Een roadtrip door Bosnië en Herzegovina? Ben je gek, hoorde ik vaak! Wie aan het land denkt, zal het vaak met oorlog associëren en dat is voor velen -totaal onterecht- een afknapper om hier naartoe te reizen. Dit biedt evenwel een voordeel: bepaalde streken zijn nog ongerept en niet té toeristisch. Bovendien zijn enkele steden zéker en vast de moeite om te bezoeken, bijvoorbeeld: Sarajevo, Banja Luka en Mostar.
Met de auto: roadtrip in Bosnië en Herzegovina
Start de motor! We maken een roadtrip door Bosnië en Herzegovina, een prachtig land om met de auto te ontdekken, maar je moet wel goed voorbereid zijn. De wegen zijn vaak heel erg slecht dus het is belangrijk om vooraf de beste routes te zoeken. Onze eerste bestemming: Banja Luka, ligt op zo’n 1500 kilometer van Brussel. Na ongeveer 1000 kilometer besloten wij onze auto aan de kant te zetten voor enkele uurtjes welverdiende nachtrust. We kozen voor het moderne selfcheck eee hotel in Liezen, Oostenrijk (€89 per nacht). Om in Bosnië en Herzegovina te rijden heb je geen vignet of milieustickers nodig, maar bijvoorbeeld wel om door Oostenrijk, Slovenië of Kroatië te rijden. Het land heeft enkele wegen waar je tol moet betalen.
Tip: Sluit je roadtrip door Bosnië en Herzegovina af met een bezoek aan het prachtige buurland Montenegro.
Sarajevo
Dit is de grootste stad en ook de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en ligt in het midden van het land. Tot 1992 maakte Bosnië deel uit van het voormalige Joegoslavië, maar het wou onafhankelijk zijn. Gevolg was de bloedige Bosnische burgeroorlog en de belegering van Sarajevo door Servische nationalisten die de onafhankelijkheid niet zagen zitten. Sinds eind 1995 heerst er gelukkig terug vrede.
Er is ontzettend veel te zien en te doen in de stad. Je kan er makkelijk een paar dagen verblijven zonder je te vervelen. Hier volgt maar een greep uit de dingen die je er kan doen.
Tip: herbeleef deze reis aan de hand van onze Instagram Stories.
De Ottomaanse bazaar
Sarajevo wordt ook wel het kleine Istanbul genoemd, omdat er een Turkse wijk was en de stad in de 16de eeuw gesticht werd door de Ottomanen. Toen werd er hier ook een Baščaršija (bazaarwijk) gebouwd: een wirwar aan winkeltjes en steegjes waar je zeker een geschikt souvenir vindt (al dan niet nep).
Tunnelmuseum
Als je nog een restant van de oorlog wil bekijken, moet dit écht op je lijstje staan. Vier jaar lang is Sarajevo van de buitenwereld afgesloten geweest. De tunnel werd in 1993 gegraven tijdens de belegering van de stad en het was de enige verbinding met de buitenwereld. Het voorzag de stad van voedsel en drinken. De tunnel was maar liefst 760 meter lang en werd onder het vliegveld van Sarajevo door gegraven. Tegenwoordig is deze plek een museum waar je meer kan leren over de oorlog en waar je een kijkje kan nemen in de smalle tunnel.
Sarajevo rose
Je kan de roses overal vinden in de stad. Dit zijn letterlijk en figuurlijk littekens van de oorlog: mortierinslagen werden later met rode verf en was gemarkeerd en ingekleurd. Er zijn om en bij de 200 red roses in Sarajevo.
De Olympische Bobsleebaan van Sarajevo
Je kan al wandelend de bobsleebaan bereiken, maar deze ligt op een berg (Mount Trebević) dus we raden aan om de kabelbaan te nemen. Zo heb je ook een mooi uitzicht over de stad. De Olympische Winterspelen vonden plaats in Sarajevo in 1984, maar hiervan blijft niet veel meer over, aangezien bijna alles verwoest is door de oorlog. Nu is het een combinatie van herinneringen uit de sportwereld, het oorlogsverleden (vanwege de schade door kogels en mortieren) en kunst (de bobsleebaan staat vol met graffiti en street art).
Tip: ga voor een lekkere (vlees)lunch langs bij het gezellige Klopa restaurant (Trg Fra Grge Martića 4). De bierliefhebbers kunnen er een ongefilterd lokaal bier proeven.
Overnachten in Sarajevo tijdens je roadtrip door Bosnië en Herzegovina?
In Sarajevo verbleven we twee dagen met onze tent op de kleinschalige Camping Sarajevo, een fijne en gezellige camping naast de rivier met nette toiletten en douches.
Banja Luka
Dit is de tweede grootste stad in Bosnië-Herzegovina en is vooral in trek bij natuurliefhebbers en sportievelingen. De stad is gebouwd in de Banja Luka-vallei en ligt in een groene, bergachtige omgeving waar ook de rivier Vrbas stroomt. De stad heeft een luchthaven, maar vele toeristen zijn er nog niet te spotten en alles is er nog zeer ongerept.
Overblijfselen van de oorlog
Jammer genoeg heeft de oorlog in deze stad ook weer zijn littekens achtergelaten: zestien oude moskeeën werden door Servische troepen vernietigd. Hoewel er vele gebouwen werden verwoest, werden er ook enkele gerestaureerd, zoals de kathedraal van Christus de Heiland en het Presidentieel Paleis die zeker het bezoeken waard zijn.
Kastel
Nee, ik ben geen ‘e’ vergeten. Het fort wordt Kastel genoemd. Dit fort werd door verschillende beschavingen ingenomen, zoals de Romeinen, want die vonden de ligging aan de oever van de rivier Vrbas, vanwege het fantastische landschap en de geneeskrachtige waterbronnen, heerlijk. Daarna kwamen onder andere de Hongaren en de Turken aan de beurt. Nu doet het Kastel dienst als een plaats waar openlucht evenementen worden gehouden, zoals concerten en theatervoorstellingen.
Sporten op of nabij de Vrbas
Sportliefhebbers hebben tijd te kort in Banja Luka. Ze kunnen hier raften, kajakken en kanoën op de Vrbas. Je kan ook aan canyoning doen. Dit is een mix van klimmen, bergbeklimmen, zwemmen en springen. Bergbeklimmers kunnen zich ook volledig uitleven in de Vrbas Canyon. En vanuit de lucht kan je ook wat beleven: parapenten en parachutespringen.
Lekker ontspannen
Wil je na het citytrippen, het sporten of het wandelen heerlijk ontspannen? Geen enkel probleem! Banja Luka is rijk aan warmwaterbronnen en dus ook aan de bijhorende kuuroorden.
Niet iedereen is het er over eens, maar de naam van deze stad zou wel eens kunnen voortkomen uit Banja= Spa en Luka= haven. Ga dus zeker eens een kuuroord in deze Spahaven verkennen.
Mostar
De derde stad die ik wil bespreken is Mostar. Mostar is een stad in het zuiden van Bosnië en Herzegovina en ligt op een tachtig kilometer van Sarajevo. Ook hier zijn weer de littekens van de oorlog goed te zien.
Mostar was een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen. Veel bezienswaardigheden in Mostar herinneren aan het machtige Ottomaanse rijk.
De Stari Most (oude brug) van Mostar
Het oude centrum van Mostar wordt in tweeën verdeeld door de Neretva rivier en met elkaar verbonden door de Stari Most. Het is een mooi voorbeeld van Islamitische Balkanarchitectuur. De stad dankt zelfs haar naam aan de brug (most). De brug werd gebouwd in de zestiende eeuw, maar werd in 1993 tijdens de oorlog vernield. In 2004 werd ze gelukkig gerestaureerd en staat ze zelfs geregistreerd als UNESCO Werelderfgoed (samen met de binnenstad van Mostar: zeker ook bezoeken).
Bulevar Revolucije
Dit is de hoofdweg van Mostar die de stad doormidden snijdt. Hier zijn de sporen van de oorlog nog goed te zien. Vele gebouwen hebben de nodige kogelgaten of zijn slechts nog ruïnes.
De Koski Mehmed Pasha Moskee
Deze moskee toont weer de Ottomaanse invloed in de stad. Het is de enige moskee waarvan de oorspronkelijke binnenkant bewaard gebleven is. Je kan naar de top van de minaret klimmen en van daaruit heb je een perfect uitzicht op de hele oude stad.
Tip: je kan lekker lunchen of dineren met een prima uitzicht op de brug bij het restaurant Labirint, naast de rivier (Stari Most in Mostar). Wil je een panoramisch uitzicht over de stad terwijl je een cocktail in je hand hebt? Ga dan in het seizoen ‘s avonds feesten op het dakterras van Sky Lounge Bar.
Overnachten in Mostar?
In het centrum van Mostar sliepen bij twee nachten in het moderne en luxueuze City Hotel Mostar. Een prima keuze als je de stad wil ontdekken. Een standaard kamer in het hotel kost ongeveer €60 per nacht.
Skakavac watervallen
Een leuke stop tijdens je roadtrip zijn de Skakavac watervallen, met 98 meter de hoogste van het land. Ze liggen op ongeveer een half uurtje rijden van Sarajevo. Het is er echt prachtig! Je conditie moet wel in orde zijn want de klim er naar toe is pittig en duurt heen en terug zo’n 2,5 uur (circa 8 kilometer).
Bosnië en Herzegovina culinair
Dit mocht ik niet onbesproken laten: de Bosnische keuken. In elke stad vind je wel genoeg restaurantjes en pubs om van lekkere maaltijden en drankjes te genieten. De Bosnische keuken is vooral bekend om de verschillende soorten stoofpotten. De meest bekende is de Bosanski lonac en bestaat uit rundvlees, wortels, uien, aardappels en knoflook. Cevapcici zijn ontzettend populair. Het zijn gehaktworstjes van lams- en rundvlees en zijn in alle Balkanlanden te vinden. Daarnaast vind je ook veel Turkse invloeden terug in de Bosnische keuken, namelijk vlees, rijst en aardappelen. Ook het zoete Grieks/Turkse dessert Baklava is overal te verkrijgen. De Bosnische keuken houdt ook van gevulde groenten: punjene paprike (paprika gevuld met gehakt of aardappel), sarma (zure koolbladen, gevuld met een mengsel van runds- en kalfsgehakt, rijst, ui, paprikapoeder, peper en zout) en tikvice (courgette).
Vegetariërs moeten mikken op de gerechten met kaas. De meeste gerechten bevatten echter vlees, zoals je hierboven al kan lezen. Wat het drinken in Bosnië en Herzegovina betreft: hier wordt wijn geproduceerd, maar dit wordt voornamelijk lokaal gedronken en niet vaak geëxporteerd. Tot de lokale biermerken behorenTuzlanski pilsner en Sarajevsko pivo, maar ook import merken zijn populair. Een bekende drank in de hele Balkan is de sterkedrank rakija, een vruchtenjenever. Ook bekend zijn šljivovica (pruimenbrandewijn) en pelinkovac (kruidenlikeur).
Bosnische Koffie is vaak sterk en wordt in kleine kopjes geserveerd en is te vergelijken met sterke espresso. Probeer het eens in de vele kleine koffiezaakjes. Hier kan je nog naar hartenlust eten en drinken. Gemiddeld is het eten en drinken ongeveer vijftig procent goedkoper dan in Nederland of België. Trakteer gerust iemand op een etentje dus.
Roadtrip Bosnië en Herzegovina praktisch
Als Belg of Nederlander heb je voor een reis naar Bosnië en Herzegovina enkel een identiteitskaart nodig. Het land behoort (nog) niet tot de Europese Unie, al deed het in 2016 wel een aanvraag om toe te treden. De afronding van dat proces kan nog jaren op zich laten wachten. Je kan niet overal betalen in euro’s want de officiële munteenheid is de Bosnische mark. €1 is ongeveer 2 BAM.
Ook naar Bosnië en Herzegovina? Hier vind je alle tips op een rijtje
- Vind familie- en groepsreizen in Bosnië en Herzegovina op de website van specialist Koning Aap
- Boek hier een auto in Bosnië en Herzegovina en wees de hele rit gerust door de duidelijke all in formule
- Vind de beste en voordeeligste vliegtuigtickets richting Bosnië en Herzegovina
Deze handige spullen raden we aan om zeker mee te nemen tijdens je roadtrip:
- Een thermo-electrische koelbox voor onderweg. Onmisbaar, zeker in de zomer!
- Fluorescerende vestjes die in veel landen verplicht zijn in de auto
- De beste reisgids voor een bezoek aan deze streek zodat je zeker niets moet missen