van jfk naar manhattan vrijheidsbeeld
/

Amerika is opnieuw open! Zo ga je lowbudget naar New York

Met weinig budget naar de coolste stad ter wereld.

6 min.

Laatste update 24 februari

We hebben er lang op moeten wachten maar Belgen en Nederlanders mogen opnieuw naar de Verenigde Staten reizen. Wat houdt je nog tegen om je vliegticket en hotel te boeken? Misschien is dat wel de prijs van de trip? In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je zo goedkoop mogelijk naar New York City kan reizen.

Goedkoop naar New York

Mensen die nog nooit eerder in New York waren hebben misschien de idee dat een reisje naar The Big Apple per se altijd heel erg duur hoeft te zijn. Die gedachte mag je eigenlijk al direct uitwissen. Net zoals een tripje naar waar dan ook kan je een uitstap naar New York City zo duur of goedkoop maken als je zelf maar wil. Met volgende tips zet ik je alvast op weg.

Wanneer naar NYC

New York is een echte all year round bestemming, maar het is goedkoper om te gaan in de winter. Je vliegticket zal sowieso de grootste hap uit je reisbudget halen dus is het belangrijk om rekening te houden met de prijs. Vliegen naar New York is gemiddeld genomen het goedkoopst van januari tot april. Met een klein beetje geluk vind je een retourtje vanuit Brussel of Amsterdam voor zo’n 450 euro. Houd zeker de promo’s in de gaten want zelf zijn we al voor minder geld naar NYC gevlogen.

Voorbeeld van een ticketprijs van Brussel naar New York.

Hoeveel dagen NYC

Duh, hoe langer hoe beter natuurlijk! Maar moet je toch wat op je budget letten dan scheelt het wel een hele hoop dollars of je nu enkele dagen of drie weken gaat. Het is perfect mogelijk om voor een vijf à zestal dagen naar New York te gaan. Wie bijvoorbeeld op maandagochtend vertrekt in Brussel, komt -door het tijdsverschil- al rond het middaguur aan op de luchthaven van JFK of Newark. Probeer ervoor te zorgen dat je een maatje meeneemt waarmee je een hotelkamer kan delen want die zijn duur in de stad. Voor een standaardkamer op een korte metrorit van Manhattan betaal je zo’n 120 euro per nacht voor 2 personen. Goedkoper logeren kan uiteraard in een hostel (vanaf 40 euro per nacht), wat een ideale optie is wanneer je toch alleen op reis gaat. Ook een kamer huren bij een Airbnb-host is een mogelijkheid. Voor echte lowbudget prijzen kies je best een host uit de minder toeristische wijken in Brooklyn, Queens of The Bronx.

Tram naar Roosevelt Island Queensboro Bridge New York

Doen in NYC

Wat kan je niet doen in NYC zou een stuk makkelijker te beantwoorden zijn. The city that never sleeps biedt je de hele dag en nacht door vertier. En weet je wat? Heel wat activiteiten in de stad zijn zelfs helemaal gratis. Denk aan wandelen over de iconische Brooklyn Bridge, fantastische street art spotten in Greenpoint, kuieren over The High Line of binnenspringen in de verschillende kunstgalerijen in Chelsea om er maar enkele te noemen. Een lange lijst van gratis to-do’s in New York vind je hier. Verder raad ik je aan eventueel 1 of 2 tickets te boeken voor attracties die je echt niet wil missen: denk aan een bezoekje aan Top of The Rock (35 euro) of een fietstocht door Central Park (vanaf 15 euro). Je gaat immers niet ieder jaar naar New York City.

Vervoer in NYC

In New York neem je zoals iedere andere New Yorker gewoon de metro om van de ene naar de andere plaats te gaan. De metro rijdt er 24/7 en kost je zo’n 35 euro per week. Voor die prijs stap je zoveel op en af als je zelf wil én dit geldt ook voor gebruik van lokale bussen. Als je aankomt op de luchthaven van JFK kan je voor nog geen 8 euro de Airtrain nemen richting Manhattan. En taxi nemen kan natuurlijk ook, maar zal je een veelvoud kosten (ongeveer 70 euro per taxi).

Eten en drinken in NYC

Eten en drinken moet in New York geen enorme hap (haha) uit je budget betekenen. Als je je er beperkt tot de eetkraampjes langs de straat, dollar slices pizza en drankjes uit de supermarkt dan kom je al heel ver met een budget van zo’n 20 euro per dag. Wil je toch een keertje naar een typische diner of drink je de hele dag door enkel Starbucks coffee? Dan zal je dat bedrag waarschijnlijk best verdubbelen. Houd er rekening mee dat een lokaal biertje op café al snel richting 8 euro gaat, en dan zit je nog niet op het terras van een exclusieve rooftopbar.

Extra’s

Iedere Belg of Nederlander die naar New York reist moet in het bezit zijn van een ESTA. Die moet je vooraf online aanvragen en kost zo’n 12 euro (14 dollar). Je dient ook in het bezit te zijn van een internationaal paspoort waarvan de prijs afhankelijk is voor de plek waar je woont.

* Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen schommelen.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.