5 typische gerechten uit de Duitse keuken

5 min.

Laatste update 11 mei

Het is uiteraard de taak van een toeristische dienst om alle troeven van een bepaalde bestemming naar voren te brengen. Of om vastgeroeste clichés te weerleggen. Zo is Benidorm er niet enkel voor bastards in een scootmobiel, dragen ze in Nederland heus niet allemaal klompen en valt de Duitse keuken eigenlijk best wel te pruimen. Daarom nodigde de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme Vetexbart uit om haar gastronomische troeven te ontdekken tijdens een culinaire avond in Antwerpen. Dat deden ze in samenwerking met de regio Nedersaksen.

Omdat we in de keuken niet allemaal wonderen der natuur zijn vroeg ik aan Gabriele van de populaire website My Best German Dishes naar haar persoonlijke (en eenvoudige) favorieten uit de Duitse keuken.

Rindsrouladen

Rindsrouladen is een zeer lekker en traditioneel Duits recept. De Duitse rundsvleesrollades worden gevuld met spek, uien, mosterd, augurken en daarna verpakt in dunne plakjes rundvlees. De broodjes worden geserveerd in een romige jus die heel goed past bij aardappelpuree, knoedels of de Zwabische Spaetzle (speciale pasta uit het zuiden van Duitsland). Een ander bijgerecht dat niet gemist mag worden is rode kool, en de hele maaltijd moet worden bekroond met een glas fijne rode Duitse wijn.

Rotkohl of Blaukraut

Duitse rode kool of in het Duits Rotkohl (in sommige regio’s ook wel Blaukraut genoemd) is een heerlijk bijgerecht. Het gaat zoals hierboven al gezegd heel goed samen met de Duitse rundvleesrollades en aardappelpuree, een zeer traditionele combinatie.  Op elk feestelijk menu, in elk goed restaurant en in elke herberg die zelfgemaakte gerechten serveren, vind je Duitse rode kool. Het is het perfecte wintergerecht, en de rode kool smaakt nog beter als het de volgende dag wordt opgewarmd, zonder zijn goede smaak te verliezen.

Alle gerechten en hoe ze te bereiden vind je hier.

Duitse keuken topper: Wiener Schnitzel style

Het recept van Wiener Schnitzel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en de naam is wettelijk beschermd. Het moet eigenlijk met kalfsvlees gemaakt worden. In Duitsland gebruiken we vaak varkensvlees in plaats van kalfsvlees, en in dit geval heet het Schnitzel Wiener Style, of Wiener Schnitzel vom Schwein of Pork Schnitzel. Het is dus gemakkelijk te onderscheiden van het Oostenrijkse origineel. Sommigen zeggen dat de Wiener Schnitzel niet echt uit Oostenrijk komt. Het is misschien zelfs afkomstig uit de Noord-Italiaanse stad Milaan en wordt daar cotoletta alla milanese genoemd.

duitse keuken schnitzel

Käsekuchen

Er is natuurlijk de New Yorkse Cheese Cake, maar in werkelijkheid is er niets beters dan een stukje van de authentieke Duitse kaastaart, één van de populairste taarten in Duitsland is. Ze serveren het in bijna elk Duits café en we genieten er van samen met kopje koffie. Het is ook de ideale taart voor de feestdagen. Zeker voor Kerstmis. Käsekuchen of Duitse cheesecake wordt gemaakt met kwark die misschien niet overal te vinden is. Als alternatief kan je een mix van roomkaas en zure room gebruiken.

Eintopf

De Duitse linzensoep is een klassieker onder alle Duitse soepen. We hebben zelf al verschillende opties uitgeprobeerd: met linzen uit een blikje en gedroogde linzen. Conclusie: Gedroogde linzen zijn het beste.  Je kan de kooktijd verkorten als je ze de avond ervoor in het water laat weken en ze ‘s nachts laat zitten. Je hoeft ze de andere dag alleen maar in hetzelfde water te koken. De linzensoep wordt meestal geserveerd met Wiener of Frankfurter worsten. In Duitsland worden deze soepen zoals de linzensoep of erwtensoep Eintopf genoemd, wat letterlijk één pot betekent. Het feit dat alle ingrediënten tegelijkertijd in één pot worden gekookt, maakt het koken gemakkelijk. De vegetarische variatie te maken? Skip het spek en de worstjes.

Alle recepten vind je op de website mybestgermanrecipes.com. Volg ze ook via Facebook en Twitter.

Coverfoto: © DZT – Michael Dehaspe

Ben jij ook zo verzot op de Duitse keuken? Vertel me jouw favoriete recept!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.