Het klooster kan bezocht worden, maar dit is enkel mogelijk via een tour. Dit kan geregeld worden via de website van het klooster zelf.

Met je fiets vier eeuwen terug in de tijd

In Celle vind je een geschiedenis-fietstocht die je overblijfselen tot vier eeuwen geleden terug laat zien. Vooral de unieke vakwerkhuisjes zijn er steeds terug te vinden. Tijdens de tocht kom je Celles mooiste plekjes en hidden gems tegen en blaas je ‘s middags uit in één van de culinaire adresjes van de stad.

Wist je dat? De kerstmarkt van Celle zopas werd gekroond tot beste kerstmarkt van Duitsland ,tijdens de vakbeurs Christmas World. Zowel publiek als vakjury waren laaiend enthousiast. Dit jaar, -in 2019- loopt de kerstmarkt er van 28 november tot 29 december.

De Celle Christmas Market | Celle Tourismus und Marketing GmbH Torsten Volkmer

Eten en drinken

Maar genoeg over gebouwen. Een andere basisbehoefte van mensen, naast een huis, is voedsel. Dus, waar kan je in Celle lekker gaan eten? Het Restaurant Grand Canyon is een typisch Amerikaans restaurant, dat zich in een typisch Duits huis in een typisch Duits dorpje bevindt. Voor mensen die niet zozeer naar Celle gekomen zijn om er van lokale lekkernijen te genieten, is dit een excellente optie! Maar voor hen die écht Duits willen eten, zijn er natuurlijk meer dan genoeg mogelijkheden. Gezellige en soms nogal rustieke eetplaatsen zijn bijvoorbeeld Das Esszimmer Celle en het Bier Akademie Restaurant. De naam van deze laatste plek is echter lichtjes misleidend: alhoewel er natuurlijk bier geserveerd wordt, draait het hier niet enkel en alleen om het bier. Eén van de meest aanbevolen gerechten is het huisgerecht, os, dat ofwel als voorgerecht of als hoofdgerecht te verkrijgen is. Er zijn ook vegetarische opties. Voor ieder wat wils dus!

Al bij al is Celle dus een plaats waar je leuke, excentrieke, oude en geschiedkundig belangrijke gebouwen kan bezichtigen en bezoeken, maar waar je ook lekker je buikje rond kan eten. Iedereen kan zich dus zeker één of meerdere dagen in Celle vermaken!

Celle praktisch

Naast Celle bezocht ik ook nog Hannover en Lüneburg die ook tot de ‘9 steden’ behoren. De zes andere zijn trouwens Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim, Autostadt en Wolfenbüttel.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt vanaf 91 euro 6 keer per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uur rijden met de auto. Vanaf Hannover is het dan weer zo’n 40 kilometer tot in Celle of minder dan een half uur met de trein.

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is. Zorg ook steeds voor een goede reisverzekering.

Deze trip kwam er in samenwerking met de regio. Alle informatie over Celle kan je vinden op de website van de toeristische dienst | Tekst bevat affiliate links.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar