Thailand op je bord: een culinaire mini-gids

Bart
Bart Thailand 74 Views
6 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

De laatste jaren staat Thailand niet alleen synoniem met idyllische bountystranden. Het land van de glimlach neemt ook steeds vaker het voortouw als het gaat om gastronomie. Denk maar aan de streetfoodcultuur die vanuit Bangkok de hele wereld veroverd en zo gerenommeerde internationale chefs inspireert.

De typisch gekruide gerechten –die in Thailand beschouwd worden als dagelijkse kost– vind je tegenwoordig in iedere zichzelf respecterende stad. Zo werd Boo Raan in Knokke door de recensenten van Michelin in de nieuwe gids beloond met een ster.

Boo Raan in Knokke

Het waren mooie en ontroerende beelden tijdens de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren in het stadhuis van Bergen. Chefkok Dokkuun Kapueak hoorde het in Bangkok donderen toen haar naam klonk door de speakers van haar laptop. De eerste Michelinster voor een Thais restaurant in België is een feit.

Ook de levensloop van Dokkuun is op zijn zachtst gezegd filmscenario waardig. Zo verliet ze zo’n tien jaar geleden de jungle in het noordoosten van Thailand en kwam ze bij familie terecht in Knokke. Daar werkte ze een tijdje in het massagesalon van haar tante tot ze werd opgemerkt door een klant. Die zocht iemand om ‘een keertje’ Aziatisch te koken. Een tijd later was restaurant Boo Raan geboren. Dokkuun leerde naar eigen zeggen koken van haar oma, die tussen de kippen in de Thaise jungle alle lokale fruit- en groentesoorten verwerkte tot smaakvolle gerechten uit de pure keuken.

Door corona kan je momenteel jammer genoeg nog niet fysiek je voeten onder tafel schuiven bij Boo Raan, maar er is wel een mogelijkheid tot take-away.

Onmisbare gerechten op de Thaise menukaart

  • Larb: gerecht bestaande uit gekruid gehakt met rijstpoeder, limoensap, vissaus en Thaise kruiden.
  • Khao Soi: typisch Noord-Thais gerecht met kokosbouillon, noedels en vlees of kip.
  • Tod man pla: of Thaise viskoekjes, die meestal als voorgerecht gegeten worden.
  • Som Tam: op elke menukaart in Thailand vind je dit gezonde gerecht terug. Het is een papayasalade die vooral -héél- pikant is.
  • Phat Kaphrao: dit streetfood gerecht bestaat uit een roergebakken mix tussen vlees, chili en basilicum, rijst en een ei.
  • Yam: what’s in a name? Deze salade wordt meestal als bijgerecht gegeten en de ingrediënten zijn een combo van vis, vlees en kruiden.
  • Kai Yang: het geheim van deze gegrilde kip zit in de unieke marinade van vissaus, koriander en knoflook.
  • Khao Phat: is misschien wel het meest geserveerde gerecht: gebakken rijst.

Onze favoriet: Thaise dim sum in Trang

Dim sum is niet alleen in China een dingetje. Wanneer je in Thailand bent is één van de culinaire aanraders de provincie en stad Trang. De oude havenstad wordt jammer genoeg vaak over het hoofd gezien door toeristen. De bestemming staat bekend om zijn dim sum. En dat eet men daar niet ‘s middags of ‘s avonds, maar … als ontbijt. Omdat ze zeer vroeg opstaan om te werken op de rubberplantages is het ontbijt er immers even belangrijk als de lunch of het diner. Probeer er zeker ook het typische gerecht muu yaang, varkensvlees op de barbecue.

De basis? Rijst, rijst en rijst

De basis van de Thaise keuken is rijst, een ingrediënt dat in heel wat gerechten terug komt: van het ontbijt tot in het nagerecht. De meest voorkomende rijstsoorten zijn Khao Suoy of jasmijnrijst (de populairste en duurste) en Khao Niaw of sticky rice. Die laatste eet men vooral met de handen.

Verder zijn er enkele onmisbare ingrediënten in de Thaise keuken. Denk maar aan citroengras, kokosnoot, currypasta en vissaus.

Een groot misverstand

Een misverstand dat we toch wel graag de wereld uit helpen: Thai eten niet met stokjes, maar met vork en lepel. Tijdens het bereiden van de gerechten wordt er al rekening gehouden dat alles hapklaar verwerkt wordt. Daardoor is er in principe zelfs geen mes nodig. De typische eetstokjes worden enkel gebruikt als er Chinese noedelgerechten op het menu staan.

Zelf aan de slag

Heb je trek gekregen? Waarom ga je dan niet zelf aan de slag met enkele typische Thaise ingrediënten? Zo kan je op het blog cookameal een recept vinden van een heerlijke pad thai. Ook Bart van Roeckies World doet je watertanden met zijn Easy Thai Green Curry terwijl The Messy Chef het gezond houdt met een Thaise mango salade. Smakelijk!


KokenKoken

Lees ook:

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar