7 tips voor een geslaagd weekendje Breda

Bart
11 minuten lezen
🔗 Dit artikel bevat misschien enkele partnerlinks. Wat betekent dat? Simpel: als je via zo'n link iets boekt, ontvangen wij een klein centje. Jij betaalt niets extra. Beloofd! Zo steun je ons gratis platform en kunnen wij onszelf trakteren op een fris pintje. Bedankt!

De binnenstad van Breda mag dan misschien maar een zakdoek groot zijn. Dat wil alleen maar zeggen dat al het leuks op een steenworp van elkaar ligt en je gerust alles te voet kan bereiken. Je kan het natuurlijk op zijn Nederlands doen en een fiets huren. Ik denk niet dat we meer dan tien auto’s hebben geteld tijdens ons weekendje in de Beste Binnenstad van Nederland 2017-2019. Onder de hashtag #brabantisopen zet de provincie vol in op enkele steden en evenementen om de gastvrijheid en rijkdom ervan tentoon te spreiden. Wij waren te gast in Breda. Neem pen en papier (of je smartphone) bij de hand, want wij geven je 7 tips om de grens over te steken naar deze charmante stad.

7 tips voor een geslaagd weekendje Breda

Oude hipperds

Oud of nieuw, het heeft allemaal een plaats in Breda. Een van de meest veelzijdige ervaringen tijdens ons bezoek heet de Hip Ambacht Route. Deze wandeling -gegidst of op je eigen tempo- leidt je langs verschillende -duh- ambachten die zich concentreren in negen straatjes. Het woord ambacht heeft een oubollige bijklank, maar dat cliché veegt deze route toch volledig van tafel. We spreken met de uitbaatster van L’Ago B, een design winkel die onder andere Nespresso capsules (!!!) tot sierraden verwerkt. We kijken met verbazing toe hoe in Drogisterij Lamers alles er nog uitziet zoals in het begin van de 20ste eeuw, maar er vooral jong volk over de vloer komt. En we eten een heerlijk stuk Appelfris – wat een heerlijke benaming – bij Banketbakkerij Van Haaren. En ik mag zeker niet ons bezoek aan tapijten (jawel!) Van Aalst en het miniaturen- en poppenmuseum vergeten. Vooral dat laatste charmeert ons Belgen blijkbaar, volgens onze gids Barbara. Wie ben ik om dat tegen te spreken, want ik heb minuten staan staren naar die kleine meesterwerkjes.

Het Breda Jazz Festival

Al sinds 1971 een waar begrip in de wereld van jazz. Het grootste in zijn soort in Nederland lokt blijkbaar zo’n 250.000 -hallo Rock Werchter?- bezoekers naar de binnenstad tijdens het verlengde weekend van Hemelvaart. Op 17 podia, klein of groot, stellen binnen- en buitenlandse acts hun kunnen tentoon. Je mag hier overigens méér dan alleen maar jazz verwachten. Wij hoorden onder andere ook blues, merengue, en cajun onze trommelvliezen plezieren. Het maakt van Breda een groot festival, maar wél op een gezellige manier.

Een paar uur cultuur

Wie even de zintuigen tot rust wil brengen kan zich onderdompelen in de vele culturele hotspots die Breda rijk is. Wij lieten ons rond leiden in het vernieuwde Stedelijk Museum Breda. Een museum dat zich onderscheidt van het klassieke -*gaap*- juk van het woord door aan de hand van hun collectie het rijke verhaal van de stad te vertellen. Verder kan je hier genieten van een modernere, digitale collectie die de brug probeert te slaan naar een jongere generatie. Het is voor hen nog zoeken naar een eigen identiteit, maar het leven is aan de durvers!

Verder vergapen we ons aan het interieur van de Grote Kerk in het midden van de stad. Het wordt algemeen aangenomen dat dit gebouw tot een van de mooiste kerken van Nederland wordt gerekend. In tegenstelling tot kerken bij ons, huizen veel kerken in de Lage Landen alledaagse evenementen. Een prachtig voorbeeld daarvan was het optreden van een gospelkoor op de laatste dag van het Breda Jazz Festival. Alweer een mooi voorbeeld hoe oud en nieuw hier hand in hand lopen.

De Banksy’s van Breda

In Nederland waan je je koning op de fiets. Dat mochten we ervaren wanneer we de Blind Walls Gallery rondleiding kregen van onze gids Dennis. Op een stalen ros die steviger en beter aanvoelt dan mijn aftandse Berlingo verkennen we de vele muurschilderingen die de binnenstad rijk is. Het valt vooral op dat achter het gros van deze werkjes een heel verhaal achter zit. Telkens we onze remmen dicht knijpen en halt houden, vertelt Dennis in geuren en kleuren (snap je hem?) de achtergrond. Onze favoriet? Het prachtig speelse -en toevallig oranje- graffiti werk van de New Yorker, Stephen Powers. Vraag Dennis gerust om net dat ietsje meer uitleg…

Bikken in Breda

Culinair lieten wij ons verwennen in de typische Franse basserie Bardot, aan het Van Coothplein. Wanneer je als Belg luidop ‘Amaai!’ uitspreekt bij het verteren van een portie asperges, weet je dat je goed zit. De bediening van het Menu van de Chef verliep bliksemsnel, maar niet gehaast. Een aangename ervaring alleszins!

Voor een kleine hap schoven we ’s middags bij koffiebar, tevens fietswinkel, Kamu onze voeten onder tafel. Een lichte lunch met als hoofdingrediënt, surprise, kaas! Cliché’s zijn er om bevestigd te worden en de smaakpapillen bewezen ons gelijk!

Uitwaaien op de singels

Voor diegenen die ’s ochtends nog het prut uit hun ogen moeten krijgen van een nachtje stappen, ook dààr is Breda een ideale plek voor, kan een uurtje rond dobberen op het water rond de stad. Wij kregen een geanimeerde rondvaart, vooral dankzij onze gids Angelo. Een Nederlander met Italiaanse roots wiens kennis van de stad ons bleef verbazen. Vraag hem eens hoe hij het drijvende coffeeshop met één woord beschrijft. (hint: zie ginds komt de …)

Slapen als een Nassau

Voor onze overnachting openden wij onze koffers in het Hotel Nassau. Een viersterren hotel, dus misschien niet de meest budgetvriendelijke optie, maar je krijgt er waar voor je geld. Onze ruime junior suite charmeerde onmiddellijk bij het betreden ervan. Ook het jonge personeel doet méér dan zijn best om het verblijf aangenaam te maken. Je kan er genieten van een ontbijt boven het koor van de kerk, terwijl je uitkijkt op de kapel. Ook kan je gebruik maken van een valet parking. Ons wagentje was ons dankbaar…

Praktisch

Breda is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanuit Brussel (100 km) doe je er ongeveer anderhalf uur over en vanuit Antwerpen (60km) zo’n 45 minuten. In Antwerpen Centraal kan je de trein nemen die je rechtstreeks naar de Brabantse stad brengt in zo’n half uurtje.

Mijn trip naar Breda kwam er dankzij de samenwerking met VisitBrabant in het kader van #brabantisopen.

De foto’s in deze blogpost werden gemaakt met deze systeemcamera.

Ken jij nog meer hotspots in Breda, laat het me dan weten via de comments.

Door Bart
Volg:
Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.
Schrijf een commentaar