Wie deze zomer niet als sardientjes in plexiglas wil eindigen aan Het Strand van Blankenberge of op La Plage van het mondainere Knokke is wellicht al naarstig op zoek naar een alternatief. Misschien is een actievere trip richting Belgische Ardennen wel iets voor jou? Wil je toch in Vlaanderen blijven dan hebben wij voor jullie alvast de ultieme vakantie bestemming: de Antwerpse (Midden)kempen.
Een dichtbij-vakantie in de Stille Kempen
Wie naar de Antwerpse Kempen komt afgezakt maakt best op voorhand zijn planning, want je zal verbaasd zijn hoeveel iedere gemeente voor je in petto heeft. Vetexbart maakt alvast een handige checklist voor je komende trip naar de boerkes van de Kempen.
Dit artikel bevat links naar webshops. Lees onze Reclame Code.
WTF!? zijn de Middenkempen?
Gewoon. Het beste van de Kempen ligt toevallig vlak bij elkaar, ergens in ‘t midden
In principe behoren zo’n 46 gemeenten tot de Antwerpse Kempen. Die verdeeld men dan nog een keer in de Noorder- en zuiderkempen. De Antwerpse Middenkempen brengt de gemeenten in het zuiden van de Noorderkempen en die in het noorden van de Zuiderkempen samen. Kan je nog volgen? Wij alvast niet meer. Weet gewoon dat in de zomer de Kempen de warmste plek is van België en daarom gewoon zonder fout dé place-to-be.
De regio waar we het zullen over hebben omvat volgende steden en gemeenten: Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Lille, Meerhout, Mol, Dessel, Olen, Retie, Vorselaar & Westerlo.
Een beetje verder in dit artikel bespreken we de meest interessante hotspots van de meeste steden en gemeenten.
Waar kunnen we overnachten?
In de schuur bij de boer, maar voor de stadsmussen zijn er ook andere opties
In de Kempen zijn er heel wat kleinschalige en charmante Bed & Breakfasts te vinden. Vaak zijn B&B’s door hun ligging de beste manier om interessante plekjes in het groen te ontdekken en kan je er meestal fietsen huren of extra informatie over de bestemming vinden. Iets grotere steden zoals bijvoorbeeld Geel en Herentals beschikken ook over middelgrote hotels, vaak met een 2+1 deal. Die steden zijn dan weer een goede uitvalsbasis voor mensen die naast de Kempense natuur, ook een museum willen meepikken of die het gezegde shop till you drop genegen zijn.
We komen even terug over de schuur van de boer. Wie overnacht in de Kempen kan dat ook letterlijk tussen de koeien en cavia’s. Een beetje zoals deze fantastische vakantiewoning bijvoorbeeld. Een serieuze schuur 2.0 als je het ons vraagt, niet? Zie je jezelf al zitten in de gigantische tuin met een lekkere fles vino of een heerlijke Geelse Zeunt of Vliet terwijl de plaatselijke pauw een pauwww pauwww kreet slaakt?
Een avontuurlijke vakantie in de Kempen? Wat denk je van dit prachtig boomhuttenkamp in Retie (of Reej-ie zoals ze daar zeggen).
Heb je kinderen? Of ga je met een groep vrienden de Kempen op stelten zetten? Dan zit je misschien wel goed in een of ander vakantiepark. Zo eentje met wildwatertoestanden, glijbanen en mini-golf is Sunparks De Kempense Meren. Het is gelegen aan een fijn zandstrand en aan provinciaal domein Het Zilvermeer.
Hoe geraken we daar nu het best?
Spring achterop een tractor, neem de auto of kom met de trein
Door de relatief centrale ligging van de Middenkempen ten opzichte van steden als Antwerpen, Hasselt en Brussel ben je met de auto redelijk snel waar je moet zijn. Zorg wel voor een goede pechverhelping, je weet maar nooit. Het is ook altijd een goed idee om de fiets mee te nemen.
Je kan met de auto de plekken in de Kempen allemaal makkelijk bereiken. Sommige hebben zelfs al betonnen wegen. (ik mag dat zeggen, ik ben zelf van de Kempen)
Vetexbart
Ook heel wat gemeenten (Geel, Mol, Herentals, Balen, Lommel en Olen) hebben een treinstation vanwaaruit je met de bus, te voet of een taxi op je bestemming geraakt. De meeste stations hebben vlotte verbindingen vanuit Antwerpen. Ook op de trein kan je je fiets meenemen.
Wat niet vergeten inpakken voor je Kempen vakantie?
Belangrijk: een Prisma woordenboekje Kempisch klappen
Ik herhaal nog een keertje: de Kempen zijn ‘s zomers de warmste plek van België. Dus een flashy zonnebril, yellow polka dot bikini, spannende speedo en ‘n tube zonnecrème zijn een absolute must.
Onze favoriete dingskes in ‘t dialect
kweek-kwaak (Retie) = een wip
mee heejel de reutemeteut (Balen) = alles erop en eraan
boeksherring (Meerhout) = een bakharing
zjanoefelkes (Geel) = een tuinanjer
in zenne klitser (Mol) = met zijn piemel bloot
Uiteraard zijn wandelen, fietsen en hout klieven één van de meest beoefende sporten in Kempenland. Zorg daarom zeker voor goed schoeisel en een typisch geruit hemd. Hier lees je trouwens precies hoe je de ideale wandelschoen kiest in 4 eenvoudige stappen.
Waarschijnlijk wandel je veel te veel dankzij de prachtige en uitnodigende natuur rondom je! Dan komt dit misschien wel van pas.
Hoe krijg ik daar in godsnaam mijn tijd om?
Mee al dees plezante dings joenge…
We beginnen onze Kempen vakantie in Balen, waar meteen heel wat dingen te beleven vallen. Zo kennen we allemaal dierentuin Pakawi Park, de vroegere Olmense Zoo. Kinderen die na het dieren spotten graag hun hart ophalen in het zwembad, de avontuurlijke speeltuin of op het go-cart parcours kunnen terecht in recreatiedomein De Keiheuvel. Verder is Balen één van dé wandelbestemmingen in de Antwerpse Kempen. Zo wonnen zij enkele keren de titel van Mooiste wandeling van België. Wie wil fietsen kan dat via een prachtige route langs 3 Balense molens. Breng ook een bezoekje aan de ambachtelijke brouwerij De Schieve.
Onze top 3: de mooiste wandelingen
Bels Broek & Heide (Meerhout en Geel & 14,5 km) | meer info
Keiheuvelwandeling (Balen | 11,6 km) | meer info
Puur Natuur (Kasterlee | 14,5 km) | meer info
De geschiedenis van Grobbendonk gaat terug tot aan het begin van de jaartelling en kent een groots diamantverleden. Tel daarbij een bodem vol Gallo-Romeinse artefacten en je krijgt een bijzonder historische gemeente. Grobbendonk telt heel wat plekjes-met-een-verhaal, via een speciale wandeling ontdek je ze allemaal.
Je bent er, je blijft er is de leuze van Geel. De stad biedt niet alleen ontelbare lekkere adresjes zoals restaurants De Cuylhoeve of La Belle, maar hier kan je ook heel wat terrasjes doen op de markt zoals bijvoorbeeld bij de Flore, in ‘t groen bij ‘t Belshof of langs het kanaal bij Den Bagger. In het Gasthuismuseum leer je dan weer alles over het leven van de zusters en patiënten van weleer. Duik je liever de natuur in dan kunnen we je de Geelse betover(en)de Landduinenwandeling aanbevelen. Ze neemt je mee over onverharde paden via landduinen en weidelandschappen. Ideaal om tijdens je vakantie in de Kempen helemaal zen te worden.
Mountainbikers en wandelaars komen in Kasterlee dan weer aan hun trekken in het beschermde landschap van de Hoge Mouw. Ook dit is een landduin, maar dan op de Kempense Heuvelrug. De berg is 35 meter hoog. Maak je klaar voor het mulle zand, de duinen en vooral de rust. Er is ook veel te doen voor kinderen, zoals verhalen op de Kabouterberg. Na een fikse wandeling kan je je voeten onder tafel schuiven in één van de beste restaurants van het land: de Pastorie (*) in Lichtaart. Kasterlee is een echt culinair walhalla met meer dan 90 horecazaken.
Onze top 3: de tofste fietsroutes
Fietslus Rondom Abdij Postel (Mol | 56 km) | meer info
Prinsenroute (Retie | 43,5 km) | meer info
Langs Balense molens (Balen | 39 km) | meer info
Lille heeft een fijne fietsroute in elkaar gestoken: Fietsen op de Lilse grenzen. Een tocht die er de kantjes van af rijdt, met een parcours langs alle deelgemeenten: Gierle, Lille, Poederlee. Sluit je rit af op een terrasje met het lokale bio-bier Gagelaar of een heerlijke Tipsy.
Oh mijn liefste Meerhout, schoner dan Parijs zingen de Meerhoutse katten als hun hymne uit volle borst. En of Meerhout schoon is! Blikvanger is het driehoekige Meerhoutse marktplein en de eeuwenoude kiosk. Meerhout en heel wat van haar omliggende dorpen herbergen enkele prachtige natuurgebieden. Samen vormen ze het Grote Netewoud dat de toegangspoort vormt op een groene én historisch belangrijke site. Zo ligt het bezoekerscentrum in Meerhout, in een 17de eeuwse watermolen. De rivier de Grote Nete stroomt letterlijk door het gebouw.
In Mol vind je het bekende recreatiedomein Zilvermeer, waar je onder andere kan zwemmen en kamperen. Helemaal in het noorden van de gemeente op de grens met Nederland ligt de Abdij van Postel uit de twaalfde eeuw. De norbertijnen maken onder andere bier en kaas en verwelkomen je er graag te midden van de bossen. Ook Mol heeft heel wat toffe wandelingen voor je in petto. In de zomermaanden kan je een duik nemen in het buitenzwembad Vita Den Uyt. Wie dan weer liever een stapje in de wereld wil zetten kan onder andere terecht in de Corbiestraat, met tientallen cafés en restaurants.
Onze top 3: de fijnste musea
Jakob Smitsmuseum (Mol | kunstmuseum) | meer info
Kempens wielermuseum (Grobbendonk | sport) | meer info
Gasthuismuseum Sint-Dimpna (Geel | geschiedenis) | meer info
Westerlo kennen we om zijn Kasteel van prins de Merode, waarvan het oudste deel bestaat sinds de middeleeuwen. Ook de prachtige abdij van Tongerlo straalt heel wat historie uit. Bewonder er zeker ook de unieke versie van Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal. Spoel zeker na met een lekkere frisse Tongerlo.
Dessel ligt aan een kruising van kanalen en staat bekend om zijn prachtige groengebieden. De grootste hotspot is misschien wel de 37-meter hoge Sas 4 uitkijktoren, met onderaan een tentoonstellingsruimte. Voor kinderen is er het pagadderpad waar lopen over water, springen, zoeken, pootje baden en spelen centraal staat. Ook nog langs het water vind je de legendarische Pannenkoekenboot, waar je lekker verwend wordt. Wie een duik wil nemen kan dat in de zwemvijver van het recreatiepark Campinastrand. Hier ligt ook een speciaal mountainbikepad.
Dwars door Herentals kronkelt de Kleine Nete, één van de zuiverste rivieren in Vlaanderen. Tussen Retie en Grobbendonk kan je heerlijk kanoën en kajakken. En net als in Dessel staat ook in Herentals een uitkijktoren. De 23-meter hoge Toeristentoren geeft je een fantastisch uitzicht over de streek. De omgeving van de toren is de ideale plek voor fiets- en wandeltochten. Herentals heeft ook een heus wijndomein: Roothooft. Je kan er hun eigen schuimwijnen degusteren. Ga daarna ook even langs bij het Herentalse begijnhof.
Nog interessant
De pot met 3 oren is één van de legendes waar de inwoners uit Olen graag over vertellen. In de gemeente kan je wandelen in domein Teunenberg, een voormalig militair domein met naaldbossen. Hier was het Engels Kamp gevestigd in de jaren 1950. Olen heeft ook het grootste radiomuseum van het land met meer dan 2000 radio’s.
Het Prinsenpark in Retie is een uitgestrekt natuurdomein dat geschiedenis, rust en schoonheid uitstraalt. Het is alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Retie heeft ook een bijzonder sterke cafétraditie en is volgens een wedstrijd van Het Nieuwsblad de Koning van de cafés in de Kempen.
Slechts 15% van Vorselaar is bebouwd en daarom dé ideale wandel bestemming. In Lovenhoek vind je veel wat soorten (beschermde) dieren en planten.
Onze top 3: aparte overnachtingsmogelijkheden
15 Inn (Olmen | vanaf €100/nacht) | meer info
Treelodge (Retie | vanaf €180/nacht) | meer info
Hotel Karmel (Herentals | vanaf €135/nacht) | meer info
Vakantie in de Kempen praktisch
Wie nog meer wil weten over deze én de andere gemeentes van de Kempen kan een kijkje nemen op de website van de regio.
Knooppuntenroutes en informatiegidsen uit de Kempen vind je hier.